Četvrtak, 18 kolovoza, 2022

Zašto je socijalna distanca najbolja inspiracija za vježbanje?

Imamo savjete i za one koji tek počinju vježbati, ali i za iskusne zaljubljenike u fitness. I ne zaboravite - s vježbanjem se povećava razina endorfina i stvara dobra podlogu za bolje raspoloženje i produktivnost tijekom dana

Bez obzira na epidemiološku situaciju, kad je vježbanje u pitanje ne postoje prestroga ograničenja. Naime, uz pridržavanje mjera socijalne distance i dezinfekciju nitko vam ne brani da bilo gdje i bilo kad vježbate na – otvorenom!Ako se jedna od onih osoba koja već neko vrijeme ‘planira’ početi vježbati – otkrijte zašto je baš sad idealno vrijeme za to. Ako vas je korona usporila u učestalosti vježbanja, nadamo se da ćemo vas ovim savjetima i vježbama inspirirati da nastavite jačim i vedrijim tempom – i, naravno, izbjegnete potencijalne ozljede!

  1. Pokrenite se

Iako se preporučuje češći boravak na otvorenom i vježbanje, budite svjesni da vrijeme koje provedete vježbajući ovisi o intenzitetu vježbi i odmoru nakon vježbanja. Ako ste početnik, možda će vam 45-60 minuta treninga dnevno biti dovoljno. Ako ste i prije vježbali više dana u tjednu, karantena je dobra prilika da vježbate dvaput dnevno. Primjerice, spojite kardiovaskularni trening i drugu disciplinu, poput joge ili pilatesa.

  1. Zagrijavanje i istezanje

Zagrijavanje je najčešća radnja prije početka samog treninga. Pričekajte da se vaše tijelo probudi fizički i psihički. Naime, koncentracija je ključna za vježbanje pa je stoga važno biti mentalno prisutan tijekom vježbanja. Zagrijte svoje mišiće hodanjem, poskakivanjem, trčanjem na mjestu ili uz korištenje raznih traka kojima se stvara otpor.

Za sve koji redovito vježbanju, istezanje je obavezno! Ne želite da vas u teretani okarakteriziraju kao ‘buntovnika’, odnosno onog koji se ne isteže, zar ne? Ne zavaravajte se – istezanje nije lako, zahtijeva početni stupanj fleksibilnosti a za mnoge je nejasno koliko se i kako trebaju istezati prije vježbanja. Istezanje je idealno raditi sa završetkom treninga i uključuje identificiranje ključnih skupina (često kvadricepse, gluteus, mišiće leđa i jezgre) i istezanje ovih mišića kako ne bi postali ukočeni kada se tijelo ohladi.
Za dodatnu pomoć oko tehnika i vježbi za zagrijavanje i istezanje pogledajte sljedeći video.

  1. Što prije, to bolje

Iako se mišljenja mnogih o ovome ne poklapaju, većina ih smatra kako vježbanje ujutro na njih najbolje djeluje. To može biti iz više razloga. Prije svega, s jutarnjim vježbanjem odmah skidate jednu stvar s liste i neće vas ometati dok obavljate druge dnevne zadatke. Zapravo, za sve one koji pokušavaju smanjiti tjelesnu masnoću, jutarnje kardiovaskularne vježbe su dobra opcija. A možda i najvažnije, s vježbanjem se povećava razina endorfina i stvara podlogu za dobar, produktivan i fokusiran dan!

  1. Kombinirajte više disciplina

Jedna od najbolje čuvanih tajni u fitnessu jest crossfit trening. Takva vrsta treninga podrazumijeva kombinaciju onoga što radite s nekom drugom disciplinom. Primjerice, trening s utezima za trčanje ili vožnja bicikla, kombiniranje joge i HIIT vježbi, ili za ljubitelje ritma – kombiniranje plesa i boksa.
U ovakvom treningu koristite cijelo tijelo, što često dovodi do poboljšanja snage, fleksibilnosti i izdržljivosti. Također će vaš uobičajeni trening učiniti dinamičnijim, zanimljivijim i lakši za obvezati se.

  1. Pronađite svoje davno izgubljene strasti

Nalazimo se u razdoblju kada većina ima više vremena za vježbanje nego prije i trebamo ga iskoristiti za neke stvari koje su nam prije pružale radost. Neki od vas će možda postaviti košarkaški koš u vrtu, a neki pronaći stari teniski reket ili izvući prašnjavi bicikl. Naposljetku, karantena i socijalna distanca veliki je izazov za ljude koji su prije svega društvena bića, zato ne zanemarujte činjenicu da bavljenje sportom i hobijima u kojima uživamo poboljšava mentalno i fizičko zdravlje!

No, što god odlučili, počnite polako, uđite raspoloženi u dan i pokušajte uživati u fizičkim aktivnostima koje pozitivno utječu na vašu rutinu, te mentalno i fizičko zdravlje koje je u ovakvim vremenima bitno održavati pozitivnima.

Pročitajte još...

Asics potpisuje prvu masku za trkače – kroz koju možete piti

Na službenim stranicama brenda možete rezervirati svoj primjerak, a na tržištu bi se maske trebale naći u rujnu

Kardio trening na stepenicama koji svi trebaju probati

Korištenje stepenica u kući, stanu, stambenoj zgradi ili javnoj površini koja nije pretrpana ljudima može biti izvrstan način za jačanje cijelog tijela, snage, ravnoteže i koordinacije

Sve što trebate znati planirate li kod kuće trening – s utezima

Zbog epidemioloških mjera ne osjećate se ugodno pri pomisli da vježbate u teretani? No, redovitu rutinu treninga možete započeti i kod kuće. No, postoje stvari na koje morate obratiti pozornost kako bi vježbanje bilo učinkovito i sigurno

Hit wellness trendovi u godini koja je zauvijek promijenila naše živote

Od poboljšanja i vježbanja uma do vanjskih promjena, fitnessa i biohackinga, ovo su trendovi koji dominiraju godinom koja je promijenila naše živote - zauvijek

Povezano

Ponestalo vam je motivacije? Uz ove trikove odradit ćete najbolji trening

Ako ste došli do osjećaj da se nikako ne uspijevate natjerati na trening ili ga doživljavate kao veliko opterećenje - uz ove male trikove opet se možete vratiti u trenutke kada ste s nestrpljenjem i oduševljenjem očekivali svaki novi trening! 

Što je učinkovitije: 30-minutni trening ili 10.000 koraka dnevno?

Možda ste došli u iskušenje preskočiti redoviti trening nakon što vam je vaš uređaj za praćenje kondicije 'otkucao' 10.000 koraka za taj dan, no prema medicinskim stručnjacima to definitivno nije dovoljan razlog da se - zavalite na kauč!

Više od vježbanja: Kako jogom možete poboljšati seksualni život

Joga, s druge strane, osim što donosi fantastične dobrobiti za cjelokupno stanje našeg organizma ima moć da oplemenjuje seksualni život na način koji niste mogli niti zamisliti

Highlander: Planinari iz više od 20 svjetskih zemalja uskoro na Velebitu

Highlander, planinarsko događanje čije će se šesto izdanje održati od 20. do 25. kolovoza na Velebitu, s nestrpljenjem iščekuju ne samo stotine sudionika iz svih dijelova svijeta, nego i lokalno stanovništvo koje se još jednom sprema dokazati zašto su vrhunski domaćini

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime