Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Odgovornost je na ljudima: 6 stvari koje svi trebamo raditi za spas Planeta

Ključno je osigurati da globalno zagrijavanje dođe na međunarodno dogovorene sigurne razine od 1,5°C, a da bismo to učinili, svi moramo smanjiti utjecaj naše potrošnje za dvije trećine tijekom sljedećih 10 godina

Da bismo se suprotstavili klimatskim promjenama i negativnim učincima na planet moramo promijeniti način života. No, znati odakle početi može biti nejasno. Istina je da svi možemo napraviti razliku – i moramo.

Ako ste se već odrekli plastike za jednokratnu upotrebu vjerojatno se pitate što slijedi. Možda se također pitate: ‘Je li to što radim dovoljno?’ Odgovor je negativan, kaže novi klimatski pokret The Jump, koji je identificirao šest načina na koje svatko od nas može napraviti razliku.

Smanjiti utjecaj naše potrošnje za 2/3 tijekom sljedećih 10 godina

The Jump nudi alate, obuku i podršku zajednice svima koji se na to obvežu između 1 i 6 mjeseci. Ključno je osigurati da globalno zagrijavanje bude na međunarodno dogovorenim sigurnim razinama od 1,5°C, a da bismo to učinili, svi moramo smanjiti utjecaj naše potrošnje za dvije trećine tijekom sljedećih 10 godina. To je puno, ali šest zelenih koraka The Jumpa mogu nam u tome pomoći.
“Preokreti koje preporučujemo ljudima temelje se na jednogodišnjem istraživačkom projektu Sveučilišta Leeds School of Earth and Environment, C40 Cities Climate Leadership Group i Arup, globalnom inženjerskom savjetovanju”, kaže Tom Bailey, jedan od The Jump’s suosnivači.

Izradili su projekcije o budućem rastu emisija u globalnom gospodarstvu i potrebnim promjenama do 2030. i 2050. kako bi se zadržao cilj od 1,5°C. Većina tih promjena svodi se na industriju i vladu, ali građani također moraju djelovati, mijenjajući način života u načinu prehrane, putovanja i kupovine.

Ako ne poduzmemo ništa, 1,6 milijardi ljudi bit će izloženo ekstremnim vrućinama do 2050., a 2,5 milijarde će se suočiti s nedostatkom hrane i s raširenom glađu do kraja stoljeća’

Sian Conway, osnivač internetske mreže Ethical Hour, kaže: “Prošle se godine život promijenio preko noći, a to je bio akcelerator za s(a)vijest. Održivost je došla u veći fokus i uvidjeli smo koliko je naše zdravlje dio zdravlja planeta.”

Promjena nije lagana, stoga vam predlažemo korake s kojima možete započeti. Napravite barem jednu od ovih promjena i radite to najmanje tri mjeseca!

1/ Promijenite što i kako jedete

Više od 25% ukupnih globalnih emisija proizlazi iz prehrambenog sustava, tako da naše trenutne prehrambene navike jednostavno nisu održive.
“Smanjenje rasipanja hrane najvažnija je stvar koju možete učiniti da napravite razliku”, kaže Tessa Clarke, koja je osnovala aplikaciju OLIO kako bi ljudima pomogla podijeliti višak proizvoda. “Pokušajte kompostirati, pojedite ostatke i u potpunosti iskoristite sve što imate u zamrzivaču“, dodaje.

Osim ‘jedi sve što kupiš’, The Jump preporučuje zamjenu većine mesa i mliječnih proizvoda koje konzumiramo biljnim alternativama jer su manje štetne za okoliš. Stočarski sektor (posebno proizvodnja govedine u industrijskim razmjerima) ima najozbiljniji utjecaj na planetu, s 33% svjetskih nasada posvećenih krmnim usjevima. Preporučena gornja granica konzumacije mesa je 16 kg godišnje (pa probajte maksimalno 300 g tjedno) i 90 kg mliječnih proizvoda (oko 1 litra mlijeka tjedno).

Započnite s dva dana bez mesa u tjednu, a zatim si priuštite jedan veganski dan! 

2/ Promijenite način putovanja

Svi smo to (primorani) napravili prošle godine i kao rezultat – broj putnika smanjio se za 50%, a zagađenje aviona bilo je manje za gotovo trećinu u prvom mjesecu lockdowna. Anna Hughes, direktorica Flight Free UK-a objasnila je: “U zapadnim zemljama letimo puno više od prosjeka, dok je zrakoplovstvo odgovorno za 3,5% globalnih emisija, polovinu od toga proizvodi samo 1% svjetske populacije.”
Započnite s istraživanjem drugih načina prijevoza po Europi. Većini zemalja može se pristupiti vlakom i/ili trajektom, pa neka putovanje bude dio vaše avanture.

3/ Ekonomizirajte odjeću

“Odjevna i tekstilna industrija proizvode više emisija stakleničkih plinova od međunarodnog zrakoplovstva i brodarstva zajedno”, naglašava Bailey, što znači da se moramo riješiti ovisnosti o brzoj modi prije nego što bude prekasno. Pokušajte s preinakama, second hand trgovinama i starinama ili uslugom najma odjeće. Kupite samo tri nova odjevna predmeta godišnje te držite predmet u virtualnoj ‘košarici’ barem 7 dana prije nego što odlučite je li vam zaista potreban.

Jedan od najvećih ekoloških problema: Zašto je odjeću teško reciklirati?

4/ Dugoročno iskoristite elektroničke uređaje

Proces vađenja rijetkih zemaljskih metala za izradu elektronike i naša ovisnost o kupnji još je jedan od faktora koji doprinose emisiji ugljika. Primjerice, prema The Jumpu, zapravo je samo 13% cjeloživotnih emisija iPhone 11 Pro njegova uporaba, ostalih 86% povezano je s njegovom proizvodnjom, transportom i preradom na kraju životnog vijeka. Elektroničke proizvode koristite najmanje sedam godina. Većina nas kupuje novi telefone svake dvije do tri godine, pa pomaknite to na barem pet i počnite prvo razmišljati o popravku ili kupnji iz druge ruke.

Odjevna i tekstilna industrija proizvode više emisija stakleničkih plinova od međunarodnog zrakoplovstva i brodarstva zajedno

5/ Dijelite automobil, pređite na električni ili koristite javni prijevoz

Transport je odgovoran za četvrtinu ukupnih emisija stakleničkih plinova, a više od dvije trećine toga dolazi od automobilskih motora. S obzirom da se očekuje da će se razina vlasništva vozila ponovno udvostručiti do 2040. godine, to stvara ogroman klimatski problem. Odmaknite se od korištenja privatnih vozila i prebacite se na zajednički ili javni prijevoz. Ako možete, pokušajte se prebaciti na električno ili hibridno vozilo.

6/ Promijenite sustav

Iako The Jump prepoznaje da vlada i industrija i dalje imaju najveću ulogu u smanjenju emisija, mi kao pojedinci imamo moć vršenja pritiska na njih. Kao što Bailey kaže, ‘Prosvjed je važan, ali ne za svakoga. Srećom, postoji mnogo načina na koje možete potaknuti promjene sustava.’
Prebacite se na zelenog dobavljača energije, kupujte od zelenih proizvođača ili koristite etične banke.

Unesite barem jednu promjenu u svoj život kako biste pomogli transformirati sustav. Zajedno, to može imati velik utjecaj. Ako vas uplaši pomisao da trebate promijeniti sve odjednom, jednostavno počnite s jednim. To je najbrži način da napravite razliku!

Pročitajte još...

Klimatske promjene vraćaju prapovijesne biljke u život

Prije 60 milijuna godina biljka Cycad (Cycas revoluta), ili Sago palma, prirodno je rasla u Velikoj Britaniji. Ali po prvi put botaničari su uspjeli stvoriti i muške i ženske češere na Cycadima uzgajanim na otvorenom

Dunja Mazzocco Drvar: Onečišćenje zraka je uzrok i brojnih psihičkih bolesti!

Dunja se s početkom klimatološke jeseni pridružila stručnjacima u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena i suzbijanjem energetskog siromaštva. Jedna je od najboljih sugovornica koja nam može objasniti klimatske promjene i održiv razvoj, u Hrvatskoj i u svijetu.

Uzgoj prirodnim slijedom: Kako korov pomaže u borbi protiv klimatskih promjena?

Bavljenje uzgojem prirodnim slijedom može biti itekako učinkovito i održivo, te će pomoći u smanjenju stakleničkih plinova. Možda je to mali, ali je značajni korak u rješavanju ozbiljnog globalnog problema.

Ekocid: Hoće li se (i kada) uništavanje okoliša konačno proglasiti zločinom?

Od Pape do Grete Thunberg, sve su češći pozivi da se "ekocid" prizna kao zločin u međunarodnom kaznenom pravu - ali bi li takav zakon ikada mogao funkcionirati u realnosti? Za aktiviste je kriminaliziranje ekocida jedino rješenje da se spasi neupitno uništavanje ekosustava Zemlje a time i svih onih koji u njima žive!

Povezano

Održiva budućnosti: Modeli Audija koji od otpada stvaraju ljepotu

Nešto što bi drugi smatrali otpadom, u Audiju složenim tehnološkim procesima pretvaraju u čistu ljepotu – reciklirane pet boce koriste se za proizvodnju navlaka ili tepiha, poklopci prtljažnika i dijelovi podova rade se od recikliranog poliestera

Švicarci štite ledenjake od topljenja na neočekivan i inovativan način

U posljednjih nekoliko desetljeća na planini Titlis, nadmorske visine od 3.238 metara, znatno se osjetilo topljenje ledenjaka, a zaposlenici skijališta se nadaju kako će njihov projekt funkcionirati pa sve napore i nade ulažu u njega

Savjestan shopping: najbolje online trgovine za održivu kupnju

S obzirom na da smo se svi pomalo navukli na online kupnju, odlučili smo pronaći web mjesta koja se trude biti što održivija, pa tako podržavaju male i neovisne proizvođače ta posluju prema etičkim, održivim poslovnim praksama

Pronašli smo inovativne bočice, vrhunskog dizajna koje brinu o okolišu

Nova kolekcija boca Chilly's trijumf je u održivom dizajnu i proizvodima za višekratnu uporabu. Naime, misija brenda jest kreirati proizvode koji su u skladu s urbanom načinu života, imaju idealan balans jedinstvenog stila i nenadmašne funkcionalnosti, a istodobno stvaraju naviku svakodnevnog korištenja održivih proizvoda

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime