Subota, 10 veljače, 2024

Specifičnosti njege muške kože: Male tajne i trikovi za mladolikiji izgled

Muškarci su zadnjih desetak godina otkrili sve čari kozmetičke industrije. Izgledati ljepše i njegovati tijelo glavni su razlozi zbog kojih sve više pripadnika jačeg spola sve redovitije zalaze i u kozmetičke salone

Još prije desetak godina u manjini su bili oni muškarci koji su redovito nanosili kremu na lice, mlijeko za tijelo, pa čak i kremu za sunčanje. Danas, naprotiv, vjerojatnost da njihove ljepše polovice od njih moraju skrivati svoje pomade je puno veća nego ikad prije.Muškarci sve više pokazuju zanimanje za svoj izgled pa stoga ne čudi kako su u tome kozmetičke kuće prepoznale svoj interes stvarajući sve više proizvoda koji su ciljano namijenjeni baš njezi muške kože.

Specifičnosti muške kože

Činjenice govore kako se koža muškaraca, iako ima istu osnovnu strukturu i istog je sastava, znatno razlikuje od ženske kada je riječ o njezinoj fiziologiji. Muška je koža deblja jer ima rožnati sloj koji je saastavljen od više slojeva odumrlih stanica i sadrži više kolagenskih vlakana. Zbog toga je otpornija i lakše se brani od štetnih vanjskih utjecaja. No, ne i u potpunosti, jer je sklona dehidraciji i bržem starenju od kože žena.
Sadrži i više lojnih žlijezda zbog čega je masnija a zbog obilnog lučenja sebuma njihove su pore šire i vidljivije. Upravo zbog toga većina muškaraca ima masnu ili mješovitu kožu.

Savršeno brijanje

Svakodnevni ritual brijanja, posebno ako se to čini lošim aparatom, može znatno naškoditi površinskom sloju, odnosno hidrolipidnom sloju zbog kojeg se koža isušuje i sklona je iritacijama.
Način brijanja, na suho (aparatom) ili mokro (gel i pjena) ovisi o stanju kože. Za osjetljivu kožu i onu sklonu aknama preporuča se brijanje aparatom koje je najbolje obaviti prije tuširanja, dok su dlake čvrste i lakše za uklanjanje.
Prednost tzv. mokrog brijanja je u temeljitosti, a pravilo je da se dlačice uvijek briju u smjeru njihova rasta. Ukoliko se dogodi da dlačice ipak urastaju u kožu, pravu pomoć nudi piling! Osim toga, redoviti tjedni piling uklonit će izmrle stanice s površine kože i učiniti njegovu kožu poželjno mekom i nježnom!

3 razloga zašto muška koža stari brže od ženske

1/ Dehidracija

Umivanje sapunom i vrućom vodom, upotreba alkoholnih losiona, brijanje, UV zrake, hladnoća, vjetar… brojni su faktori koji utječu na dehidraciju kože. Svakodnevno brijanje, primjerice, najviše šteti koži jer britvica s površine kože skida i zaštitni hidrolipidni film, pa time uzrokuje isušivanje, crvenilo, iritacije…
Kako bi se daljnje posljedice spriječile potrebno je umjesto sapuna potrebljavati specijalna sredstva blagog djelovanja na kožu, koja ne oštećuju površinski sloj, a kožu uvijek treba zaštititi kremom sa zaštitnim faktorom, najmanjim 15.

2/ Sporiji rad stanica

Zbog usporenije stanične aktivnosti slabe obrambene funkcije rožnatog sloja, a posljedično dolazi i do pojavljivanja bora i njihovog produbljivanja.

3/ Slabljenje potpornog tkiva

Zanimljiv je podatak kako unatoč činjenici da muška koža brže stari, vidljivi znakovi starenja javljaju se kasnije nego kod žena. Sve do 30. godine, zahvaljujući lučenju žlijezda lojnica, jača je i zaštita od štetnih vanjskih utjecaja, koža ima zavidni tonus i elastičnost. No, nakon 30-te godine, od trenutka kada počne proces starenja muške kože on je ubrzaniji i vidljiviji – javljaju se dublje bore, posebno na čelu, oko očiju i na obrazima, a čvrstoća i kompaktnost kože naglo slabi.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime