Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Otvoreni za ljubav, ali… – zašto nam spojevi izazivaju tjeskobu?

Nakon nekoliko dana dopisivanja glava nam je u oblacima i željno iščekujemo novu poruku ili poziv na spoj. Ali u trenutku odbijanja u nama se stvori tjeskoba, kako ćemo je ublažiti?

Nije iznenađenje da su današnji izlasci i tjeskoba usko povezani. Budimo iskreni: spojevi ponekad mogu biti težak emotivni izazov, čak i za one najoptimističnije. Taman se vežemo za osobu, postanemo ranjivi, emocionalno raspoloživi i odjednom, puff, dolazi do odbijanja i ostavljanja. To je trenutak koji čak i u onima najjačeg mentalnog sklopa može razviti tjeskobu.Svi smo je doživjeli u nekom trenutku: ‘rupa’ u trbuhu, ubrzano srce, uznemirujuća potreba da provjerimo (ponovno) naš mobitel kako bismo vidjeli je li došla obavijest o novoj poruci. Mnogima je to iskustvo poznato, ali zašto se uopće događa?

Što je tjeskoba tijekom izlaženja?

Kada osjećate tjelesnu tjeskobu (poput stezanja u prsima kad razmišljate o novoj simpatiji) i proživljavate tjeskobne misli (‘Hoće li mi ikad odgovoriti?’), znak je da postoje dublje emocije u odnosu. Jedan od najčešćih oblika anksioznosti tijekom izlaženja rađa se iz straha od napuštanja i naše potrebe za emocionalnom sigurnošću. Drugim riječima: želimo se osjećati sigurno kada izlazimo s nekom osobom, ali strah od napuštanja mogao bi nas držati privrženima nekome tko nije u stanju zadovoljiti naše potrebe.

Ako je ovo vaš obrazac ponašanja, ne očajavajte. To je normalno i lako se može promijeniti. Zapravo, prepoznavanje ovog ponašanja stvara nevjerojatnu priliku da započnete graditi novi, nepokolebljivi osjećaj vlastite vrijednosti. Istina je da tjeskoba tijekom izlaženja nema baš nikakve veze s potencijalnim udvaračem, nego je u potpunosti povezana s tim kako gledate na sebe. Što prije prepoznate svoju vrijednost, manje ćete biti vezani za taj dosadni strah od odbijanja.

Vrijeme je za samoosnaživanje!

Niste sigurni kako izgraditi vlastito samopouzdanje i sebe oznažiti kao osobu? Evo nekoliko savjeta koji će učinkovito djelovati:

“Vjerujem li da sam vrijedan/na? Zašto da ili zašto ne?”

Započnite s prepoznavanje i ‘raspakiranjem’ loših unutarnjih misli s dijalogom poput “Nisam dovoljno lijep/a, nisam dovoljno pametan/a itd.” (Sve su to laži, ali ih pustite kako bi ih izbacili iz sebe i ostavili u prošlosti).

“Dajem li svoju energiju ljudima koji to ne zaslužuju? Ako da, zašto? Kako mogu zaštiti vlastitu energiju?”

Koliko se hranite vlastitom tjeskobom posvećujući se ljudima koji to ne zaslužuju? Priupitajte se tko su osobe vrijedne vašeg vremena i pažnje.

“Što mogu učiniti svakodnevno da se podsjetim koliko vrijedim?”

Ovo može biti neka sitnica, ali je važno svakodnevno se podsjećati da ste nevjerojatna osoba. Budite svoj najveći obožavatelj.

Podsjetite se da je rad na tjeskobi proces, tako da nema potrebe za žurbom ili stalnim razmatranjem napretka. Udahnite duboko, suosjećajte sa sobom i nasmiješite se – već sada radite bolje nego što sami sebi priznajete!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime