Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Tjeskoba kod pasa: Ljudi podcjenjuju utjecaj kućanske buke na ljubimce

Studija je otkrila da su vlasnici ne samo podcijenili strah ljubimaca, već su većini vlasnika iz čistog neznanja koliko je to tjeskobno njihovim ljubimcima - takve situacije - zabavne

Istraživači s Kalifornijskog sveučilišta otkrili su kako većina vlasnika pasa ne prepoznaju da je njihov ljubimac pod stresom kada je izložen uobičajenim kućnim zvukovima.Iako je poznato da iznenadni glasni zvukovi, poput vatrometa ili grmljavine, obično izazivaju tjeskobu kod pasa, nova studija otkriva da čak i uobičajeni zvukovi, poput usisavanja ili rada mikrovalne pećnice, može biti okidač njihovih strahova i tjeskobe.

Treba pažljivi čitati govor tijela pasa

Istraživanje je pokazalo kako je vjerojatnije da će visokofrekventni, isprekidani zvukovi, poput upozorenja baterije detektora dima, uzrokovati tjeskobu kod pasa nego niskofrekventna, kontinuirana buka.

“Znamo da postoji mnogo pasa koji su osjetljivi na buku, ali podcjenjujemo njihovu bojazan prema buci koju smatramo normalnom jer mnogi vlasnici pasa ne mogu čitati govor tijela”, objašnjava Emma Grigg, znanstvena suradnica i predavačica na UC Davis School of Veterinary Medicine.

Psi znaju i prepoznaju puno više ljudskih osobina nego što mislimo!

Znakovi tjeskobe

Neki uobičajeni znakovi tjeskobe kod pasa uključuju grčenje, drhtanje ili povlačenje, ali vlasnici teško mogu prepoznati još suptilnije znakove. Primjerice, psi pod stresom mogli biti zadihani, lizati usne, okrenuti glavu ili čak ukočiti tijelo. Ponekad će im se uši okrenuti unatrag, a glava će im se spustiti ispod ramena.

Grigg sugerira vlasnicima da se bolje educiraju o ponašanju povezanom s anksioznošću.
Naime, znanstvenici su proveli anketu s 386 vlasnika pasa pitajući ih koje su znakove reakcije na buku prepoznali kod svojih ljubimaca te zatražili da snime ponašanje pasa i njihove reakcije. Studija je otkrila da su vlasnici ne samo podcijenili strah ljubimaca, već su većini vlasnika u videima takve situacije bile zabavne.

“Postoji neusklađenost između percepcije straha vlasnika pasa i količine stvarno prisutnog straha za ljubimce. Neki reagiraju zabavljajući se, a ne sa zabrinutošću. Nadamo se kako će ova studija navesti ljude da razmisle o izvorima zvukova koji bi mogli uzrokovati stres kod njihovih pasa, te da poduzmu korake kako bi smanjili izloženost svog psa tom stresu”, kaže Grigg.

Jedini kalendari koje želimo: Australski vatrogasci opet spašavaju životinje!

Neki su zvukovi jako bolni za pse

Grigg objašnjava kako psi imaju širi raspon sluha, pa neki zvukovi mogu biti potencijalno bolni za pseće uši, poput vrlo glasnih ili visokofrekventnih zvukova. Psi koriste govor tijela mnogo više od vokalizacije i toga svi vlasnici moraju biti svjesni. Jer ako ih hrane, udomljavaju, vole i paze tako imaju i obavezu skrbiti o njihovu zdravlju a to svakako uključuje i brigu o uvjetima i busi u kojoj borave.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime