Ponedjeljak, 3 lipnja, 2024

Postoji li stvarna razlika između kože muškaraca i žena?

Muškarci često imaju masniju kožu koja zauzvrat sprječava nastanak bora, pa se kod njih starenje pojavljuje kasnije nego kod žena, no kod muškaraca je promjena brža kada počne

Kada pomislimo na riječ ljepota, prva pomisao je obično ženstvenost. Godinama se ljepota kao tema u kući odnosila na dame. Žene su bile jedina meta svake reklame za ruževe u 50-ima i jedina mušterija na umu kada su lansirane nove kreme i serumi. Danas je industrija ljepote vrijedna više od 530 milijardi dolara. Od tog iznosa, samo 166 milijardi dolara odnosi se na proizvode za osobnu njegu muškaraca, obratite pozornost na proizvode za osobnu njegu, ne proizvoda za uljepšavanje.Muškarci iako predstavljaju manjinu u industriji ljepote (budući da proizvodi za osobnu njegu uključuju osnovne potrepštine poput dezodoransa, krema za brijanje i pasta za zube), mogli bi se pripisati marketingu, društvu, seksizmu ili svemu gore navedenom. No, srećom, u proteklom desetljeću industrija ljepote je doživjela golem napredak u smislu brisanja granica između spolova. Ono što se očekuje, cilja i plasira prema svima, oboma ili bilo kome između, mijenja se.

Nitko nas nije educirao o ljepoti za muškarce

Iako je napredak postignut, jedina stvar koja stvarno otvara prostor za jednakost u ljepoti je obrazovanje. Obrazovanje znači znanje, nove scenarije i moguće realnosti. Dok smo odrastali, nije nas nitko pretežito educirao o ljepoti, konkretno o ljepoti za muškarce. Od najoriginalnijih principa njege kože i šminke do ‘naprednijih tehnika’ za one koji žele unaprijediti svoju svakodnevnu igru.

Ljepota uvijek počinje njegom kože. Bez dobre rutine njege kože, nikakva količina šminke na svijetu neće učiniti da izgledamo, i što je najvažnije, osjećamo se dobro. Osobito kada nismo oduševljeni nošenjem šminke, njega kože je krajnji saveznik za bolju našu kožu.

Kako izgleda zdrava koža?

Suprotno uvriježenom mišljenju, zdrava koža nije ona bez pora, bez teksture, bez crvenila i koja je istovremeno matirana, ali i hidratizirana. Tekstura, pore, sebum i pigmentacija prirodni su i dio su naše kože, koliko god je zdrava. Dobra lipidna (ili kožna) barijera, hidratizirana koža i prirodan sjaj ono je što je zdravo. Ali prije nego što zaronimo u rutine i korake.

Razlikuje li se muška koža od ženske?

Muška koža je oko 20% deblja od ženske kože. Sadrži više kolagena i obično ima čvršći izgled. Muškarci često imaju masniju kožu koja zauzvrat sprječava nastanak bora, pa se kod njih starenje pojavljuje kasnije nego kod žena, no kod muškaraca je promjena brža kada počne. Kada je riječ o borama, kod muškaraca, kada se pojave, potpuno su razvijene umjesto da se s vremenom malo pokažu, kao kod žena. To također znači da starenjem muška koža postaje osjetljivija, za razliku od ranijih godina. Također, brijanje uklanja gornji sloj stanica kože i otkriva nezrelu kožu koja je posebno osjetljiva na vanjske utjecaje, 40 % svih muškaraca ima problema zbog brijanja.

Ovdje je važno razumjeti da kada govorimo o muškoj koži i ženskoj koži, mislimo na spol, a ne na rod, budući da promatramo biološke aspekte i komponente različitih slojeva dermisa. Konačno, na pitanje od milijun dolara, utječe li spol na djelovanje proizvoda za njegu kože? Ne do razine na kojoj proizvode možemo smatrati ‘beskorisnima’ za jedan ili drugi spol, ali definitivno utječe na to kako treba kreirati rutinu njege kože. Budući da je muška koža masnija, deblja i podložna brijanju, lakši bi proizvodi mogli imati više koristi od onih koji su teži i masniji. Zaključak – njega kože zapravo nema spol.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime