Srijeda, 17 srpnja, 2024

Seksi ukras ili problem: Zašto neki muškarci ne smiju puštati bradu?

Znate li da vaša brada može postati - viološka opasnost?. No, trebate li se doista bojati ili slobodno možete nastavite uzgajati tih oko 30.000 dlaka na licu, koliko ih prosječan muškarac ima?

Muška brada ponekad djeluje poput magneta na žene, no dok je za neke muškarce isplativ, za neke druge može biti – bolan. Bez obzira puštate li bradu i održavate je sami ili uz pomoć stručnjaka, morate biti svjesni da odlukom o puštanju ‘divlje šume’ pokrećete niz događaja koji su izvan bilo čije kontrole.Naime, studija objavljena u renomiranom časopisu ‘European Radiology’ otkrila je da su muške brade u prosjeku daleko prljavije od pseće dlake, unatoč činjenici da se psi vole valjati u kakici i nikada se ne tuširati.

Muška brada prljavija i od pseće dlake

U izvještaju je istraživano 30 dlaka pasa između lopatica, posebno prljavog područja u kojem se često javljaju infekcije kože, i 18 muških brada ispod usta. Rezultati su utvrdili visok broj mikroba u 23 psa, u usporedbi sa svih 18 muškaraca, a zaključak je da se “na osnovi ovih nalaza psi mogu smatrati ‘čistima’ u usporedbi s bradatim muškarcima.”
Ako se pitate zašto je služilo istraživanje, navedeni cilj bio je “utvrditi bi li bilo higijenski snimati pse i ljude na istom MRI skeneru.” Ali…

Je li brada zaista toliko prljava?

Prije nego što zatražite brijača, razmislite o studiji iz 2014. objavljenoj u Journal of Hospital Infection, u kojoj je obuhvaćena mnogo veća populacija – od 408 muških zdravstvenih radnika. Rezultati su pokazali da je manja vjerojatnost da će oni s dlakama na licu biti kolonizirani staph aureusom otpornim na meticilin (MRSA), posebno gadnom bakterijom sklonom rezistenciji na antibiotike.

Medical News Today također piše kako je druga studija koja je uključivala uklanjanje brade s ulica otkrila da brada i sama ima antibiotske kvalitete, jer sadrži bakterije koje će ubiti njihovu štetniju braću.

Zato se ne trebate bojati i slobodno nastavite uzgajati tih oko 30.000 dlaka na licu, koliko ih prosječan muškarac ima. Iako se mogu zaprljati, pravilna higijena i zdrav razum spriječit će da vaša brada postane biološka opasnost.

Ljudi su nevjerojatno složena mreža bakterijskih interakcija, a iako brada pruža određene mogućnosti rasta za bakterije, to čini i doslovno svaki drugi dio vašeg tijela.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime