Nedjelja, 9 lipnja, 2024

Ako ovo primijetite u hidromasažnoj kadi ili bazenu, ne ulazite u njih!

"Pazite, promatrajte i razgovarajte" - poslušajte pravila o korištenju ovakve vrste opuštanja, promatrajte ih, kao i njihovu okolinu prije ulaska te razgovarajte s vlasnicima ili recepcijom ako sumnjate da postoji razlog za zabrinutost

Postoji nekoliko opuštajućih načina da završite svoj naporan dan ili tjedan, a jedan od najprimamljivijih svakako je uroniti u hidromasažnu kadu ili bazen. Ako ste ljubitelj odlaska u toplice ili sretnik koji ove vodene predmete ima kod kuće, važno je biti svjestan mogućih opasnosti koje ipak vrebaju na ovim mjestima.Postoji pregršt crvenih zastavica koje je važno znati prije zabave u ovakvoj vrsti kupanja. Naročito ako koristite zajedničke ili javne hidromasažne kade ili bazene.

“Pazite, promatrajte i razgovarajte” – poslušajte pravila o korištenju ovakve vrste opuštanja, promatrajte ih, kao i njihovu okolinu prije ulaska te razgovarajte s vlasnicima ili recepcijom ako sumnjate da postoji razlog za zabrinutost.

Ako jacuzzi ima skliske stube, nemojte ulaziti

Spa jedinica treba imati glatke stube, ali podloga ili pločice “ne bi trebale biti ljepljive ili skliske”. Ako vam se učini da su ipak skliske, ljepljive ili sluzave to obično ukazuju na rast algi. Voda bi tada mogla izgledati zelenkasto ili mutno, ili s unutrašnje strane osjećate da je sklisko i sluzavo na dodir. Alge će se obično stvarati u vrućoj kadi kada su pH vrijednosti u vodi neuravnotežene ili kada nema dovoljno sredstava za dezinfekciju.

Rast algi često je rezultat predugog ostavljanja jacuzzija nepokrivenim. Uz pomoć malo sunčeve svjetlosti, čak i mala trunčica algi donesena na kupaćem kostimu može brzo rezultirati zelenom, sluzavom vodom. Sunčeva svjetlost također potiče cvjetanje algi. Ne ulazite ako primijetite promjene u boji vode ili teksturi.

Posljedica – opasne bakterijske infekcije

Ako su kemikalije u bazenu dovoljno uravnotežene da u njima mogu rasti alge, vjerojatno ćete biti izloženi bakterijama koje se mogu prenijeti na vaše tijelo. Ove bakterije mogu uzrokovati ozbiljne osipe na koži, upale uha ili čak legionarsku bolest, vrstu upale pluća koju uzrokuju bakterije Legionella.

Ako niste sigurni u kakvoću vode, možete testirati kemikalije kako biste utvrdili je li vaša hidromasažna kada sigurna. Ispitajte odgovarajuće razine slobodnog klora (3-10 na milijun ppm) ili broma (4-8 ppm) i pH (7,2-7,8) pomoću test traka za vodu.

Stručnjaci dodatno preporučuju ribanje bočnih strana hidromasažne kade ili bazena, tretiranje vode nepjenušavim algecidom, čišćenje ili zamjenu filtra ako je potrebno i redovnije testiranje vode!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime