Srijeda, 14 veljače, 2024

4 ljekovite biljke koje biste trebali uzgajati u svom vrtu

Dovoljno je nekoliko jednostavnih aktivnosti u vrtlarenju koje zahtijevaju usredotočenost, kritičko razmišljanje, planiranje, poboljšavanje kognitivnih funkcija što ima pozitivan utjecaj, pogotovo za osobe starije dobi. Da ne spominjemo činjenicu da vam je nadohvat ruke domaći uzgoj...

Imati vlastiti vrt, znaju to svi oni koji ga imaju, može donijeti mnoge benefite, a osim domaćih namirnica, definitivno pomaže i kod oslobađanja stresa te potiče bolje raspoloženje.Dovoljno je nekoliko jednostavnih aktivnosti u vrtlarenju koje zahtijevaju usredotočenost, kritičko razmišljanje, planiranje, poboljšavanje kognitivnih funkcija, što ima pozitivan utjecaj, pogotovo za osobe starije dobi.

Ako ste i dalje zainteresirani, zavirite u naš najjuži odabir biljaka koje je lako uzgajati za savršen vrt:

1/ Timijan

Raste u različitim podnebljima te uspijeva u sunčanim i manje vlažnim uvjetima. Bogat je timolom i drugim eteričnim uljima i spojevima koji podržavaju imunitet te pružaju zaštitu od virusnih infekcija. Eterična ulja u biljci također pomažu kod kašljanja i bronhitisa pa se za vrijeme prehlada preporuča konzumacija timijanovog čaja.
Ljekovito djelovanje timijana očituje se u liječenju anemije, nesanice, ublažavanju tegoba tijekom PMS-a. Preporuča se za djecu jer tjera parazite i jača dječji organizam. Djeluje i kao afrodizijak, prirodni konzervans i insekticid. 

Andrea Anić Dokmanović: Priroda i ljekovito bilje su luksuz neophodan za naše zdravlje!

2/ Origano

Savršen dodatak svakom vrtu s biljem, porijeklom iz Europe, ovo mirisno čudo uspijeva u raznim klimatskim uvjetima. Spojevi u origanu daju mu osebujan okus i miris te štite od virusa, bakterija i drugih infekcija. Osim što je dobar začin, odličan je lijek za mnoge bolesti. Čaj od origana, primjerice, koristi se kod tegoba poput bronhitisa i kašlja, a ulje od origana odlično je za masažu i reumatske bolove. 

3/ Matičnjak

Poznat i kao Melissa officinalis, još je jedna biljka koja se lako uzgaja. Uglavnom se koristi za otpuštanja stresa i insomnije te dobro utječe na stvaranje imuniteta. Svojstva ove biljke pružaju zaštitu od virusa, bakterija i imaju protupalno djelovanje.
Matičnjak je ukrasna, ljekovita, stimulirajuća i začinska biljka te se može uzgajati u vrtu, u tegli, a može ju se pronaći i u prirodi. Čaj matičnjaka preporuča se kod manjka koncentracije, razdražljivosti, napetosti i nesanice, upalnih procesa u tijelu, kod depresije i kroničnog umora te visoke temperature. 

Dnevna doza biljaka: Bez učenja i znanja teško je imati zelenilo u domu

4/ Ružmarin 

Biljka koja se koristi i u kulinarske i u ljekovite svrhe dugi niz godina. Ružmarin je bogat svojstvima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje, štite od virusa, bakterija i drugih patogena. Ako nemate vlastiti sušeni ružmarin, moguće ga je kupiti u trgovinama. Ružmarinovo ulje bogato je antioksidansima koji pomažu radu mozga, a najdjelotvorniji je s kurkumom. Preventivno korištenje ružmarina dobro je u borbi protiv raka dojke ili debelog crijeva.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime