Subota, 18 studenoga, 2023

Uz ovih 12 savjeta naučite kako imati bolji seks

Bilo da se radi o samopouzdanju, nedostatku uzbuđenja, osjećaju nepovezanosti ili jednostavnoj staroj dosadi, mnoštvo problema moglo bi vas ometat. Dobra vijest je da postoji mnogo načina za rješavanje problema i razvoj iz njih

Baš kao i sve za što se obučavamo, učenje kako imati bolji seks je praksa i skup vještina koji se stalno razvija i treba njegovati i održavati. Brojne životne promjene, izazovi i iskustva mogu utjecati na vaš seksualni život. Bilo da se radi o samopouzdanju, nedostatku uzbuđenja, osjećaju nepovezanosti ili jednostavnoj staroj dosadi, mnoštvo problema moglo bi vas ometat. Dobra vijest je da postoji mnogo načina za rješavanje problema i razvoj iz njih.Pozitivnost na seks je u porastu i krajnje je vrijeme da žene daju prednost vlastitom zadovoljstvu. Unatoč svim postignućima pokreta, studije su pokazale da je potrebno mnogo raditi kako biste svoje seksualne snove pretvorili u stvarnost. Nažalost, mnogi od nas još uvijek osjećaju da stvari nedostaju u spavaćoj sobi. Možda ste slobodni i mislite da je to krivo, ali nemojte se brinuti jer je studija pokazala da samo dvije od pet žena kažu da su potpuno zadovoljne nakon seksa sa svojim partnerom.

1/ Stvaranje promjene konteksta

Ako želite naučiti kako začiniti svoju vezu, možda je vrijedno promijeniti energiju tamo gdje planirate imati seks. Budući da mnogi od nas sada rade od kuće, došlo je do miješanja konteksta: radimo u spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili drugim prostorima gdje bismo se inače opuštali. To može biti beskorisno za naše seksualne živote jer otežava razlikovanje posla od igre, a može čak doprinijeti drugim međuljudskim problemima kod kuće poput izgaranja u vezi.

Često o tome govorimo kao o ‘isključivanju da bi se uključilo’, što je teško učiniti kada gledamo okolo na sve stvari koje su na našem popisu obaveza. Pokušajte surađivati sa svojim okruženjem kako biste stvoriti promjenu konteksta, to možete učiniti pomoću osvjetljenja, glazbe ili mirisa poput funkcionalnog mirisa za parove.

2/ Maknite svoje mobitele

Seksualno uzbuđenje nije prekidač za svjetlo, potrebno je vrijeme i prostor da se izgradi. Međutim, postoje elementi modernog života koje možete isključiti kako biste se mogli usredotočiti na uključivanje sebe. Ako već niste pogodili o čemu pričamo to je tehnologija.  Bit će teško početi osjećati želju ako ste usredotočeni na poslovne e-mailove ili listanje Instagramom, stavite telefon na stranu ili na ‘Ne uznemiravaj pola sata prije spavanja’.

3/ Pokrenite svoju želju 

Postoje dvije vrste seksualne želje: spontana i osjetljiva. Odzivna želja je vrsta želje koja se javlja nakon što nešto započnemo. Ali ako ste netko tko osjeća da vam je teško doći u raspoloženje za seks, onda si možete dati prednost tako što ćete raspaliti svoju erotsku maštu i skrenuti pozornost na seksualni prostor koristeći nešto poput audio erotike ili ASMR za seks.

4/ Radoznalo masturbirajte

Ženska masturbacija je savršen način da saznate više o tome što vas stvarno pokreće. Samozadovoljstvo je savršen način da upoznate svoje tijelo, istražite različite vrste dodira i stimulacije. Bilo da se odlučite usredotočiti na ručni užitak ili ste možda zainteresirani isprobati najbolje igračke za seks ili vibrator, to je sjajna prilika da se potpuno usredotočite na sebe. Nekim ljudima ovo je lakše kada ste sami nego s partnerom. Nema očekivanja niti ometanja što vam omogućuje da se potpuno usredotočite na sebe.

5/ Prakticirajte pažljivo seksualno pravo

Pomnost je svakako strogost, jer moderan život može dovesti do osjećaja nepovezanosti s našim tijelima i samim sobom. Uređaji poput naših pametnih telefona neprestano nas obavještavaju i privlače našu pozornost, a te navike mogu procuriti u naše seksualne živote. Sve se u seksu svodi na usmjeravanje vaše pažnje u sadašnjem trenutku, što je važno s neosuđivačkom sviješću. To je zato što se mnogima od nas lako odvrati pažnja od seksa koji imamo, na što također utječe naše trenutno društveno okruženje usmjereno na produktivnost i stalno uključeno.

Pristup seksualnoj terapiji temeljen na svjesnosti može poboljšati seksualnu funkciju i uzbuđenje kod žena. Dakle, ako se pitate kako biti samouvjereniji i prisutniji u spavaćoj sobi i potaknuti svoj seksualni nagon, možda je seksualna svjesnost nešto što biste trebali isprobati. Korištenje tehnika promišljenog seksa posebno je dobro jer nam pomaže da primijetimo vlastito uzbuđenje i ohrabrujuću želju. Budući da distrakcija može dovesti do nedostatka svijesti o tome što se događa u našem tijelu. To nam može pomoći da više uživamo u seksu, što onda djeluje kao motivator za želju.

6/ Komunicirajte

Izražavanje vaših potreba i seksualnih fantazija bitan je dio izgradnje zdravog i ugodnog seksualnog odnosa s vašim partnerom. Nažalost, nitko od nas ne može čitati tuđe misli, pa ako se ne otvorimo, nemoguće je podijeliti svoje potrebe ili naučiti o potrebama naših partnera.

To ne znači pristati na izazov koji ovakvi razgovori mogu predstavljati budući da nismo educirani razgovarati o seksu. Za mnoge od nas razgovor o seksu kao pokušaj održavanja razgovora na jeziku koji nikad nismo učili. Mnogima je to neugodno, dok je zapravo razgovor o našem seksualnom životu najbolja stvar koju možemo učiniti za njih. Naravno, uvijek možete razmisliti o razgovoru sa seksualnim terapeutom, samostalno ili u paru, ako vam je teško započeti.

7/ Shvatite da prijedlozi nisu odbacivanja

Seksualna intimnost s drugom osobom najranjivija je stvar koju možete doživjeti, i hvala bogu, ranjivost je seksi, ali to ne olakšava biti malo osjetljiv na određene stvari. Činjenica je da je svatko drugačiji, a to se također odnosi i na naše seksualne živote i odnose. To što nismo savršeno usklađeni s našim željama, znatiželjama ili seksualnim ponašanjem je u redu ako počnemo s razumijevanjem i sviješću o ovoj raznolikost. Pokušajte ne personalizirati prijedloge, već ih usredotočite na sam čin ili prijedlog.

Isključivanjem sugestije i stvaranjem pretpostavki najbrže ćete sugestiju osjetiti kao odbijanje, a terapeuti savjetuju da s tim budete obzirni. Umjesto toga, predlažu da svom partneru postavite otvorena pitanja o tome, poput ‘što vas zanima u vezi s tim?’, ili koristite izjave poput ‘Nisam siguran, ali postoji li nešto što bismo mogli pronaći da pokušamo oboje zainteresirani?’ Ako ostanete otvoreni za razgovor, možete završiti zanimljivim putem o kojem prije niste razmišljali, što bi moglo biti sjajna stvar.

8/ Neka vam bude prioritet vaše i partnerovo zadovoljstvo

Nema ništa loše u tome da budete velikodušni ljubavnici, ali zapamtite da je to vaš seksualni život i vaša odgovornost. Kada je riječ o našim seksualnim životima, svi bismo trebali biti odgovorni za vlastite orgazme, umjesto da očekujemo od druge osobe da ih isporuči. Bolja seksualna i tjelesna edukacija za sve može nam pomoći da se osjećamo više odgovornima za vlastiti užitak i smanjimo nedostatak orgazma.

Razmak između orgazama je pojam koji opisuje nejednakost u orgazmima između mješovitih spolnih parova, što je također poznato kao nejednakost orgazama. Što manje orgazama žene dožive, to manje očekuju. Davanje prioriteta zadovoljstvu naših partnera u odnosu na vlastito također može djelovati kao distrakcija i odvesti nas izvan vlastitog iskustva onoga što se događa u našem tijelu, ironično nas odvlačeći od potencijala za vlastiti orgazam.

9/ Kontakt očima

Kada su dvoje ljudi emocionalno povezani, vole se gledati u oči. Ako su oči doista ogledalo duše, onda je zaključavanje očiju sa svojim ljubavnikom nije nimalo pametno. Nepomični kontakt očima potiče otpuštanje oksitocina, hormona povezivanja koji se često naziva i ‘hormon maženja’.

Kontakt očima je način pokazivanja interesa i privlačnosti i može pomoći u produbljivanju intimnosti, što može dovesti do toga da se osjećate povezanije s partnerom tijekom seksa, što nam može pomoći da se osjećamo emocionalno viđenima, što može pozitivno pridonijeti vašem odnosu.

10/ Prestanite se fokusirati na orgazam i razmotrite ostale dijelove seksa

Biti u mogućnosti doživjeti orgazam je super, ali što je sa svim ostalim prekrasnim dijelovima seksa? Izgradnja, pa čak i povlačenje u određenim trenucima dio je iskustva. Pritisak na orgazme, može pomalo ubiti vibru. Usredotočenost na jurenje za orgazmom može stvoriti prirodu usmjerenu na cilj prema seksu, što postavlja prolazna ili neuspješna očekivanja i staje nam na put da uživamo u ostatku iskustva.

Ironija je u tome što je briga oko orgazma jedna od stvari koja može spriječiti da se orgazam dogodi. To je zato što nas misli izvlače iz trenutka i prekidaju naš fokus na fizičke senzacije i zadovoljstvo, što su stvari koje će nas najvjerojatnije odvesti do vrhunca zadovoljstva. Ako vidite ovaj obrazac u sebi, tehnike svjesnosti mogu vam pomoći da se vratite u trenutak. Iako su općenitije, korištenje jedne od najboljih aplikacija za svjesnost svakako može pomoći u tome.

11/ Razmotrite kada imate seks

Zaglavljivanje u rutini može povećati predvidljivost i smanjiti želju. Konvencija kaže da je seks nešto što se radi neposredno prije spavanja. Uzimajući u obzir koliko život može biti ludo zaposlen, tko bi vas mogao kriviti što ga vidite kao jedino vrijeme koje vam odgovara? To je također vrijeme kada smo često najumorniji i počinjemo se opuštati, što nam ne ide uvijek seksualno, iako je lako vidjeti kako bi to moglo postati navika.

Jedan od načina da stvari budu svježe povremeno mijenjanje vašeg plana ili rutine, kao što je isprobavanje seksualnog položaja leptira, jednog od najboljih položaja za seks koji će vas izvesti iz spavaće sobe. Namjestite alarm malo ranije ujutro kako biste imali vremena za svoj seksualni život prije početka dana, ili ako ste roditelji, odvojite vrijeme jedno za drugo nakon što djeca siđu prije kuhanja večere.

12/ Educirajte se 

Važno je zapamtiti da ne morate ‘obaviti’ seks da biste se seksualno razvijali. Slušanje podcasta, Ted Talks, serija i čitanje pomaže otvoriti perspektive i normalizirati seks. Većina nas nikada nije sumnjala u ono što znamo o seksu, a to nam može dati prilično viziju tunela. Otvaranje naših pogleda drugim glasovima, perspektivama i razmišljanje o seksu može biti od stvarne koristi za naše seksualne živote, pomažući nam da o seksu razmišljamo drugačije i oslobodimo se srama.

Samospolni odgoj može se odvijati u toliko mnogo oblika, formalnih i neformalnih, i tijekom cijelog života. Moderna tehnologija znači da biste mogli biti na svom jutarnjem putovanju na posao i poboljšati svoje seksualno zdravlje slušajući podcast. Ulaganje u najbolje knjige o seksu, koje je pažljivo odabrao tim stručnjaka za seksualno zdravlje, još je jedan idealan način da unaprijedite svoje znanje i naučite više.

Iznad svega, važno je znati da užitak nema granica, nema datuma isteka i sve dok ste sretna odrasla osoba koja pristaje na zdravo ponašanje, nema granica.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime