Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Muškarci koji ovo rade s novcem pet su puta – nevjerniji

Istraživanja pokazuju da je varanje češće među muškarcima, nego ženama, a posebno među onima koji imaju jednu financijsku naviku...

Bolno je otkriti da vas partner vara, ali nažalost, to se događa češće nego što bismo željeli vjerovati. Prema istraživanju YouGova iz 2021. godine, otprilike svaka peta osoba kaže da je prevarila barem jednog partnera.Bezbroj je razloga zbog kojih ljudi varaju i nemoguće je sa sigurnošću znati bi li vas partner mogao izdati, ali istraživanje je pokazalo da među varalicama postoje neke uobičajene osobine. U stvari, jedno je istraživanje pokazalo da je pet puta vjerojatnije kako će muškarci s jednom novčanom navikom varati, stoga – ako financijski izdržavate partnera, možda biste trebali pripaziti.

Inferioran ili superioran položaj – povod za varanje

Studija iz 2022. predstavljena na godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja pokazala je da što je muškarac ekonomski ovisniji o svojoj ženskoj partnerici, to je vjerojatnije da će je prevariti. Autorica studije dr. Christin Munsch, docentica sociologije na Sveučilištu Connecticut, ispitala je podatke na više od 1000 muškaraca i 1500 žena u dobi od 18 do 28 godina, koji su ili bili u braku ili su zajedno živjeli s istim partnerom najmanje godinu dana.

Otkrila je da je za muškarce koji su u potpunosti ovisili o prihodima svoje partnerice pet puta veća vjerojatnost da će varati, za razliku od muškaraca koji su u vezu uložili jednak iznos novca. Istodobno, i muškarci koji su zaradili znatno više od svojih partnerica također će vjerojatnije varati. Prema zaključcima istraživanja partneri najmanje varaju kada je njihov dohodak veći do dohotka partnera, ali s tim da je partner ipak ostvario barem 75% njegovog prihoda. 

Situacije kada je lakše prikriti varanje

“Na jednom kraju spektra zarađivanje manje novca od partnerice može ugroziti spolni identitet muškaraca dovodeći u pitanje tradicionalni pojam muškarca kao hranitelja”, rekla je Munsch. “S druge strane, muškarci koji zarađuju puno više novca od partnerica najčešće su na poslovima koji nude i više mogućnosti za varanje – poput dugog radnog vremena, putovanja i većih primanja – zbog kojih je varanje lakše prikriti.”

S druge strane, žene koje su financijski ovisile o partnerima nisu sklonije varanju.
“Čini se da ekonomska ovisnost za žene ima suprotan učinak: Što su više ovisne o partnerima to je manja vjerojatnost da će se upustiti u nevjeru”, navodi Munsch.

Prema studiji, žene koje su u potpunosti ovisile o prihodima partnera za 50% su manje varale od žena koje su zaradile jednak iznos kao i njihov partner. U međuvremenu su žene koje su ostvarile veći dio domaćinstva ili sve od njih imale 75% manje šanse da varaju svog partnera. “Za žene zarađivanje manje novca od muškog partnera nije prijetnja, to je status quo”, objašnjava Munsch. “Ekonomski ovisne žene mogu se susresti s manje prilika za varanje i mogu donijeti proračunatu odluku da varanje jednostavno ne vrijedi.”

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime