Srijeda, 18 svibnja, 2022

Ne propustite dramske radionice za mlade: Mentalno zdravlje kao kreativni proces!

Radionice su namijenjene studentima koji će kroz stručnu pomoć dramskih pisaca, psihologa, redatelja i profesionalnih glumaca sudjelovati u procesu pisanja dramskog teksta i njegova postavljanja na scenu. Besplatne su i možete ih pohađati neovisno o gradu u kojem živite

U Hrvatskoj se napokon počelo govoriti o mentalnom zdravlju. Mnogi sve češće mladi otvoreno govore o tjeskobi i emocijama koje ih preplavljuju. Ne biti dobro je u redu. Biti tužan je normalno. Postoje različiti oblici terapije, a sve češća je upotreba umjetnosti u terapijske svrhe. Bavljenje umjetnošću postaje imperativ brige o sebi. Za sve one koji se vole kazalištem i traže novi hobi, u Hrvatskoj se upravo možete prijaviti za novi online projekt.

Mentalno zdravlje kao kreativni procesKazališna družina KUFER, naime, upravo kreće s projektom pod nazivom “Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima” koji realiziraju u suradnji s partnerima SPID-om, BoliMe i KunstTeatrom!

Projekt je namijenjen studentima koji će kroz stručnu pomoć dramskih pisaca, psihologa, redatelja i profesionalnih glumaca sudjelovati u procesu pisanja dramskog teksta i njegovog postavljanja na scenu. Radionice su besplatne, možete ih pohađati neovisno o gradu u kojem živite, a baš svaki student si ih može priuštiti. 

Jednogodišnji projekt dramskih radionica odvijat će se tijekom pet zasebnih ciklusa sa 5 različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima. Namijenjen je mladima u dobi od 18 do 25 godina. 

Dva mjeseca posvetite kazalištu i brizi za svoje mentalno zdravlje

Radionice se održavaju online, dva puta tjedno u večernjem terminu. Svaki pojedinačni radionički proces traje dva mjeseca, a kroz taj dvomjesečni ciklus vodi vas redatelj i dramaturg Ivan Penović uz još jednog suvremenog dramskog autora i dvoje glumaca te uz stručnu podršku psihologa i gestalt psihoterapeuta Mihaela Kozine.

Dramski pisci Ivana Vuković, Ivor Martinić, Nikolina Rafaj, Ivana Đula i Anita Čeko svakog će polaznika uputiti u kreativni proces dramskog pisanja, pružiti alate za kreiranje dramskog lika i naučiti kako vlastite dvojbe, razmišljanja i emocije prenijeti na papir i pretvoriti u scensku situaciju ili novi dramski tekst. Fokus radionice biti će na vježbama dramskog pisanja i na analizi predloška.

U sigurnom okruženju i uz stručnu umjetničku i psihološku pomoć polaznici će proći dvostruki proces – rastvaranje polazišnog teksta, predloška ili ideje te stvaranje novog teksta na temelju vlastitog iskustva. Scensko postavljanje novonastalog teksta u formi je koncertnog čitanja u kojem sudjeluju dva glumca i redatelj, a tekst se postavlja na sceni KunstTeatra.

Polaznici se mogu prijaviti na jedan od ciklusa radionica:

  1. ciklus – od 1. veljače do 12. ožujka 2022. (Ivana Vuković)
  2. ciklus – od 29. ožujka do 29. svibnja 2022. (Ivor Martinić)
  3. ciklus – od 31. svibnja do 9. srpnja 2022. (Nikolina Rafaj)
  4. ciklus – od 16. kolovoza do 24. rujna 2022. (Ivana Đula)
  5. ciklus – od 4. listopada do 12. studenog 2022. (Anita Čeko)

Tribine u kojima bismo trebali sudjelovati 

Osim na dramskim radionicama, polaznici će imati priliku sudjelovati i u tri participativne tribine “PRIČAMO x mzkp.hr” koje će voditi stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja mladih. Tribine će se održati online 22. siječnja, 26. svibnja i 27. rujna 2022. u 19 sati, a moderator tribina mladi je glumac Adrian Pezdirc, ujedno i jedan od osnivača inicijative BoliMe.

Na prvoj tribini 22. siječnja 2022. gost je psihijatar Hrvoje Handl. Prijave na tribine dostupne su na istom linku, a na njima mogu sudjelovati baš svi. Važno je participirati i govoriti o stvarima koje nas bole. Razgovor je ključni pokretač promjena u društvu. Pozdravljamo ovu inicijativu i pokretanje ovog projekta.  Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije. 


Loše mi se piše

Izrazito je važno podržavati ovakve projekte i pisati o njima. Vidljivost je ključna u razgovoru o mentalnim bolestima. Ovaj projekt omogućuje mladima da rade s vrhunskim aktualnim umjetnicima u sigurnim uvjetima. Na ovom projektu upoznat ćete se s kazališnim procesom, od nastanka teksta, pa sve do postavljanja koncertnog čitanja. To je odličan koncept jer će zaljubljenici u kazalište proći ključne faze stvaranja predstave.

Ovaj projekt omogućuje mladima da u kreativnom procesu otvoreno govore o svemu onome što ih boli, te da kroz pisanje pokušaju svoju bol preoblikovati u završen umjetnički produkt. Kada se profesionalni baviš kazalištem, najljepše je gledati kako se različiti aspekti slažu ispred tebe i ti sudjeluješ u stvaranju novog svijeta, po tvojim mjerilima. Sad imaju takvu istu priliku, svi mladi u Hrvatskoj.

Vjerujemo da će ovaj projekt biti izrazito za ponovno istraživanje katarze u kazalištu, ovaj put to su intimne male katarze koje se događaju tijekom procesa. Nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti dulje i razvijati se te povećati svoju ciljanu skupinu tijekom iduće godine, jer bi sigurno i stariji od 25 profitirali u ovom programu.

Ako po gradu vidite kreativne plakate s natpisom “Loše mi se piše”, afirmirajte strah od budućnosti, preuzmite odluku na sebe i prijavite se na radionice i tribine. 

Pročitajte još...

5 Instagram profila koji vam mogu pomoći u borbi s tjeskobom

Ako vam treba samo doza samopouzdanja i osjećaja pripadnosti, ovih pet Instagram profila bi vam mogli pomoći da će osjećate bolje! 

9 misli koje mogu uništiti vašu kreativnost (samo ako to dopustite)

Nevjerojatno je kako možemo uvjeriti sami sebe da nismo dovoljno dobri ili da nismo dostojni u određenim aspektima društva. Otkrivamo vam najčešće 'zamke' koje nam uništavaju samopouzdanje i kako ih eliminirati (u startu)

Budite hrabri, izrazite se – samo tako ćete zauzeti svoje mjesto u svijetu!

Recite NE. Recite DA. Nasmijte se. Plačite. Dajte kompliment. Dajte konstruktivnu kritiku. Izrazite nekome sviđanje. Izrazite odbojnost. Vratite pogrešno jelo konobaru... Najvažnije, ne odustajte. Upornost je najbolji oblik izražavanja!

Kako se manjak vremena reflektira na naše mentalno zdravlje?

Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena. Za postizanje cilja, naime, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a ne besmisleno trošiti svoje vrijeme

Povezano

Jer veselje je u malim stvarima: 10 načina da budete sretni – svaki dan!

'Drugačiji dan. Ista priča' - postala je vaša mantra? Samo malom promjenom nekih ustaljenih navika možete povećati 'kvocijent vaše osobne sreće' i pronaći nove inspiracije za živjeti ispunjeniji život

5 načina za nošenje s bolešću novog doba – financijskom anksioznošću!

Ometa li vas financijska tjeskoba da pogledate svoj bankovni račun ili proračun i odlučite koja su područja vaše potrošnje previsoka? Ili vas drži budnima noću i ostavlja osjećaj iscrpljenosti i neusredotočenosti sljedećeg dana?

Definitivan kraj: Trebamo li nakon prekida veze staviti točku na i?

Mnogi od nas tada pokušavaju naći neki prigodan zaključak odnosa ili kraj kakav želimo - kako bi nam bilo lakše nastaviti dalje sa svojim životom ili potajno pokušavamo promijeniti ishod situacije. No, koliko je to dobro, a koliko loše za nas?

Važnost uspomena: Znate li da nostalgija može pozitivno utjecati na vaše zdravlje?

Kada se suočavamo s našim sjećanjima, zapravo počinjemo osjećati da su naši životi smisleni i vrijedni, a nostalgija nas može podsjetiti da je moguće prevladati poteškoće i može našem životu dati svrhu. Ako se i vi volite izgubiti u vlastitim ružičastim uspomenama, ovi Instagram profili su za vas!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime