Utorak, 21 studenoga, 2023

Nekoliko je uzroka bolnog seksualnog odnosa: Koji je vaš?

Donosimo nekoliko savjeta kako kroz iskrenu i otvorenu komunikaciju s partnerom možete riješiti vaše eventualne probleme i ojačati vezu

Osjećaj boli za vrijeme seksa može biti velika prepreka sretnom razvoju intimne veze. Strah od kronične boli može dovesti do izbjegavanja aktivnosti koje mogu voditi do seksa, poput poljubaca, dodira ili drugih oblika intimnosti.Donosimo nekoliko savjeta kako kroz iskrenu i otvorenu komunikaciju s partnerom možete riješiti vaše eventualne probleme i ojačati vezu.

Planiranje i pregovaranje

Najbolja stvar koju možete napraviti u ovakvoj situaciji jest planiranje. Ako je seks neugodan, od iznimne važnosti je da otkrijete imate li neku medicinsku dijagnozu. Postoji nekoliko uzroka bolnog seksa: dispaurenija, vulvodinija, vestibulitis, vaginizam ili nešto općenitije. Razumijevanje vašeg stanja i njegovih posljedica je ključno – što se više educirate i što više informacija imate o mogućim uzrocima lakše ćete riješiti problem.

Prvi korak je potražiti profesionalnu liječničku pomoć. No, to nije kraj priče. Jednom kad dobijete dijagnozu trebate se dogovoriti s partnerom koji je najbolji način da i dalje budete intimni. Izbjegavanje problema, što je najlakši način, neće vam pomoći već će ih još dodatno produbiti. Dogovorite se s partnerom da budete intimni nekoliko puta tjedno u vrijeme kada vam odgovara. Tada se možete ljubiti, dodirivati, masirati, tuširati zajedno ili čak zajedno mastrubirati i istraživati oralni seks. Potrudite se da iskomunicirate što vam odgovara, a što ne kako biste oboje naučili više jedno o drugom. 

Više od vježbanja: Kako s jogom možete poboljšati vaš seksualni život

Razgovor o osjećajima

Razgovarajte s partnerom o vašim osjećajima kroz koje prolazite zbog nelagode za vrijeme seksa. Ignoriranje problema, ili nadanje kako će se sami od sebe riješiti, dovesti će vas do još većeg nezadovoljstva koje može rezultirati prekidom veze.
Savjetovanje sa stručnjakom je također vrlo korisno, bilo ono s partnerom ili nasamo. Razgovaranje o intimnosti i održavanje njezine važnosti je ključno, čak i kad je seks stavljen u drugi plan. Nemojte zaboraviti kako intimnost nije samo seks.

Željezo se kuje dok je vruće…

Nakon što dovoljno dugo seks povezujemo s osjećajem boli, često nam je pojam zadovoljstva i užitka u seksu stran. No, postoje iznimke i trenuci kada će vaše tijelo dobro reagirati na intimne trenutke. Ponekad ćete očekivati da će vam seks biti neugodan, a zapravo ćete se osjećati izvrsno.
Ako je seks bolan većinu vremena, a ne cijelo vrijeme, pratite kad se osjećate dobro i pokušajte uočiti neke ponavljajuće obrasce čije ponašanje potiče na ugodan seks i situacije u kojima uživate. Pomoću tih skrivenih obrazaca saznat ćete točno u čemu uživate, a  zatim se samo usredotočite na njih. 

Što napraviti ako vi imate veći apetit za seksom – od partnera?

Nešto novo u spavaćoj sobi

Idealno je vrijeme da se upoznate s novim i alternativnim idejama za spavaću sobu. Lubrikanti su, primjerice, od velike pomoći u seksu, pogotovo kod simptoma bolnog seksa poput iritacije i suhoće. Mogu pomoći u ublažavanju osjetljivosti tako da možete više uživati u seksu. Savjetujemo vam da koristite lubrikant koji je pH balansiran i koji ima prirodne sastojke.
Ohrabrite se i ubacite i seksi igračke u intimnu rutinu. Vibratori vam mogu pomoći da ostanete intimni s partnerom i da postignete orgazam, a pravo saveznici u tome, primjerice, mogu vam biti razni LELO proizvodi.

5 najčešćih pogrešaka s lubrikantima koje seks čine – manje seksi

Ne odustajte od seksa

Nemojte odustati od užitka kojeg seks pruža. Saznajte svoju dijagnozu, slijedite upute, tražite online iskustva drugih koji su se našli u vašoj situaciji i pobijedite bol. Seks ne postoji u samo jednom obliku i ne bi trebao biti jedini temelj zdrave veze.
No, nikako nemojte odustati od seksa, te nastavite imati otvorenu i iskrenu komunikaciju s partnerom – o vašim željama i boli. Preuzimanje odgovornost nad problemima pomoći će vam da imate manje nemira u vezi i više razumijevanja jedno za drugo. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime