Subota, 23 ožujka, 2024

5 načina kako konzumacija alkohola utječe na vašu fitness rutinu

Alkohol sam po sebi može biti štetan za organizam ako ga se često konzumira i u velikim količinama, to utječe i i na rezultate vašeg vježbanja

Ako vam je jedna od novogodišnjih odluka bila da se počnete baviti sportom i više trenirati, promijenite način prehrane, ali se niste odrekli alkohola to se može odraziti na vašu rutinu. Siječanj je mjesec kada se donose nove odluke, označava se novi početak te je potrebno naviknuti se na novi način života. Ako ste odlučili u Novoj godini promjeniti svoje životne navike i početi više se baviti tjelovježbom postoje neke stvari na koje treba obratiti pozornost. Ukoliko vam je teško odreći se svih navika koje ste do sada imali te je alkohol jedna od njih, postoje razlozi zašto bi se to trebalo promjeniti. Alkohol sam po sebi može biti štetan za organizam ako ga se često konzumira i u velikim količinama stoga treba pripaziti na njegov unos. Bavite li se sportom ili pokušavate održati fitness rutinu koja će vam dati željene rezultate, ovo su razlozi kako alkohol utječe na vašu rutinu. 

1/ Alkohol nas dehidrira

Ako ste se ikada probudili sa suhom kožom nakon najluđeg izlaska i mamurlukom znači da ste previše unijeli alkohola koji dehidrira organizam. Nije tajna da je bitno konzumirati dovoljno vode, a pogotovo kada konzumirate alkohol. Redovnom konzumacijom vode spriječiti ćete mamurluk i održati normalnu tijelesnu temperaturu. Alkohol povećava otkucaje srca, ali i znojenje što utječe i na dehidrataciju. Zato slijedeći put u izlasku pokušajte piti i čašu vode uz alkohol kako biste spriječili dehidrataciju. 

2/ Povećani unos šećera

Alkohol u sebi sadrži i veliku količinu šećera, a kod povećanog unosa alkohola taj se sećer pretvara u glukozu nakon što se probavi. To može biti šok za organizam što dovodi do zadržavanja vode. S povećanim unosom šećera dobite i višak energije u kratkom vremenskom periodu koja onda isto brzo padne što izaziva umor i nadutost. Ako imate trening nakon izlaska pokušajte izbjegavati vino, koktele i ostali alkohol koji sadrži veću količinu sećera u sebi. 

3/ Potreba za nezdravom hranom

Je li vam se ikada dogodilo da ste se nakon izlaska zaputili u obližnji fast food restoran? To je zato što nakon konzumacije alkohola naše tijelo ima potrebu za nezdravom hranom. Nezdrava hrana sadrži masnoću, a potreba za masnom hranom dolazi zbog galanina, kemikalije koja uzrukuje požudu za masnom nezdravom hranom. Takva hrana često teško padne na želudac i otežava vježbanje dan kasnije.

4/ Smanjen metabolizam

Prekomjerni unos alkohola u organizam unosi promjene u našem probavnom sustavu, želudcu i crijevima. Brzina kojom tijelo absorbira esencijalne hranjive tvari se smanjuje, a to se odražava i na usporavanje metabolizma. Stručnjaci upravo iz tog razloga preporučuju da se prije konzumacije u tijelo unese zeleno povrće ili hranu bogatu hranjivim tvarima kako bi organizam bolje funkcionirao. 

5/ Umor mišića

Kada pijete alkohol nakuplja se mliječna kiselina koja je glavni uzrok za grčeve dan nakon izlaska. Zato se ne preporuča treniranje s boli u mišićima kada ste mamurni. Ovisno o tome koliko često pijete toliko dugo će vam trajati oporavak. 

 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime