Srijeda, 17 srpnja, 2024

Sitnice koje život znače: 14.000 stvari zbog kojih vrijedi živjeti

Počnite izrađivati svoju listu malih stvari koje vas uveseljavaju - ako zapišete po jednu ideju dnevno, za nekoliko mjeseci imat ćete više od stotinu stvari koje će vas, kada padnete duhom, podsjetiti na to koliko život može biti lijep - i svaki dan ćete živite punije i samosvjesnije

U filmu ‘Taste of Cherry’ Abbasa Kiarostamija glavni lik se vozi kroz predgrađe Teherana u potrazi za osobom koja će ga pokopati pod trešnjinim drvetom nakon što počini samoubojstvo. Na tom putu susreće starijeg muškarca koji mu povjeri kako je i on sam prije mnogo godina bio na rubu toga da si oduzme život.Ipak, jedna je sasvim slučajna, naizgled malena i beznačajna stvar, to potpuno promijenila:

“Popeo sam se na stablo i čvrsto vezao uže. Tada sam osjetio nešto mekano ispod ruke – murve – ukusne, slatke murve – pojeo sam jednu. Bila je sočna. Pa sam onda pojeo i drugu i treću. Odjednom sam primijetio da sunce izlazi iznad planine – kakvo sunce, kakav krajolik, kakvo zelenilo! Zatim sam čuo djecu kako idu u školu. Stali su i pogledali me. Zamolili su me da protresem drvo. Murve su pale i oni su jeli. Osjećao sam se sretno. Tada sam skupio malo murvi da ih ponesem kući. Moja žena je još spavala. Kad se probudila, i ona je jela. I ona je uživala. Otišao sam od kuće da se ubijem, a vratio sam se s murvama. Murve su mi spasile život.”

Barbara Ann Kipfer, američka lingvistica i arheologinja, izdala je 1990. godine knjigu pod nazivom ‘14.000 Things to Be Happy About’. To nije priručnik za samopomoć, nego jednostavno dugačka lista različitih stvari – mirisa, okusa, boja, zvukova, prizora – koje Barbaru čine sretnom.

U knjizi nećete pronaći nikakva osobna postignuća, uspjehe, pohvale – jer vrijednost osobe ne mjeri se njezinim uspjesima, niti se smisao i ljepota života mjeri njegovom lagodnošću i količinom novca kojom raspolažemo. Ono što život čini doista lijepim – primjerice, uživanje u lijepom proljetnom danu i okusu voćke sa stabla – dostupno je svakome – za to ne trebamo biti niti lijepi niti vitki niti bogati, nego jednostavno baš takvi kakvi jesmo, sada i ovdje.

Muškarac iz ranije spomenutog filma u knjigu Barbare Ann Kipfer zasigurno bi uključio okus murvi koje su mu tog dana pokazale da vrijedi živjeti. Takvih sitnih, gotovo neprimjetnih stvari ima beskrajno mnogo. Zašto ne biste i vi počeli izrađivati svoju listu malih stvari koje vas uveseljavaju? Ako zapišete po jednu ideju dnevno, za nekoliko mjeseci imat ćete više od stotinu stvari koje će vas, kada padnete duhom, podsjetiti na to koliko život može biti lijep. Osim toga, ovakav projekt potaknut će vas da svaki dan živite punije i samosvjesnije, sa zahvalnošću i većom usredotočenošću na sadašnji trenutak. 

Evo nekoliko mojih ideja (prepisivanje dopušteno! 😊):

Miris kiše na asfaltu. Zvuk suhog lišća pod cipelama. Prve proljetne jagode. Kinetički pijesak pod prstima. Vožnja biciklom uz rijeku. Žuta boja. Škiljenje na suncu. Tamna čokolada i vruća kava. Čitanje u vlaku. Filozofiranje u parku. Puhanje mjehurića od sapunice. Plava boja na Chagallovim slikama. Latice ruže pod prstima. Miris borova. Iščekivanje putovanja. Traženje oblika u oblacima. Prazna plaža rano ujutro. Prazna plaža u suton. Iznenađenje u kinder jaju. Zvuk kucanja čaše o čašu. Spavanje popodne. Gušter na dlanu. Pogled na grane drveća na vjetru. Vrući kruh. Šarene čarape. Topla juha zimi. Duge šetnje po nepoznatim gradovima. Tetina ljetna haljina. Miris Play-Doha. Slušanje glazbe u autu. Art projekt. Smiješne snimke životinja. Refleksije na jezeru. San o prijatelju.

Ako vam ponestane ideja, posjetite stranicu https://thingstobehappyabout.com/ i pronađite dodatnu inspiraciju. I ne zaboravite, ne kaže se uzalud: sitnice koje život znače!

 


Andrea Gerčar rođena je 1986. godine. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010., a nakon toga je završila četverogodišnju edukaciju iz gestalt psihoterapije prema kurikulumu Instituta za integrativnu gestalt terapiju iz Würzburga pri IGW centru Zagreb. Dodatno se usavršavala u području art terapije, transakcijske analize, kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usmjerene na samo-suosjećanje.
Ciljne skupine s kojima radi su adolescenti i odrasli s poteškoćama kao što je anksioznost, depresija, nisko samopoštovanje, izloženost traumatskim iskustvima, problemi u komunikaciji i bliskim odnosima, sagorijevanje i/ili konflikti na poslu, problemi identiteta i životnih faza.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime