Subota, 8 siječnja, 2022

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Svima se dogode stresna jutra, čak i psihoterapeutima i psiholozima - osobama za koje mislite da su uvijek smireni i u zen stanju. Ali čak i oni, baš poput svih ljudi, imaju loše trenutke

Neka jutra su takva da se probudite s teškim mislima i lošim raspoloženjem i sve što želite jest – vratiti se natrag u krevet. U potpunosti je u redu ponekad biti pod stresom i prije nego što je započeo dan.

Svima se dogode takva jutra, čak i psihoterapeutima i psiholozima – osobama za koje mislite da su uvijek smireni i u zen stanju. Ali čak i oni, baš poput svih ljudi, imaju loše trenutke. Zato je osam cijenjenih američkih psihoterapeuta otkrilo koje su to navike ili stvari koje oni rade ujutro kako bi smanjili stres u danu!

1/ Vođenje dnevnika aktivnosti

Jack Turban, stručnjak za dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu na Sveučilištu Stanford navodi kako on slobodan dan u tjednu započinje vođenjem dnevnika u kojemu organizira aktivnosti i tako smanjuje anksioznost.
“Prvo napišem sve obveze za nadolazeći dan, što mi pomaže da se ne brinem kako ću nešto zaboraviti. Nakon toga zapišem mantru – pozitivnu, kratku frazu koji ću ponavljati tijekom cijelog dana. Zadnje dodajem nekoliko stvari na kojima sam zahvalan i nekoliko stvari radi kojih sam uzbuđen – i tako započinjem dan u dobrom raspoloženju”, otkriva Stanford. 
Zapisivanje jutra može biti ugodno jer nudi osjećaj rutine, što može pomoći u ublažavanju tjeskobe i anksioznosti koja dolazi s nepredvidljivošću. 

Kreativni načini koji nam pomažu da vratimo smisao i kontrolu nad životom

2/ Šetnja psa, barem 10-15 minuta

Provođenje vremena u prirodi može duboko umiriti tijelo i um te generalno podići raspoloženje. 
“Kada se probudim ujutro, obično se prošećem sa psom. Vani provodimo barem 10 do 15 minuta, što je sasvim dovoljno za ugodan početak dana. Malo aktivnosti rano ujutro utječe na bolje raspoloženje”, kaže Jessica Gold, asistentica na odjelu psihijatrije na sveučilištu medicine u Washingtonu. Dodaje i kako ponekad sluša podcastove u šetnji.

3/ Prisutnost u trenutku – ovdje i sada – s aktiviranim osjetilima

“Ako ustanem ujutro nervozna, odmah si dopustim uživati u jutru i početku dana, ne razmišljajući o stresorima”, komentira Neha Chaudhary, dječja i adolescentna psihijatrica u Općoj bolnici Massachusetts.
Obično provodi barem 10 minuta umirujući svoj um i uzemljujući se. “Fokusiram se na senzacije, užitak i ugodu ispijajući prvu jutarnju kavu. Uživam i upijam miris, okus, toplinu šalice u rukama. Čak ponekad slušam umirujuću glazbu”, dodaje. 
Ponekad je ključno vrijeme u kojemu mijenjamo fokus sa stvari koje nam stvaraju stres na stvari koje su umirujuće, čak i ako je to samo nekoliko minuta.

Kako postati jutarnja osoba: Praktični savjeti za promjenu vašeg kronotipa

4/ Čitanje ili slušanje inspirativnih sadržaja

Kada se probudite, uzmite ono što vas inspirira i donosi vam sreću. Može biti čitanje odlomka ili inspirirajuće knjige, slušanje afirmacija ili slušanje/praćenje svog spiritualnog ili životnog uzora.
“Aktivno angažiranje samog sebe u bilo što pozitivno je puno bolje od fokusiranja na stresore”, komentirala je Riana Elyse Anderson, asistentica na sveučilištu University of Michigan School of Public Health. Napominje kako svakodnevno čita dijelove Biblije koji joj pomažu u tom dnevnom raspoloženju. 

5/ Sjedite, budite prisutni sa svojim stresom nekom vrijeme 

Ovo zasigurno zvuči neugodno, ali bitno je objektivno sagledati situaciju – stres je sasvim normalna pojava u životu, i niste jedini koji to sve proživljavaju.
“Svako jutro prije početka aktivnog dana barem 10 minuta se promatram i dopustim si osjetiti bilo koju negativnu misao ili osjećaj”, navodi Brittany Johnson, terapeutkinja iz New Albanyja u Indiani. “Tada se služim mindfulness tehnikom i vizualiziram misli i osjećaje uz pomoć riječi i slika”, dodaje.

Psihologica Mia Flander Tadić: Čini se teško, ali evo kako ćete naučiti reći ‘ne’!

6/ Postavite granice

Postavljanje granica pomaže vam u samopouzdanju i podizanju raspoloženja. Rebecca Leslie, psihologica iz Atlante se svakodnevno fokusira na postavljenje granica, čak i kada je u pitanju odgovaranje na e-mailove, pozive i slično. Postavljenje granica bez osjećaja krivnje smanjuje stres i sprječava psihološko izgaranje.

7/ Nekoliko dubokih udaha

Terapeutkinja Kristin Meekhof napominje kako svakodnevno prakticira svjesno disanje. Jedna od njenih omiljenih praksa je naizmjenično disanje s nosnicama. Navodimo savjete kako se, za početak okušati u ovoj praksi.

8/ Maženje u krevetu

“Prije brzog skoka iz kreveta, usporite se i dopustite si maženje. Bilo da je to ostajanje u krevetu par minuta pod dekom ili poplunom, s partnerom ili čak kućnim ljubimcem”, savjetuje terapeutkinja Katelyn Anderson
Dodaje kako maženje oslobađa endorfine – hormone sreće i dobrog raspoloženja koji pomažu u smanjenju anksioznosti i povećavaju sreću. 

Pročitajte još...

9 wellness profila koji su pravo osvježenje na Instagramu

I koji će vas natjerati da se pokrenete iz kreveta čim se probudite! Kliknite 'follow' i darujte svom tijelu, umu i duši potpuno reset. Možete nam zahvaliti kasnije

6 vježbi istezanja koje bi svi trebali raditi svako jutro

Rad od kuće i izolacija krivci su da sjedimo više nego ikada. Ovakva specifična situacija uzrok je raznih zdravstvenih problema, a za neke (možda) nismo ni znali prije pandemije. Zato je istezanje, za koje vam možda neće trebati niti 5 minuta - potrebniji više nego ikada

Barbara Kolar: Kamera je jako zločesta, lako prokazuje lažnjake!

Televizijska i radijska voditeljica Barbara Kolar priča o svojoj bogatoj karijeri, ali i otkriva kako bi jednog dana željela voditi Eurosong u Zagrebu, pokrenuti Late Night Show te naslijediti Davida Attenborougha... Uskoro putuje u Las Vegas, a ljeto bi, osim u Dalmaciji, voljela provesti i na obalama Grčke

10 dobrih razloga zašto bismo svi trebali češće biti – djetinjasti!

Kao djeca stalno smo se suočavali sa izazovima i preprekama, ali njihovo prevazilaženje nije bilo stvar ambicije već stvar igre. Stoga se počnite igrati i ponašati kao - dijete!

Povezano

5 činjenica koje dokazuju da se iza jakog karaktera ‘skriva’ osjetljiva osoba

Neke osobe samo naizgled djeluju nedodirljive, no iza te 'fasade' često se kriju vrlo osjetljivi karakteri. Ove se dvije osobine međusobno ne isključuju. Donosimo vam pet karakteristika koje prikazuju da možda baš vi ili netko vama blizak pripada upravo toj skupini ljudi

U novoj godini se riješite neodlučnosti i prihvatite ljepote koje nosi neizvjesnost života

Pokušajte razmišljati na ovaj način: da je život potpuno predvidljiv, ne bi li vam nakon nekog vremena bilo malo dosadno? U ovom brzom društvu, u kojem je šarolik izbor na svakom uglu, žaljenje umjesto donošenje pogrešne odluke je gora opcija. To je sila koja vas može spriječiti da poduzmete akciju, a da bismo joj se suprotstavili, moramo naučiti tolerirati neizvjesnost

Nova godina, nova ja: 20 mini izazova za samopomoć koji svaki dan čine boljim

Točno određeni ciljevi mogu biti učinkovit način kako ostvariti vaše snove u budućnosti, ali jednako je važno pronaći i male načine, sitnice kako se svakodnevno brinuti o sebi

Gotovo je s izlikama: 5 rješenja za vaše klasične meditacijske isprike i strahove

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako pobijediti sve izlike i opravanja i uz pomoć ovih 'trikova' zavoljeti meditaciju, bez obzira je li riječ o samostalnoj ili vođenoj

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime