Subota, 23 ožujka, 2024

Ovo je 5 najčešćih zabluda i mitova o fitnessu, treniranju i zdravlju

U moru raznih informacija na internetu često se nađu i brojne dezinformacije - a vrlo često one uključuju mitove o kondiciji i zdravlju koji mogu negativno utjecati na način na koji treniramo i jedemo. Ovo je 5 najčešćih

Kad su sport i vježbanje u pitanju, nema tog pitanja na kojeg vam internet neće odgovoriti. Kako početi trenirati, koje vježbe su najbolje za trbušnjake, kako trenirati poput celebrityjaNo, u moru raznih informacija na webu često se nađu i razne dezinformacije – a vrlo često one uključuju mitove o kondiciji i zdravlju koji mogu negativno utjecati na način na koji treniramo i jedemo. Ovo je 5 najčešćih:

1/ Dizanje utega učinit će vas ‘previše mišićavim’

Ovo je jedan od najčešćih mitova u koji vjeruju žene. Dizanjem utega nećete se ‘napuhati’, već ćete ojačati. Žene jednostavno nemaju istu razinu hormona za izgradnju mišića kao muškarci, zbog čega – kada žena diže utege – neće izgraditi istu mišićnu masu kao muškarac. Istraživanja su pokazala puno koristi koje treninzi snage imaju na naše tijelo, od povećanja mišića, do smanjenja tjelesne masnoće (zahvaljujući pojačanom metabolizmu), jačih kostiju, bolje ukupne kondicije, smanjenog rizika od ozljeda (uključujući bolove u leđima), boljeg raspoloženja i pokretljivosti, posebno s godinama. 

2/ Možemo raditi na tome da postanemo ‘visoki i vitki’

Ne možemo promijeniti svoju genetiku. No, možemo promijeniti svoje tijelo uz redovno vježbanje – odlaženje na pilates i vježbama za pravilno držanje. Ono što možemo učiniti jest ojačati tijelo i naviknuti ga na rastezanje, ali ga ne možemo produžiti. Vitkost je i rezultat tjelesne građe, a najbolje se postiže korištenjem treninga otpora (poput dizanja utega) kako bi se održalo vitko tkivo, dok je u vrlo blagom energetskom deficitu.

3/ Debljamo se ako jedemo nakon 20 sati

Zahvaljujući raznim “pravilima” isprekidanog posta koja kruže internetom, mnogi su se počeli bojati jela navečer – zbog straha od debljanja. Osim hormonalnih promjena, gubitak kilograma rezultat je i trošenja manje ili više energije nego što smo potrošili tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Kalorijski deficit je vrlo jednostavan, dok god trošite više kalorija, nego što ih unosite rezultati neće izostati. To znači da vaša zdrava večera u 20:15 sati neće utjecati na vašu kilažu negativno, dok god se držite plana prehrane i unosa kalorija.

4/ Izostanak s treninga znači da se poslije morate potruditi dvostruko više

Baš kao što jedan trening neće nikoga dovesti u formu, tako ni onaj jedan ili dva koji niste stigli napraviti nikoga neće ‘izbaciti’ iz forme. Promjena se javlja kao rezultat kontinuiranog i dosljednog ponašanja. Za sve pa tako i za napredak u izgledu treba vremena i dosljednosti. Jedna čokoladica u tjednu neće vas nazadovati, ako što jedna salata nakon višetjednog jedenja nezdrave hrane neće ukloniti višak kilograma. Krenite postupno i neka vam to postane način života, a ne dijeta.

5/ Detox čajevi i dijete pružaju instant zdravlje

Zanemarite oglase koje vidite na Instagramu ili influencere koji reklamiraju određenu prehranu ili čaj za “detoksikaciju” tijela s kojim možete smršaviti 10 kg u 3 dana. Ne možete u potpunosti ‘očistiti’ čajem ili alkalnom vodom, jetra i bubrezi to već rade za vas. Možete postepeno unositi zdravije namirnice koje će potaknuti izbacivanje toksina iz tijela i uz puno tekućine poboljšati rad jetre i bubrega. Hranite se zdravo, pijte puno tekućine i trenirajte. Samo tako ćete biti zdravi, ništa ne dolazi preko noći.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime