Subota, 23 ožujka, 2024

Evo zašto biste večeras trebali napuniti kadu i zaroniti u toplu kupku!

Postoji nekoliko studija koje su otkrile kako su osobe koje češće uživaju u kupkama - zadovoljnije sobom i ne osjećaju se usamljeno. Također, toplina šalje signal mozgu i djeluje kao svojevrsni 'antidepresiv'

Liječnici često znaju preporučiti pacijentima toplinsku terapiju, odnosno hidroterapije natapanja u vrućoj vodi kao dio fizikalne terapije koja liječi različite bolesti mišićnokoštanog sustava.Dakle, prema mišljenju stručnjaka kupke imaju brojne prednosti. Nekoliko je istraživanja koja su potvrdila kako topla kupka pomaže u smanjenju boli ili ozljeda, a svakako ima velike dobrobiti za organizam kojemu treba odmor i opuštanje nakon napornog dana ili tjedna. 

Opuštanje mišića, uklanjanje stresa, poboljšavanje cirkulacije…

Topla voda pomaže u opuštanju mišića koji okružuju oštećene živce, diskove, kralješke i drugo. Kad se tjelesna temperatura podigne, širenje krvnih žila povećava dotok krvi u mišiće u tim područjima i voda u hidromasažnim bazenima pomaže u opuštanju. Kupke utječu i na otpuštanje stresa.

Razina stresa smanjuje se kako se povećava tjelesna temperatura te se smiruje živčani sustav oslobađanjem endofrina poput dopamina i sertonina (hormon sreće) i poboljšava cirkulacija.

5 stvari koje će vam pomoći da lakše prebrodite hladnoću i zimu

Kupka prije spavanja

Kupka prije spavanja uvelike utječe na bolji san, odnosno, utječete na brže uspavljivanje i duljee spavanje. Neka istraživanja su potvrdila kako kupka prije spavanja utječe i na smanjenje depresije. 

Postoji nekoliko studija koje su otkrile kako su osobe koje češće uživaju u kupkama -zadovoljnije sobom i ne osjećaju se usamljeno. Također, toplina šalje signal mozgu i djeluje kao svojevrsni ‘antidepresiv’. Dodajemo tome i kako topla voda utječe na brži metabolizam, a prema nekim studijama i na manji rizik od srčanog udara ili kardio bolesti, kao i moždanog udara. 

Pozitivni ste? Otkrivamo što biste trebali jesti ako dobijete koronavirus

Unatoč benefitima tople kupke, trebalo bi se savjetovati sa stručnjacima i liječnicima te odrediti i provjeriti za koju osobu one imaju povoljan utjecaj, a za koga nisu preporučljive. Prečesto uživanje u kupkama, naime, može isušiti kožu. Kakogod, benefiti koje pruža topla kupka su veliki i treba pronaći ravnotežu u guštanju u njoj!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime