Petak, 24 rujna, 2021

Ako ovo primijetite u hidromasažnoj kadi ili bazenu, ne ulazite u njih!

"Pazite, promatrajte i razgovarajte" - poslušajte pravila o korištenju ovakve vrste opuštanja, promatrajte ih, kao i njihovu okolinu prije ulaska te razgovarajte s vlasnicima ili recepcijom ako sumnjate da postoji razlog za zabrinutost

Postoji nekoliko opuštajućih načina da završite svoj naporan dan ili tjedan, a jedan od najprimamljivijih svakako je uroniti u hidromasažnu kadu ili bazen. Ako ste ljubitelj odlaska u toplice ili sretnik koji ove vodene predmete ima kod kuće, važno je biti svjestan mogućih opasnosti koje ipak vrebaju na ovim mjestima.

Postoji pregršt crvenih zastavica koje je važno znati prije zabave u ovakvoj vrsti kupanja. Naročito ako koristite zajedničke ili javne hidromasažne kade ili bazene.

“Pazite, promatrajte i razgovarajte” – poslušajte pravila o korištenju ovakve vrste opuštanja, promatrajte ih, kao i njihovu okolinu prije ulaska te razgovarajte s vlasnicima ili recepcijom ako sumnjate da postoji razlog za zabrinutost.

Ako jacuzzi ima skliske stepenice, nemojte ulaziti

Spa jedinica treba imati glatke stepenice, ali podloga ili pločice “ne bi trebale biti ljepljive ili skliske”. Ako vam se učini da su ipak skliske, ljepljive ili sluzave to obično ukazuju na rast algi. Voda bi tada mogla izgledati zelenkasto ili mutno, ili s unutrašnje strane osjećate da je sklisko i sluzavo na dodir. Alge će se obično stvarati u vrućoj kadi kada su pH vrijednosti u vodi neuravnotežene ili kada nema dovoljno sredstava za dezinfekciju.

Rast algi često je rezultat predugog ostavljanja jacuzzija nepokrivenim. Uz pomoć malo sunčeve svjetlosti, čak i mala trunčica algi donesena na kupaćem kostimu može brzo rezultirati zelenom, sluzavom vodom. Sunčeva svjetlost također potiče cvjetanje algi. Ne ulazite ako primijetite promjene u boji vode ili teksturi.

Posljedica – opasne bakterijske infekcije

Ako su kemikalije u bazenu dovoljno uravnotežene da u njima mogu rasti alge, vjerojatno ćete biti izloženi bakterijama koje se mogu prenijeti na vaše tijelo. Ove bakterije mogu uzrokovati ozbiljne osipe na koži, upale uha ili čak legionarsku bolest, vrstu upale pluća koju uzrokuju bakterije Legionella.
Ako niste sigurni u kakvoću vode, možete testirati kemikalije kako biste utvrdili je li vaša hidromasažna kada sigurna. Ispitajte odgovarajuće razine slobodnog klora (3-10 na milijun ppm) ili broma (4-8 ppm) i pH (7,2-7,8) pomoću test traka za vodu.

Stručnjaci dodatno preporučuju ribanje bočnih strana hidromasažne kade ili bazena, tretiranje vode nepjenušavim algecidom, čišćenje ili zamjenu filtra ako je potrebno i redovnije testiranje vode!

Pročitajte još...

Mary Novosel: Ovo su najbolja ‘ljetna’ eterična ulja za zaštitu i njegu kože

Poznata hrvatska aromaterapeutkinja otkriva nam koja su joj eterična ulja najdraža u njezi kože tijekom ljeta, kako sami možemo napraviti vlastito sredstvo za sunčanje i nakon sunčanja te koje su 'male tajne' prirodne njege tijekom toplih ljetnih mjeseci

Pop Cooltura: Lorde, Oh My, Lorde – najvruća vijest ionako prevrućeg ljeta!

Godinu dana unaprijed u samo tri sekunde mlada je novozelandska superzvijezda hrvatskih korijena – poznatija kao Lorde - rasprodala dva koncerta na šibenskoj tvrđi. To je puno više od rasprodanog koncerta - simbol i želja oporavka i povratka na staro normalno, ali i bivanja diljem kulturnog, kvalitetnog, globalnog sela

Ljeto – prekretnica i vrijeme za nove životne odluke i ciljeve

Za stvarne promjene važni su vrijeme i dosljednost pa stoga ne čudi kako je ljeto - druga 'prekretnica' po popularnosti u donošenju odluka za novim promjenama i izazovima. No, što učiniti da nam se one ipak ostvare i kako doći do željenih ciljeva?

Liječi i oporavlja: Koje su sve terapeutske blagodati boravka pored mora

Jeste li ikada pomislili da odlazak na more nosi mnoge druge prednosti osim kupanja, sunčanja i avanturističkih aktivnosti na njemu. Morska voda i morski zrak, dokazano, imaju pozitivan učinak na naše cjelokupno psihofizičko zdravlje

Povezano

Kako spojiti hranu i sreću, a da ne utječu na naše debljanje?

Od uloge ugljikohidrata do dodataka prehrane koje vrijedi uzeti, donosimo pregled namirnica koje nam mogu pomoći da se osjećamo sretni - a da nemaju štetnih posljedica po našu figuru!

5 recepata koji vam mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava

Vrijeme je promjenjivo, a broj zaraženih koronavirusom raste iz dana u dan. Kako bi osnažili svoj imunološki sustav, zavirite u kuhinjske kabinete i ojačajte svoj imunološki sustav uz pomoć hrane

Trebamo li tek kupljenju odjeću oprati prije nego što je počnemo nositi?

Postavlja se pitanje do koje mjere je potrebno ići kako bismo bili čisti ili zaštićeni (kada je riječ o pandemiji)? Jer, ako ćete dotaknuti rukama kvaku vrata ili slično na javnom mjestu, čemu onda vrijedi oprana odjeća nakon kupnje?

Kako masirati mišiće sa (raznim) stvarima koje već imate kod kuće?

Razne profesionalne naprave za samomasažu ili skupa fotelja za masiranje izvrsne su opcije - no, postoje i jeftinije varijante koje su ekonomičnije i dostupnije širim masama. Primjerice, ponekad je dovoljna i teniska loptica 😉

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime