Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Zašto je socijalna distanca najbolja inspiracija za vježbanje?

Imamo savjete i za one koji tek počinju vježbati, ali i za iskusne zaljubljenike u fitness. I ne zaboravite - s vježbanjem se povećava razina endorfina i stvara dobra podlogu za bolje raspoloženje i produktivnost tijekom dana

Bez obzira na epidemiološku situaciju, kad je vježbanje u pitanje ne postoje prestroga ograničenja. Naime, uz pridržavanje mjera socijalne distance i dezinfekciju nitko vam ne brani da bilo gdje i bilo kad vježbate na – otvorenom!Ako se jedna od onih osoba koja već neko vrijeme ‘planira’ početi vježbati – otkrijte zašto je baš sad idealno vrijeme za to. Ako vas je korona usporila u učestalosti vježbanja, nadamo se da ćemo vas ovim savjetima i vježbama inspirirati da nastavite jačim i vedrijim tempom – i, naravno, izbjegnete potencijalne ozljede!

  1. Pokrenite se

Iako se preporučuje češći boravak na otvorenom i vježbanje, budite svjesni da vrijeme koje provedete vježbajući ovisi o intenzitetu vježbi i odmoru nakon vježbanja. Ako ste početnik, možda će vam 45-60 minuta treninga dnevno biti dovoljno. Ako ste i prije vježbali više dana u tjednu, karantena je dobra prilika da vježbate dvaput dnevno. Primjerice, spojite kardiovaskularni trening i drugu disciplinu, poput joge ili pilatesa.

  1. Zagrijavanje i istezanje

Zagrijavanje je najčešća radnja prije početka samog treninga. Pričekajte da se vaše tijelo probudi fizički i psihički. Naime, koncentracija je ključna za vježbanje pa je stoga važno biti mentalno prisutan tijekom vježbanja. Zagrijte svoje mišiće hodanjem, poskakivanjem, trčanjem na mjestu ili uz korištenje raznih traka kojima se stvara otpor.

Za sve koji redovito vježbanju, istezanje je obavezno! Ne želite da vas u teretani okarakteriziraju kao ‘buntovnika’, odnosno onog koji se ne isteže, zar ne? Ne zavaravajte se – istezanje nije lako, zahtijeva početni stupanj fleksibilnosti a za mnoge je nejasno koliko se i kako trebaju istezati prije vježbanja. Istezanje je idealno raditi sa završetkom treninga i uključuje identificiranje ključnih skupina (često kvadricepse, gluteus, mišiće leđa i jezgre) i istezanje ovih mišića kako ne bi postali ukočeni kada se tijelo ohladi.
Za dodatnu pomoć oko tehnika i vježbi za zagrijavanje i istezanje pogledajte sljedeći video.

  1. Što prije, to bolje

Iako se mišljenja mnogih o ovome ne poklapaju, većina ih smatra kako vježbanje ujutro na njih najbolje djeluje. To može biti iz više razloga. Prije svega, s jutarnjim vježbanjem odmah skidate jednu stvar s liste i neće vas ometati dok obavljate druge dnevne zadatke. Zapravo, za sve one koji pokušavaju smanjiti tjelesnu masnoću, jutarnje kardiovaskularne vježbe su dobra opcija. A možda i najvažnije, s vježbanjem se povećava razina endorfina i stvara podlogu za dobar, produktivan i fokusiran dan!

  1. Kombinirajte više disciplina

Jedna od najbolje čuvanih tajni u fitnessu jest crossfit trening. Takva vrsta treninga podrazumijeva kombinaciju onoga što radite s nekom drugom disciplinom. Primjerice, trening s utezima za trčanje ili vožnja bicikla, kombiniranje joge i HIIT vježbi, ili za ljubitelje ritma – kombiniranje plesa i boksa.
U ovakvom treningu koristite cijelo tijelo, što često dovodi do poboljšanja snage, fleksibilnosti i izdržljivosti. Također će vaš uobičajeni trening učiniti dinamičnijim, zanimljivijim i lakši za obvezati se.

  1. Pronađite svoje davno izgubljene strasti

Nalazimo se u razdoblju kada većina ima više vremena za vježbanje nego prije i trebamo ga iskoristiti za neke stvari koje su nam prije pružale radost. Neki od vas će možda postaviti košarkaški koš u vrtu, a neki pronaći stari teniski reket ili izvući prašnjavi bicikl. Naposljetku, karantena i socijalna distanca veliki je izazov za ljude koji su prije svega društvena bića, zato ne zanemarujte činjenicu da bavljenje sportom i hobijima u kojima uživamo poboljšava mentalno i fizičko zdravlje!

No, što god odlučili, počnite polako, uđite raspoloženi u dan i pokušajte uživati u fizičkim aktivnostima koje pozitivno utječu na vašu rutinu, te mentalno i fizičko zdravlje koje je u ovakvim vremenima bitno održavati pozitivnima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime