Petak, 26 travnja, 2024

7 savjeta za duge letove: Kako preživjeti dugi let u ekonomskoj klasi?

Iako je ekonomska klasa odličan izbor na kratkim letovima, ograničenje na skučeno sjedalo s minimalnim prostorom za noge i naslonom tijekom duljih letova počinje negativno djelovati na naše tijelo, ostavljajući nas s bolnim leđima i nogama te velikim nemirom

Situacija s kornavirusom se poboljšava, a to znači da se s manjom dozom straha vraćamo na putovanja. Iako je lijepo putovati po Europi, nedostajali su nam letovi na druge kontinete. Ako ste se odlučili letjeti preko oceana ili letite negdje na dulje od 6 sati, sigurno vam je od same pomisli o vožnji u ekonomskoj klasi malo “padne mrak na oči”.Letenje u ekonomskoj može vam uštedjeti mnogo novca, ali ako letite preko nekih 6 sati, to baš i nije najugodnijue iskustvo. Iako je ekonomska klasa odličan izbor na kratkim letovima, ograničenje na skučeno sjedalo s minimalnim prostorom za noge i naslonom tijekom duljih letova počinje djelovati negativno na naše tijelo, ostavljajući nas s bolnim leđima i nogama te velikim nemirom. Ali, uz dovoljno pripreme, ovakvo putovanje može biti izvedivo bez frustracije i umora.

1/ Njega kože

Izazovi zračnog putovanja su razni, koža je istovremeno sklona dehidraciji i natečenosti zbog zadržane vode. Dugi sati na letu mogu uzrokovati da vam oči postanu natečene, a koža suha, ljuskava i bez sjaja. Kako biste se uspješno izborili protiv toga, u svoju ručnu prtljagu spakirajte mini proizvode za hidrataciju. Kako biste ublažili te natečene oči, spakirajte mali metalni valjak za podočnjake koji možete ohladiti s malo leda iz pića i nježno masirajte područje podočnjaka oko sat vremena prije slijetanja.

2/ Hidratacija tijela

Uz suhi zrak i smanjenu razinu kisika u zrakoplovu, važno je ostati hidratiziran tijekom putovanja. Ljudsko tijelo gubi oko 29 mL vlage na sat u zrakoplovu na visini, uglavnom  disanjem. To znači gubitak težine od 0,25 kilograma po satu.

Dehidracija može dovesti do glavobolje i iritacije, a također može pojačati učinke alkohola na nadmorskoj visini. Pažljivo s alkoholom, a ne štedite na vodi.  

3/ Imajte jednaku rutinu kao kod kuće kada je riječ o odlasku na spavanje

Za one kojima je teško zaspati na letovima, ponavljanje jednake rutine prije spavanja kao kod kuće što je više moguće, može vam pomoći da brže zaspite. Dakle, ako pijete čaj od kamilice prije spavanja, zatražite ga na svom letu. Sa sobom ponesite komplet za spavanje, s potpornim putnim jastukom za vrat, svilenkastom maskom za oči i čepićima za uši. Tako ćete izolirati buku i svjetlost. Ubacite putnu dekicu ako imate mjesta i par mekih čarapa da vam prstima bude udobno.

Za ljepši pogled: Najnovija Prada kolekcija naočala donosi vrhunske modele

 

4/ Krećite se

Kretanje na dugim letovima može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka u dubokim venima u donjim ekstremitetima, stanje poznato kao duboka venska tromboza (DVT). Letovi koji traju duže od četiri sata općenito predstavljaju povećani rizik za DVT. Kako bi ublažili posljedice dugotrajnog sjedenja u zatvorenom prostoru, pokušajte se istezati u sjedalu, uz hodanje po avionu.

Sjednite uspravno i ispružite ruke naprijed, paralelno s tlom. Zadržite pet sekundi, a zatim otpustite. Ili ispružite lijevu ruku iznad glave i savijte desno koljeno, privlačeći ga prema prsima. Zadržite pet sekundi, a zatim otpustite. Ponovite na drugoj strani. Još jedna jednostavna vježba zahtijeva da stisnete šake i da ih rotirate u krug 10 puta u svakom smjeru.

5/ Pazite na odjeću

Putnici koji često lete duge letove znaju da je najvažnije odjenuti udobne slojeve. Odijevanje u opuštene i lepršave siluete učinit će boravak u restriktivnom ekonomskom sjedalu podnošljivijim. Biti u mekim tkaninama također će vam omogućiti da udobnije zaspite. Spakirajte dodatni set odjeće u koju ćete se presvući nakon iskrcavanja. Ne samo da će vam to pomoći da se osjećate svježije, već je i potrebno ako slijećete u mnogo topliju ili hladniju klimu.

6/ Spakirajte svoje omiljene stvari

Svi oni koji imaju blagu tjeskobu tijekom leta, predlaže se pakiranje omiljenih knjiga ili skidanje serija koje su vam ugodne. Sve što vam donosi radost će vas smiriti i odmaknuti avm misli iz situacije u kojo se nalazite u tom trenutku. Nije važno o čemu se radi, knjizi, magazinu, filmu ili igrici. 

Znate li koji je najmoćniji afrodizijak koji utječe na seksualnu privlačnost?

7/ Pametno odaberite sjedala

Izbor sjedala bitan je na dugom letu kako bi iskustvo bilo što ugodnije. Sjedalo do prozora pruža veću privatnost i mogućnost naslona glave na zid dok pokušavate zaspati, te ne mroate btinuti kada će netko morati izaći. Prolaz je poželjniji za one koji planiraju stalno ustajati sa svog sjedala i koji su rastom viši. Nije važno koje sjedalo želite, ali odabir istog  prije leta osigurava da nećete zaglaviti u sredini. Za letače koji su nervozni zbog turbulencije, odaberite sjedalo prema prednjem dijelu aviona ili na krilima, koje doživljava manje turbulencije nego straga.

Što spakirati u ručnu prtljagu za udoban let?

Svatko ima svoje potrebe za udobnošću kada je u pitanju letenje, ali pakiranje nekih pametnih potrepština poboljšat će vaše iskustvo i pomoći da dugo putovanje učinite ugodnijim.

Udobne čarape za letenje
Čepići za uši ili slušalice za poništavanje buke
iPad/laptop/iPhone za gledanje filmova ako zabava na letu nije po vašem ukusu
Slušalice koje će se priključiti na  ekran tijekom leta (trebat će vam telefonska utičnica/audio priključak)
Putni jastuk 
Svilenkastu maska ​​za oči
Džemper
Putnu četkica i pastu za zube
Masku za lice
Aromaterapijski roll-on
Kremu za ruke
Grickalice i puno vode

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime