Subota, 23 ožujka, 2024

Júlia Roca Vera otpad od hrane pretvara u – kozmetičku liniju za njegu kožu

Nazvan Lleig, prema katalonskoj riječi za ružno, asortiman uključuje četiri proizvoda napravljena od komada voća koje je jedan proizvođač odbacio jer nije u skladu s propisima o izgledu i kvaliteti koje koriste supermarketi

Španjolska dizajnerica Júlia Roca Vera stvorila je liniju kozmetike od voća koje je odbačeno iz čisto estetskih razloga, kako bi potaknula ljude da koriste otpadne proizvode.



Nazvan Lleig, prema katalonskoj riječi za ružno, asortiman uključuje četiri proizvoda napravljena od komada voća koje je jedan proizvođač odbacio jer nije u skladu s propisima o izgledu i kvaliteti koje koriste supermarketi. Procjenjuje se da je upravo iz tog razloga izgubljeno više od trećine ukupne hortikulturne proizvodnje Europske unije.

Roca Vera je kreirala 4 proizvoda, među kojima i kremu za hidrataciju kože

Svaki dio voćke može se iskoristiti

“Uzela sam jednu naranču kako bih vidjela koliko različitih proizvoda mogu napraviti od samo jednog komada. Na ovaj način mogla bih to maksimalno iskoristiti i smanjiti količinu otpada”, objasnila je Roca Vera. 
Iz naranče je izvadila mesnati dio i esencijalna ulja kako bi stvorila hidratantnu kremu i sapun, zatim je ostrugala koru i stvorila potpuri te istisnula sok za piće. Svaki od ovih proizvoda zapakiran je u kiparsku keramičku posudu, koja se može ponovno napuniti i koristiti, a ne baciti nakon što potrošite proizvod.

Cijeli asortiman dizajniran je da se koristi kao dio rituala holističke tradicije kupanja, nastale još u doba antike. Nakon čišćenja lica, dok puštate da se hidratantna krema upije, Roca Vera predlaže da se pije sok kako bi se hidratiziralo i nahranilo tijelo. Baš kao u doba starig Grka, koji su tijekom svojih termalnih kupki jeli voće kako bi se hidratizirali.

Stvaranje ulja i maslaca od ostataka naranče

Iako je studentica škole za dizajn i inženjerstvo Elisava u ovom slučaju koristila naranču, kaže da bi postupak jednako dobro funkcionirao i s drugim odbačenim voćem i povrćem, poput jabuka, banana ili mrkve.

Nakon istiskivanja naranče zbog soka, ekstrahirala je njezina esencijalna ulja pomoću tradicionalnog aparata za destilaciju poznatog kao alembic. Preostali ostaci voća macerirani su u suncokretovom ulju da bi se stvorilo narančino ulje. Neki su komadi zgusnuti uz pomoć stearinske kiseline i cetilnog alkohola da bi se smjesa zagladila i stabilizirala te na koncu dobio maslac od naranče. Sapun i hidratantna krema kombiniraju sva tri glavna sastojka, zajedno s dodatnim pjenilima ili zgušnjivačima.

Nakon što iskoristite kozmetiku, posuda može poslužiti i kao vrč za vodu

Poticanje holističkog pristupa njezi kože

Prema Roci Veri, projektom Lleig nada se potaknuti holistički pristup ljepoti koji daje prednost zdravlju i dobrobiti nad vanjskim izgledom.
“Priroda nas tjera da rastemo u različitim oblicima, ali stvorili smo binarni kod, kriterij koji ljude – i voće i povrće u ovom slučaju – svrstava u lijepe ili ružne”, objasnila je.

U pokušaju da neiskorištena otpadna hrana dobije novu svrhu, i neki drugi dizajneri su koristili odbačeno povrće za stvaranje prirodnih pigmenata. A vijetnamski dizajner Uyen Tran koristio je odbačene školjke morskih plodova i talog kave kako bi stvorio kožnu alternativu nazvanu Tômtex.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime