Subota, 23 ožujka, 2024

Opasni užitak: Jeste li znali da mirisne svijeće mogu biti toksične?

Ima li veće relaksacije i ljepšeg ugođaja od tople kupke i puno mirisnih svijeća svuda po kupaonici. Nažalost, taj naoko romantičan i opuštajući ritual u sebi skriva potencijalno kancerogene tvari i opasnost po vaše zdravlje

Vjerojatno nema ništa ljepše od povratak kući nakon stresnog radnog dana i paljenja aromaterapijske svijeće s posebnim mirisom koja će učiniti da se osjećate opušteno i mirno.
Ili još bolje – topla kupka i puno mirisnih svijeća svuda po kupaonici. Nažalost, ta naoko bezazlena svijeća mogla bi ispuniti zrak u vašem domu kancerogenim emisijama čađe i olova.Svijeće izrađene od parafina su opasne!
Najveći problem su svijeće koje sadrže otrovni vosak i, u slučaju starijih svijeća – otrovni fitilj. Stručnjaci upozoravaju da pripazite na aromaterapijske svijeće izrađene od parafina – naftnog nusproizvoda – koje pri izgaranju oslobađaju kancerogenu čađu. Čađa može uzrokovati respiratorne probleme i pogoršati zdravstveno stanje onih koji već imaju problema s astmom, plućima ili srcem. Osim što ugrožava vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji, čađa od parafinskog voska može nanijeti značajnu štetu unutrašnjosti vašeg doma, kao i elektronskim uređajima. Također, svijeće za aromaterapiju koje sadrže sintetička mirisna ulja, oslobađaju mikroskopske kancerogene čestice.

Nekoć su mnoge mirisne svijeće sadržavale fitilj s olovnom jezgrom. Srećom upotreba fitilja s olovom zabranjena je 2003. godine. Takve svijeće oslobađaju pet puta veću količinu olova, koji se smatra opasnim za djecu i premašuje EPA standarde onečišćenja za vanjski zrak, ističe Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC). Izloženost velikim količinama olova povezana je s poremećajima hormona, problemima u ponašanju, teškoćama u učenju i brojnim zdravstvenim problemima. Ako mislite da u svom domu još uvijek imate svijeće s olovom, provjerite to tako da protljate vrh fitilja na papir, ako ostavlja sivi trag, poput olovke, fitilj sadrži olovnu jezgru.

Netoksične alternative

Ne postoje pravila ili zabrane za parafinske svijeće i one namirisane sintetičkim uljima, ali to ne znači da se morate potpuno odreći mirisnih svijeća. Kupite svijeće koje su izrađene od 100% pčelinjeg voska s pamučnim fitiljima, u kojima nema otrovnih kemikalija. Pčelinji vosak može koštati čak šest puta više od parafina, pa mnogi proizvođači miješaju parafin s pčelinjim voskom kako bi smanjili troškove.

Također, možete kupiti svijeće izrađene od 100% voska na biljnoj bazi, koje su također netoksične. Da biste smanjili čađu, bez obzira na to koji se fitilji nalaze u vašim svijećama, skratite fitilj da je što manji.

Mirisne svijeće izvrstan su način za opuštanje, ali ih nije preporučeno koristiti svakodnevno, nebitno od kojih materijala bile napravljene. Koristite ih jednom do dva puta tjedno i obvezno provjetravajte prostorije!

Prirodni načini ispuštanja mirisa u vaš dom

Umjesto svijeća, za aromaterapiju možete koristiti i čista esencijalna ulja, koja će imati isti učinak, ali su sigurnija za korištenje. Nakon što odaberete omiljenu mješavine ulja, postoji nekoliko načina za ispuštanje mirisa u vaš dom.

  • Koristite difuzor – Jednostavne posude – najčešće izrađene od stakla, mramora ili keramike – koje oslobađaju miris esencijalnih ulja zagrijavanjem na struju ili malu svijeću. Obično je potrebno šest do deset kapi esencijalnog ulja u difuzoru da biste intenzivno osjetili miris.
  • Koristite plamenik s prstenom – Ovi metalni prstenovi imaju spremnik u koji stane nekoliko kapi esencijalnog ulja, smješten oko žarulje te tako koristi toplinu za širenje mirisa ulja.
  • Napravite sprej – U sedam žlica vode umiješajte deset kapi esencijalnog ulja, dobro protresite prije punjenja raspršivača i uživajte u mirisima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime