Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Nizozemski studenti izradili genijalan pop-up kombi na solarni pogon!

Vozilo generira dovoljno sunčeve energije za vožnju, tuširanje, gledanje televizije, punjenje prijenosnog računala i kuhanje kave. Studenti su uspjeli projektirati i izgraditi mobilnu kućicu u samo godinu dana, a nedavno su završili svoje testno putovanje iz Eindhovena do juga Španjolske

U nastojanju da dokažu kako je moguće putovati vozilima pogonjenima samo sunce, 22 nizozemska studenta završila su put dug 1800 milja u vozilu koje ne šteti okolišu.

Naime, studenti Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu u Nizozemskoj, dizajnirali su Stella Vitu – prvu mobilnu kućicu na svijetu na solarni pogon!

Inovativno vozilo namijenjeno za dvije osobe s ‘full’ opremom

S krovom izrađenim od solarnih panela i krilima koja se sklapaju s dodatnim pločama kada se parkiraju, tim je udvostručio solarnu površinu na 17,5 četvornih metara, što stvara dovoljno energije za život i vožnju. Po sunčanom danu, Stella Vita, koja je legalizirana za vožnju i ima registarsku tablicu, može prijeći do 453 milje (730 km) unutar 24 sata i postići brzinu od 75 milja na sat. 

 

S krovom koji se proširuje kada miruje, možete u kombiju i kuhati, a ovo je inovativno vozilo namijenjeno za dvije osobe, ima kuhinju s hladnjakom, prostor za sjedenje, krevet, tuš i zahod.

“Stella Vita je samoodrživa kuća na kotačima”, pišeu opisu na web stranici Solar Team Eindhoven. Kroz solarne ploče na krovu, neovisan je o stanicama za punjenje. Ali u slučaju nužde ipak ima i punjač za struju!

Vozilo generira dovoljno sunčeve energije za vožnju, tuširanje, gledanje televizije, punjenje prijenosnog računala i kuhanje kave. Studenti su uspjeli projektirati i izgraditi mobilnu kućicu u samo godinu dana, a nedavno su završili svoje testno putovanje iz Eindhovena do juga Španjolske.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Solar Team Eindhoven (@solarehv)

Vožnja je moguća čak i kada nema sunca

Vozači i putnici također mogu pratiti količinu potrošene energije i koliko je preostalo do kraja. Novinski izvještaji kažu da ima bateriju od 60 kWh koja mu omogućuje noćno putovanje od 373 milje.

“Na oblačan dan vozilo još uvijek može proizvesti 60-70% energije”, rekao je koordinator tima dr. Carlo van der Weijer za Guardian te dodao: “A čak i ako uopće nema sunca, još uvijek imate učinkovit, normalan električni automobil koji možete puniti iz priključka za punjenje.”

Ovo nije prvo solarno vozilo koje je izradio tim sveučilišnih studenata i profesora koji rade pod imenom Solar Team Eindhoven. Još 2012. godine bili su pioniri u izgradnji obiteljskog automobila na solarni pogon pod nazivom Stella. Od tada su stvorili još 3 vozila prije ovog pop-up kombija.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Solar Team Eindhoven (@solarehv)

Stella i njezini nasljednici Stella Lux, Stella Vie i Stella Era s 5 sjedala natjecali su se na World Solar Challengeu u Australiji i pobijedili u klasi Cruiser sva četiri puta kada je održana – 2013., 2015., 2017. i 2019. godine.

Fotografija: @solarehv 

Pročitajte još...

Marjan van Aubel: Ovakvu prijenosnu solarnu lampu želimo i mi!

Svjetlo se automatski uključuje u sumrak i može se podesiti na tri postavke - Sunne Rise, Sunne Light i Sunne Set. Oni oponašaju boje neba tijekom dana, a duguljasti oblik svjetiljke trebao bi podsjećati na horizont

Ledeni hotel u Švedskoj nevjerojatno je iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život

Iako nam je mirnog života preko glave, jedan reset uz sporiji, tiši i 'hladniji' život, u kojem na nekoliko dana možemo uživati u netipičnim prizorima prirode, ne zvuči kao loša ideja! Naravno uz uvjet da se odjenete u najtopliju odjeću koja postoji! 

Google Earth Timelapse: Sad možete vidjeti stvarne štete koje nanosimo Zemlji

Pogledajte kako se led na Grenlandu topi jer se planet zagrijava, pridonoseći globalnom porastu razine mora; kako se krčenje šuma u Amazoniji pojačalo u posljednjih 20 godina; kako se Aralsko more presušilo do djelića njegove veličine od početka 2000-ih...

27 najboljih eko friendly proizvoda za putovanje koji će vam promijeniti život

Kao i u svakodnevnom životu, tako i u prijevozu i na putovanjima postoje razni načini kako možemo uživati u čarima istraživanja novih lokacija i pri tome putovati održivije i ekološki prihvatljivije

Povezano

Zaboravite na zlato i umjetnička djela: Hit su investicije u – obnovu zemlje!

Britanski napori o obnovi dobili su korporativni zaokret jer zelene investicijske tvrtke nastoje generirati dugoročnu vrijednost kapitala za svoje ulagače - kroz programe ponovnog obnavljanja zemlje i stvaranja novih radnih mjesta

Znanstvenici u Južnoj Koreji ‘izumili’ obnovljivu energiju iz – urina!

Južnokorejski znanstvenici predvode revoluciju u gorivnim člancima koji generiraju 'čistu' energiju i pročišćavaju otpadne vode

Inicijativa na četiri kontinenta: Promijenimo prehranu, a ne klimu!

Jeste li znali da uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73% ili da štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo?

27 najboljih eko friendly proizvoda za putovanje koji će vam promijeniti život

Kao i u svakodnevnom životu, tako i u prijevozu i na putovanjima postoje razni načini kako možemo uživati u čarima istraživanja novih lokacija i pri tome putovati održivije i ekološki prihvatljivije

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime