Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Održivi Božić: Kako najljepše doba godine učiniti prekrasnim i za naš planet?

Jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor...

Vjerojatno svijet nikada nije bio toliko ekološki osviješten kao sada, no u blagdansko vrijeme često zaboravljamo na održivost i postajemo neodgovorni. Mnogim obiteljima Božić je prvi put da su zajedno nakon dugo vremena, pa postoji pojačana želja da budu velikodušni s darovima, dekoracijom i večerom. Ipak, jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor…



Darivanje

Vrijeme je jedno od naših najdragocjenijih stvari, pa zašto ga ne biste poklonili drugima? Ove godine darujte svojim voljenim osoba, neko iskustvo, to može biti obrok u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, izleti na kampiranje, ulaznice za kazalište, radionice slikanja… popis je praktički beskonačan.

Prilikom kupnje fizičkih darova ključ je izbjegavati plastiku. Obiđite rabljene i vintage trgovine, tamo možete pronaći mnogo antiknih blaga, a često i po sjajnim cijenama. Ako ipak želite nešto posebno, onda potražite male domaće brendove i one koje koriste održive materijale. Razmislite o umjetničkim predmetima kao što su keramika ili stakleno posuđe ili kozmetički proizvodi koji su bez ambalaže. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli HNK u Zagrebu (@hrvatskonarodnokazalistezagreb)

 

Umatanje

Karton i papir za zamatanje su, naravno, dva najveća krivca božićnog otpada, stoga se klonite folije i šarenih papira. Ne možete pogriješiti s tradicionalnim smeđim papirom i špagom, ali ako niste sigurni, napravite ‘test scrunch’. Ako papir zadrži oblik nakon što ga zgnječite u kuglicu, trebao bi se moći reciklirati, ali ako se ponovno otvori, vjerojatno nije moguće reciklirati. Ovaj trik je zgodan kada želite provjeriti je li moguće reciklirati bilo koju ambalažu koju ste dobili. 

Ako se stvarno želite pokazati, onda naučite stoljetnu japansku umjetnost furoshikija. Za umotavanje poklona umjesto papira jednostavno koristite tkaninu. Ne samo da darovi izgledaju još bolje, već se pakiranje može koristiti iznova i iznova. Možete izrezati rabljene ili vintage proizvode ili potražiti nešto stvarno posebno.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Arti | Sustainable Living (@forageandsustain)

 Ukrašavanje doma

Prema Carbon Trustu, morali biste koristiti isto umjetno drvce sedam do 20 godina kako biste smanjili loše strane korištenja jednog pravog drvca. Glavno pravilo koja treba zapamtiti uključuje kupnju što je više moguće lokalnih proizvoda i paziti da se zbrinu na koristan način kada završite s korištenjem istih. Ako želite biti drugačiji, kupite neku visoku biljku i nju dekorirajte umjesto bora. Ona će vam ostati i nakon Božića. Dekoracije za drvce možete napraviti sami i koristit iskoristive predmete.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli kwiaciarnia kwiaty wroclaw (@papillon.kwiaty)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime