Petak, 30 srpnja, 2021

Tipkovnica koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje tipkanja na mobitelu

Dvije su posebne značajke koje Typewise-ovu funkcionalnost izdvajaju od konkurencije. Prvo je otkrivanje jezika, koje omogućava dvojezičnim korisnicima lakši prelazak s jednog jezika na drugi, čak i u jednoj poruci, a drugo je zagarantirana privatnost

Najnovija verzija aplikacije za tipkovnicu ‘Typewise’ kombinira automatsko ispravljanje, otkrivanje jezika i prikladan izgled saća kako bi vam pomogla da brže tipkate s manje pogrešaka.

Typewise 3.0 osmišljen je da značajno poboljša korisničko iskustvo tipkanja na pametnom telefonu. Kao i kod ranijih verzija, ima šesterokutni raspored tipkovnice koji je prikladniji za tipkanje s dva palca od tradicionalnog QWERTY rasporeda.

Ispravlja greške, prebaciva s jednog jezika na drugi…

Takav izgled kombinira s novorazvijenom tehnologijom umjetne inteligencije (AI) tako da tipkovnica može točno ispraviti pogreške, prebacivati se s jednog jezika na drugi i predvidjeti što ćete sljedeće upisati.
“Typetype je zamišljen kao rješenje za olakšavanje svakodnevnog života, zaustavljanje dosadnih pogrešaka pri kuckanju i nezgrapnom tipkanja”, objasnio je digitalni strateg David Eberle, koji je zajedno sa znanstvenicom Janis Berneker suosnivač tvrtke Typewise. “Naša je misija promijeniti način na koji unosimo informacije u svoje uređaje.”

 

Eberle i Berneker surađivali su s ETH-om iz Züricha na razvoju najnovije verzije Typewisea. Zajedno sa Sveučilištem u Cambridgeu, ETH Zurich prethodno je proveo istraživanje koje je pokazalo da svaka peta riječ napisana na pametnom telefonu sadrži pogreške. Programeri tvrde da Typetype može smanjiti broj pogrešaka pri upisu za 75% i rezultirati bržim tipkanjem za 33%.

Površina je 70% veća po tipki, pa drastično smanjuje pogreške u pisanju

“Iako je sve na pametnom telefonu iz 21. stoljeća, tipkovnica dolazi iz 19. stoljeća i zapravo se nije promijenila”, izjavio je Eberle. “Nije stvorena za brzo tipkanje; napravljena je kako bi odgovarala mehaničkim ograničenjima stroja. I premda to prilično dobro funkcionira za prijenosna računala, ne radi za pametne telefone.”


U prvoj verziji Typewise, objavljenoj u prosincu 2019., predstavljena je patentirana tipkovnica u obliku saća. Uklanjanjem neiskorištenog prostora, ovaj izgled nudi veće tipke bez zauzimanja dodatnog prostora na zaslonu. Također koristi funkcije prevlačenja i zadržavanja na zaslonu kako bi korisnicima omogućio lako umetanje velikih slova ili posebnih znakova.
“Površina postaje 70% veća po tipki, a to drastično smanjuje pogreške u pisanju”, objasnio je Eberle te dodao: “Ali ubrzo smo shvatili da ju možemo još poboljšati.”
Stoga im je sljedeći korak bio integriranje ove tipkovnice s ‘tehnologijom predviđanja teksta’. Dakle, aplikacija sadrži algoritme AI, što joj pomaže prepoznati i ispraviti pogreške, a također predlaže koje riječi želite sljedeće upisati.
“Fenomenalno je dobra u ispravljanju pogrešaka pri upisu”, rekao je Eberle. Štoviše, aplikacija uči iz vaših navika kako bi vam mogla dati još bolje prijedloge.

Tipkovnica automatski prepoznaje jezik na kojem trenutno tipkate

Dvije su posebne značajke koje Typewise-ovu funkcionalnost izdvajaju od konkurencije. Prvo je otkrivanje jezika, koje omogućava dvojezičnim korisnicima lakši prelazak s jednog jezika na drugi, čak i u jednoj poruci.
“Tipkovnica automatski prepoznaje jezik na kojem trenutno tipkate, s malom zastavicom koja označava, tako da ne morate ručno prebacivati kao na drugim tipkovnicama”, rekao je Eberle.


Drugo je obećanje privatnosti. Iako mnoge tipkovnice obrađuju sve što u njih upišete, Typewise ne dijeli nikakve podatke programerima. “Većina tipkovnica ima mrežni pristup, što znači da mogu snimiti sve što upišete i poslati putem Interneta: GPS mjesto, kalendar, a neke čak gledaju i vaše oznake i povijest preglednika“, izjavio je Eberle. “Kod Typewisea tipkovnica je u zaštićenom okruženju. Sva se personalizacija korisnika događa na samom uređaju, a podaci o tipkanju korisnika ne šalju se putem interneta.”


Aplikacija je dostupna na Apple App Storeu i Google Play Storeu, a dobila je brojne pohvale na CES 2021 Innovation Awards i Best of Swiss App Awards 2020.

Prema Eberleu, nova verzija će se pokrenuti u sljedećih 12 mjeseci i imat će još bolju tehnologiju. “Sljedeća iteracija bit će fenomenalno dobra u predviđanju što ćete sljedeće reći”, rekao je. “Neće se odnositi samo na pojedine riječi, moći će dovršiti cijele rečenice. Vjerujemo da u budućnosti više nećemo tipkati slovo po slovo na tipkovnicama; to će se promijeniti, a mi na tome već radimo.”

Pročitajte još...

5 novih tehnologija koje pomažu da lakše prebrodimo pandemiju

Od čišćeg zraka do maski usmjerenih na pristupačnost, tehnološki koncepti i novi proizvodi pokazali su načine na koje najsjajniji umovi u tehnologiji pokušavaju služiti svijetu

7 najboljih tehnoloških izuma koji će promijeniti našu svakodnevicu

Consumer Electronics Show, godišnji sajam elektronike u Las Vegasu, ove godine uslijed pandemije održan je online, ali je ponudio obilje noviteta. Odabrali smo sedam nama najboljih za koje mislimo kako će u svakom pogledu promijeniti našu svakodnevicu

8 najboljih web stranica i aplikacija za preuzimanje besplatne glazbe

U nekoliko jednostavnih poteza možete uživati u omiljenim glazbenim numerama, raznih žanrova online, ali i offline. Neke web stranice i aplikacije omogućuju preuzimanje melodija za slušanje izvan mreže na računalu ili mobilnom uređaju

9 zabavnih obiteljskih videoigara koje će se svidjeti čak i neigračima

Iako se možda ne čini kao pravi način za provođenje vremena s obitelji, sada postoje mnoge video igre koje će se svidjeti cijeloj obitelji, čak i onima koji ih inače ne igraju. Ne trebate biti profesionalac da biste uživali u njima...

Povezano

Dubai stvara ‘lažnu kišu’ kako bi se borio protiv vrućina i suše

Metoda 'zasijavanja oblaka' koja se koristi u Dubaiju oslanja se na tehnologiju dronova. Naime, dronovi oslobađaju električni naboj u oblake, što posljedično utječe na stvaranje kiše

Sportreact: Hrvatska inovacija pomaže sportašima da postižu bolje rezultate

Anto Širić, Andrej Kedveš i Ivan Josipović, tri su mlada entuzijasta i vrhunska sportaša koji su razvili uređaj koji omogućuje sportašima da se kreću i reagiraju brže - što u sportu ponekad može značiti milisekundu, odnosno prevagnuti za pobjedu

TOP 5 besplatnih mobilnih aplikacija za uređivanje fotografija

Otkrijte mobilne aplikacije za uređivanje fotografija, uz koje će vaš feed i fotografije s ljetnih godišnjih odmora izgledati kao kod top svjetskih influencera koje fotografiraju profesionalci

Ambiciozni ciljevi: Uskoro ćemo moći igrati igrice i na Netflixu!

Poznato je da Netflix tvrdi kako mu najveća konkurencija nisu druge streaming platforme. To su igre poput Fortnitea s kojima se Netflix natječe i gubi od njih, a sada to žele promijeniti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime