Subota, 25 svibnja, 2024

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Svima se dogode stresna jutra, čak i psihoterapeutima i psiholozima - osobama za koje mislite da su uvijek smireni i u zen stanju. Ali čak i oni, baš poput svih ljudi, imaju loše trenutke

Neka jutra su takva da se probudite s teškim mislima i lošim raspoloženjem i sve što želite jest – vratiti se natrag u krevet. U potpunosti je u redu ponekad biti pod stresom i prije nego što je započeo dan.Svima se dogode takva jutra, čak i psihoterapeutima i psiholozima – osobama za koje mislite da su uvijek smireni i u zen stanju. Ali čak i oni, baš poput svih ljudi, imaju loše trenutke. Zato je osam cijenjenih američkih psihoterapeuta otkrilo koje su to navike ili stvari koje oni rade ujutro kako bi smanjili stres u danu!

1/ Vođenje dnevnika aktivnosti

Jack Turban, stručnjak za dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu na Sveučilištu Stanford navodi kako on slobodan dan u tjednu započinje vođenjem dnevnika u kojemu organizira aktivnosti i tako smanjuje anksioznost.
“Prvo napišem sve obveze za nadolazeći dan, što mi pomaže da se ne brinem kako ću nešto zaboraviti. Nakon toga zapišem mantru – pozitivnu, kratku frazu koji ću ponavljati tijekom cijelog dana. Zadnje dodajem nekoliko stvari na kojima sam zahvalan i nekoliko stvari radi kojih sam uzbuđen – i tako započinjem dan u dobrom raspoloženju”, otkriva Stanford. 
Zapisivanje jutra može biti ugodno jer nudi osjećaj rutine, što može pomoći u ublažavanju tjeskobe i anksioznosti koja dolazi s nepredvidljivošću. 

Kreativni načini koji nam pomažu da vratimo smisao i kontrolu nad životom

2/ Šetnja psa, barem 10-15 minuta

Provođenje vremena u prirodi može duboko umiriti tijelo i um te generalno podići raspoloženje. 
“Kada se probudim ujutro, obično se prošećem sa psom. Vani provodimo barem 10 do 15 minuta, što je sasvim dovoljno za ugodan početak dana. Malo aktivnosti rano ujutro utječe na bolje raspoloženje”, kaže Jessica Gold, asistentica na odjelu psihijatrije na sveučilištu medicine u Washingtonu. Dodaje i kako ponekad sluša podcastove u šetnji.

3/ Prisutnost u trenutku – ovdje i sada – s aktiviranim osjetilima

“Ako ustanem ujutro nervozna, odmah si dopustim uživati u jutru i početku dana, ne razmišljajući o stresorima”, komentira Neha Chaudhary, dječja i adolescentna psihijatrica u Općoj bolnici Massachusetts.
Obično provodi barem 10 minuta umirujući svoj um i uzemljujući se. “Fokusiram se na senzacije, užitak i ugodu ispijajući prvu jutarnju kavu. Uživam i upijam miris, okus, toplinu šalice u rukama. Čak ponekad slušam umirujuću glazbu”, dodaje. 
Ponekad je ključno vrijeme u kojemu mijenjamo fokus sa stvari koje nam stvaraju stres na stvari koje su umirujuće, čak i ako je to samo nekoliko minuta.

Kako postati jutarnja osoba: Praktični savjeti za promjenu vašeg kronotipa

4/ Čitanje ili slušanje inspirativnih sadržaja

Kada se probudite, uzmite ono što vas inspirira i donosi vam sreću. Može biti čitanje odlomka ili inspirirajuće knjige, slušanje afirmacija ili slušanje/praćenje svog spiritualnog ili životnog uzora.
“Aktivno angažiranje samog sebe u bilo što pozitivno je puno bolje od fokusiranja na stresore”, komentirala je Riana Elyse Anderson, asistentica na sveučilištu University of Michigan School of Public Health. Napominje kako svakodnevno čita dijelove Biblije koji joj pomažu u tom dnevnom raspoloženju. 

5/ Sjedite, budite prisutni sa svojim stresom nekom vrijeme 

Ovo zasigurno zvuči neugodno, ali bitno je objektivno sagledati situaciju – stres je sasvim normalna pojava u životu, i niste jedini koji to sve proživljavaju.
“Svako jutro prije početka aktivnog dana barem 10 minuta se promatram i dopustim si osjetiti bilo koju negativnu misao ili osjećaj”, navodi Brittany Johnson, terapeutkinja iz New Albanyja u Indiani. “Tada se služim mindfulness tehnikom i vizualiziram misli i osjećaje uz pomoć riječi i slika”, dodaje.

Psihologica Mia Flander Tadić: Čini se teško, ali evo kako ćete naučiti reći ‘ne’!

6/ Postavite granice

Postavljanje granica pomaže vam u samopouzdanju i podizanju raspoloženja. Rebecca Leslie, psihologica iz Atlante se svakodnevno fokusira na postavljenje granica, čak i kada je u pitanju odgovaranje na e-mailove, pozive i slično. Postavljenje granica bez osjećaja krivnje smanjuje stres i sprječava psihološko izgaranje.

7/ Nekoliko dubokih udaha

Terapeutkinja Kristin Meekhof napominje kako svakodnevno prakticira svjesno disanje. Jedna od njenih omiljenih praksa je naizmjenično disanje s nosnicama. Navodimo savjete kako se, za početak okušati u ovoj praksi.

8/ Maženje u krevetu

“Prije brzog skoka iz kreveta, usporite se i dopustite si maženje. Bilo da je to ostajanje u krevetu par minuta pod dekom ili poplunom, s partnerom ili čak kućnim ljubimcem”, savjetuje terapeutkinja Katelyn Anderson
Dodaje kako maženje oslobađa endorfine – hormone sreće i dobrog raspoloženja koji pomažu u smanjenju anksioznosti i povećavaju sreću. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime