Srijeda, 3 srpnja, 2024

Kako se manjak vremena reflektira na naše mentalno zdravlje?

Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena

Činjenica je da dan traje 24 sata, a jedina razlika u odnosu nas i drugih jest kako provodimo svoje slobodno vrijeme, ali i cijeli dan. Neki psiholozi, pak, misle da je, kada kao odrasla osoba kažete da nemate vremena, isto kao kada ste kao dijete govorili da vam je pas pojeo domaću zadaću.Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena. Za postizanje cilja, naime, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a ne besmisleno trošiti svoje vrijeme.

Neki imaju više, a drugi manje slobodnog vremena

Sljedeće, stvar je u tome što nemamo svi istu količinu slobodnog vremena. Vrijeme, isto kao i novac, specifično je kod ljudi – neki imaju više, a drugi manje slobodnog vremena. Svaka slobodna minuta prilika je da odlučite što ćete sa svojim vremenom i kako ćete ga potrošiti.
I teškoće sa viškom slobodnog vremena možete imati ako stvarno radite puno i dugo, i ako imate djecu i obitelj, ali i drugim situacijama koje ne moraju uključivati spomenuto. Kućne obaveze, odlazak u dućan, papirologija… neki su od najčešćih ograničavajućih faktora koji vas sprječavaju da iskoristite dan što bolje možete. 

Bye, bye tehnologije: 10 kreativnih prijedloga za opuštajuće hobije

Postavljanje prioriteta

Prema istraživanjima, žene većinom uzimaju neplaćeni rad i ostanu doma sa djecom, ili će često prihvatiti manje plaćen posao uz brojne obaveze doma, što im ostavlja manje slobodnog vremena, čak i za odmor. Tijekom pandemije, nekima se situacija promijenila i na gore u bilo kojem segmentu.
Uz to, ž
ene u odnosu na muškarce, imaju manja primanja što može utjecati na njihov društven život i aktivnosti. To može utjecati na višak radnih sati, ili na izostanak neke željene aktivnosti. 

Briga o sebi za vrijeme slobodnog vremena

S manjkom slobodnog vremena i načina kako ga provodimo, nemamo vremena za brigu o sebi koja uključuje emocionalnu i mentalnu skrb. Stres oko manjka slobodnog vremena, ponekad više ima negativnosti na život pojedinca nego biti nezaposlen, prema nekim istraživanjima jer može utjecati na povećanje kardiovaskularnih bolesti, rast depresije i slično. 

Nimalo sebično: Evo zašto biste trebali biti najbolja prijateljica – samoj sebi!

Svjesno ulaganje i fokusiranje na priroritete

Iako je društvena situacija takva da bi većina trebala imati viša primanja pa bi to utjecalo na odabir aktivnosti i cjelokupno raspolaganje slobodnim vremenom, bitno je odrediti vlastite prioritete. Što nas veseli i što nam je potrebno? Novac ili višak slobodnog vremena – pronaći balans u ovome zahtijeva napor, ali ništa nije nemoguće. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime