Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Dragulj usred poluotoka: Ovog proljeća posjetite čarobni Draguć – istarski Hollywood!

Okružen prekrasnim zidinama, okupan savršenom klimom pogodnom za dobro vino i bogate masline te skrivenim putevima obdarenim šparogama, Draguć je savršeno weekend getaway odredište čija će vas magija pratiti danima, istarski Hollywood koji vam u startu režira bijeg od svakodnevice

U središnjoj Istri, između Pazina i Buzeta, smjestio se Draguć – čarobni gradić koji već godinama oduzima dah svojim posjetiteljima. Poznat i pod talijanskim nazivom Draguccio, taj je istarski gradić kao stvoren za miran odmor i bijeg od svakodnevnice.Iako je izgorio u požaru tijekom Uskočkog rata u 17. stoljeću, ponovno je izgrađen dva kilometra zapadnije nego što se ranije nalazio. Nazivao se Stari Draguć, a nalazio se na visini od 504 metara, što ga je činilo najvišim mjestom u unutrašnjosti našeg najvećeg poluotoka.

Šetnja gradićem

Na ulasku u sam gradić smještena je prekrasna crkva Sv. Elizeja. Ova kamena ljepotica tipična je romanička građevina iz 12. stoljeća, a krase je brojne freske.

Ako produžite korak, nekoliko desetaka metara dalje, na početku “rajske” središnje ulice, nalazi se crkva Gospe od Ružara. Sagrađena je 1641. u vrijeme nicanja i obnove novog naselja Draguća. Okružena građevinama baroknog stila, daje nam savršen uvod u priču ovog malog istarskog raja. Karakteristična je zbog svog jedinstvenog oltara i kipa Bogorodice od Karmela  te je zbog toga česta meta filmskih producenata i izletnika.

 

Nakon što već u startu ostajete pomalo bez daha, pogled prema zvoniku na središnjem trgu očarati će vas. Pored zvonika sagrađena je crkva Svetog Križa prepoznatljiva po svojoj žutoj fasadi koja sasvim prirodno pleše sa ostalim kućama i građevinama na trgu.

 

I kao šećer na kraju, na livadi koja se nalazi stotinjak metara sjeverno od središnjeg trga, nailazimo na crkvu Sv. Roka, za koju se svi posjetitelji ovog mjesta slažu da je najposebniji ukras tog istarskog bisera. Sagrađena još početkom 16. stoljeća, crkvica pruža magičan pogled na brdovitu unutrašnjost Istre te prekrasno jezero Butoniga koje sa svakim zalaskom sunca mijenja svoju boju.

Istarski Hollywood 

Draguć s pravom krasi nadimak mali “istarski Hollywood”. Tijekom druge polovice prošlog, te od početka ovog stoljeća okupljao je brojne domaće i svjetske producente i redatelje te postao poželjna lokacija za snimanje filmova u Istri, ali i u Hrvatskoj.

Neki od najpoznatijih filmova snimanih u Draguću sigurno su “Mušketirka” (“Le Femme Musketeer”), američki ratni hit “Crveni repovi” te “Letači velikoga neba”, “Mandarin”, “Suton”, “Melita” te mnogi drugi.

Osim brojnih producenata i redatelja, Draguć je godinama okupljao brojna strana i domaća filmska lica poput Ene Begović, Borisa Dvornika, Mire Banjac, Michaela Yorka, Michaela Canea, Karla Mladena i mnogih drugih…

 

Okružen prekrasnim zidinama, okupan savršenom klimom pogodnom za dobro vino i bogate masline te skrivenim putevima obdarenim šparogama u “sezoni”, Draguć je savršeno weekend getaway odredište čija će vas magija pratiti danima, istarski Hollywood koji vam u startu režira bijeg od svakodnevice.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime