Subota, 23 ožujka, 2024

Novitet na Zapadu: Gua Sha, tradicionalna azijska tehnika masaže lica

Iako korištenje Gua Sha kamena nije jednostavno poput korištenja valjka od žada i zahtjeva dobro poznavanje tehnike, ova masaža poboljšava krvotok i izvrsno potiče metabolizam kože čineći kožu lica zdravijom, sjajnijom i ljepšom

Čini se kako smo ne tako davno pisali o trendu korištenja valjka od žada, a već nam stiže nova tehnika – Gua Sha masaža lica. Tehnika koja dolazi iz azijske tradicionalne medicine je zapravo duboka i intenzivna masaža plosnatim (polu)dragim kamenjem koja smanjujći natečenost lica i poboljšavajući cirkulaciju čini kožu lica blistavom, zategnutom i zdravom.U doslovnom prijevodu Gua Sha znači ”sastrugati groznicu” što će reći da djeluje na upalna stanja kože i ukoliko se pravilno izvodi ublažava bol. Čak i glavobolju! Korištenje kamena na određenom području dovodi krv s kisikom i hranjivim tvarima, a odnosi nagomilane toksine poput, primjerice, mliječne kiseline.

Gua Sha masaža lica djeluje na fasciju, sloj vezivnog tkiva (prvenstveno kolagena!) koji se nalazi ispod kože i koji stabilizira, učvršćuje i razdvaja mišiće. Dugim kružnim pokretima preko ključnih točaka te određenom jačinom pritiska od unutarnjeg do vanjskog područja lica pokretima prema gore oslobađa se napetost. Jedina iznimka je vrat kod kojeg se masaža izvodi prema dolje kako bi se izbjegla mlitavost kože.

Kako biste postigli najbolji učinak, morate uložiti u pravi kamen. Vrsta kristala nije toliko bitna, jer neće imati izravan utjecaj na rezultate, no pažnju obratite na njegovu glatkoću i oblik. Birajte kamen gušće i glađe teksture, jer daje najbolje rezultate, a i početnicima je njime lakše baratati.

Vrlo je važno ustrajati u izvođenju Gua Sha masaže, jer rezultati neće doći preko noći.

Prije korištenja, kamen možete držati u hladnjaku kako bi smanjili natečenost lica. Ipak, budite pažljivi ukoliko imate kakvih problema s licem, poput primjerice rosacee. Previše vruć ili previše hladan kamen može pogoršati simptome rosacee ili nekih drugih upalnih stanja kože. Osim toga, prije upotrebe Gua Sha kamena nanesite optimalnu količinu proizvoda za njegu kože kako biste izbjegli oštećenja.

Možete upotrijebiti ulje ili kremu i na taj način olakšati kamenu da ‘klizi’ po koži, te izbjegli iritacije. Višestruko ponavljanje pokreta, osobito na području oko očiju i na obrazima, potaknut će drenažu. Kad je ova tehnika masaže lica u pitanju važno je ustrajati u njezinu pravilnom izvođenju. Rezultati se neće vidjeti preko noći, ali dugoročno ćete smanjiti pojavu finih linija i bora.

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime