Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Najbolja novogodišnja odluka: 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga za održivi život!

Želite li ekološki osvijestiti i sebe i svoju okolinu, donosimo praktične i jednostavne prijedloge, a usvojite li samo jedan od njih - za nas ste na dobrom putu da doista i postanete 'superheroj' planeta Zemlje!

Možda zvuči komplicirano, ali doista su potrebne samo male promjene u dosadašnjem načinu života da spasimo planet Zemlju. Jedan od prvih koraka neka bude smanjenje korištenja plastike. No, želite li ekološki osvijestiti sebe i okolinu, donosimo 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga – usvojite li samo jedan od njih – za nas ste na dobrom putu da postanete ‘superheroj’ planeta Zemlje! Zadajte si zadatak da svaki tjedan uvedete jednu od ovih navika, pitat ćete se kako ste bez njih živjeli.

1/ Plastične vrećice zamijenite krpenim

Dakle, čak i trgovine naplaćaju plastične vrećice. Jednom kad kupite platnenu vrećicu nosite je uvijek sa sobom ikoristiti ri svakoj sljedećoj kupnji. Uostalom, čak i ako je zaboravite, u gotovo svakoj trgovini odjeće možete pronaći neku vrstu pletene vrećice za namirnice. Plus je i to što one često mogu poslužiti i kao – modni dodatak.

Zamijenite plastične filtere za vodu – s onima od ugljena!

2/ Izbacite plastične boce iz upotrebe

Plastične boce su definitivno jedan od većih problema zagađenja okoliša. Svaki put kada kupujete piće potrudite se da bude u limenci ili staklu. Ako je baš nemoguće pronaći ga u pakiranju koje nije plastika, obavezno reciklirajte plastične boce. Ili ih bacite u kontejner za plastiku. Jednom kada prestanete piti iz plastike odviknuti ćete se od tog ‘specifičnog’ okusa i više mu se nećete vraćati.

3/ Ponesite svoje šalice

Bilo da se radi o odlasku na kavu, planinarenju ili festivalu (u dobra vremena), uvijek možete ponijeti svoju šalicu. Više vas čak nitko neće ni gledati poprijeko, nego s odobravanjem – toliko se promijenila svijest o upotrebi štetne plastike. Nabavite si termosicu ili staklenu bocu za kavu ili čaj i zamolite da vam u njih natoče piće za van. Također, uvijek nosite svoju bocu za vodu, tako možete i uštedjeti jer je, na sreću, u našoj zemlji ona još uvijek pitka. Ne treba zanemariti ni trenutnu situaciju i su+igurnost od Covida – koju vam nudi vaša vlastita – čaša.

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

4/ Zamijenite plastične slamke

Prilikom naručivanja pića zamolite da vam daju slamke od papira ili metalne. Takve slamke su sve dostupnije, a nije ih teško pronaći ni u trgovinama po niskim cijenama. Ako volite piti iz slamke, opremite se nekom od alternativa. Ove papirnate bacite nakon korištenja,a metalne se mogu prati i u perilici za posuđe.

5/ Kućni party

Pri kupnji pribora za zabavu, potrudite se pronaći onaj od papira. Ukolilo ne koristite vaš svakodnevni pribor za jelo. Po povoljnim cijenama možete pronaći sve što vam treba,a uštedjet ćete na velikoj količini plastike. Dostupni su svugdje i dolaze u raznim dezenima.

6/ Kupujte pakiranja od kartona ili stakla

Često su mega pakiranja proizvoda u kutijama od kartona, pa prilikom kupovine kupite veće zalihe i ušedite na količini. To je najčešće slučaj s proizvodima za čišćenje poput deterdženata i kapsula, ali i sapune za ruke možete kupiti umjesto tekućih u plastici, tvrdi u kartonskom pakiranju. Također pogledajte ako postoji proizvod koji tražite u pakiranju koje je ekološki prihvatljivije.

7/ Nosite svoje posude u kupnju

Ako u svom gradu nemate trgovinu u kojoj možete kupiti namirnice u refuzi, kada odete na tržnicu zamolite da vam stave hranu u vaše posude. Ako kupujete bobičasto voće, prebacite iz plastične posudice prodavača u vašu staklenu. Također to možete učiniti i s mesom, sirom ili mesnim narescima.

Uzgoj prirodnim slijedom: Kako korov pomaže u borbi protiv klimatskih promjena?

8/ Nosite hranu od kuće

S ubrzanim načinom života ne stižemo kuhati svaki dan. Ali ako se odlučimo za tu verziju, osim što ćemo uštedjeti novce na dostavi, smanjit ćemo i korištenje plastike. Sada više manje svugdje možete kupiti staklene posude u koje možete staviti ručak za taj dan. Ako baš ne stižete kuhati, zamolite dostavu ako vam može spakirati u nešto ekološki prihvatljivije od plastike ili im odnesite svoju staklenu posudu. Ali ako niti jedna od tih opcija nije moguća, barem koristite svoj pribor za jelo, umjesto plastičnog.

9/ Prestanite koristiti upaljače

Svi pušaći dobro znaju da barem jednom tjedno kupuju novi upaljač. Znate li koliko je to plastike koja se treba reciklirati? Umjesto upaljača i bespotrebne plastike, idući put kupite paket šibica. Ili, još bolje – prestanite pušiti jer da znate koliko su opušci opasni – odmah bi prestali pušiti!

10/ Zamjena higijenskih potrepština

Korištenje tampona i uložaka, koji su sama plastika, zamjenite korištenjem menstrualne čašice ili platnenih uložaka. Platnene uloške možete izraditi sami i prati ih u perilici za rublje na, dok menstrualnu čašicu možete kupiti u drogerijama i ljekarnama i izgrađena je od medicinskog silikona. Osim smanjenja plastike, bolje je i za vaše zdravlje. Također ako imate dijete, klasične pelene zamijenite onima koje možete prati u perilici.

I kućni ljubimci mogu dati svoj doprinos za zeleniji Planet

11/ Kućni ljubimci

Skupljanje otpada je zakonska obaveza svih vlasnika kojima ljubimci obavljaju nuždu po javnim površinama. Ponekad u danu iskoristite više od 3 vrećice i time stvarate puno plastičnog otpada. Zamijenite plastične vrećice onim bio razgradivim i uvedite i svoje ljubimce u svijet superheroja!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime