Utorak, 28 ožujka, 2023

Liječi i oporavlja: Koje su sve terapeutske blagodati boravka pored mora

Jeste li ikada pomislili da odlazak na more nosi mnoge druge prednosti osim kupanja, sunčanja i avanturističkih aktivnosti na njemu. Morska voda i morski zrak, dokazano, imaju pozitivan učinak na naše cjelokupno psihofizičko zdravlje

Morska voda i morski zrak prepoznati su kao ljekoviti još u vremenu mudrih Grka, pa je već Hipokrat otkrio terapeutske kvalitete morske vode, a današnja znanost samo potvrđuje njezine dodatne kvalitete. Ako ste se, stoga, ikada prepustili plutanju na morskoj površini uz neku mirnu plažu, onda znate koliko je to opuštajući doživljaj.Upravo zato što je povezujemo s antistresnim učinkom, morska voda i njezine mineralne soli koriste se u wellness industriji već desetljećima u obliku kupki, kompresa pa čak i podvodnih masaža.

Osjećaj lakoće i poletnosti

No, more za nas ima i dublje značenje. Začetnici talassoterapije, što je zapravo naziv da terapeustke kupke toplom morskom vodom, kažu da je morska voda vrlo slična unutarnjim tjelesnim tekućinama. I one, naime, sadrže sol. Prilikom uranjanja u vodu dolazi do stanovite izmjene između tjelesnih tekućina i okolne vode.

Naime, naša koža je poput porozne membrane koja dopušta da manje molekule uđu u naš sustav i izađu iz njega. Obično vrijedi pravilo da kroz tu kožnu membranu prolazi ona voda koja je rjeđa. Ako je vanjska voda rijeđa, ona ulazi u tkiva, a ako je voda u tkivima rijeđa od vanjske, primjerice, morske vode, tjelesna voda izlazi van. Ako se kupamo u slatkoj voda koja ima manji sadržaj soli od tjelesnih tekućina ta će voda proći kroz našu kožu i razrijediti naše tekućine.

U moru, međutim, događa se suprotno. Zbog veće gustoće od staničnih tekućina mali dio vode iz našeg organizma izaći će u okolinu. Upravo zato kupanje u morskoj vodi pomaže kod uklanjanja oteklina i upala u tkivima (oboje uključuje nakupljanje vode u zahvaćenim tkivima), a odlično djeluje i protiv zadržavanja vode u organizmu. Eto zašto osjećamo lakše i poletnije kada, nakon polusatnog plivanja, izađemo iz mora.

Izbacite toksine iz organizma

Međutim, i tijelo uzima nešto od morske vode. Pilikom uranjanja u morsku vodu u tjelesni se sustav povlači manja količina kalija i magnezija što pomaže u eliminiranju toksina iz organizma. Osim toga, morska voda pridonosi zacjeljivanju manjih rana, a pozitivno djeluje i na suhu kožu i probleme koji je prate, poput perutanja i crvenila, no dokazano dobro djeluje i na puno teža kožna stanja poput psorijaze i ekscema. Nije stoga čudno da se zbog pojačane eliminacije toskina i uklanjanja dosadnih kožnih problema, najednom osjećamo bolje. To često uključuje povećanu energiju. Iako te pozitivne posljedice često pripisujemo odmoru, zapravo na njima možemo zahvaliti morskoj vodi.

Budući da je more hladnije od vanjske okoline, ulazak u vodu nekoliko puta dnevno, što podrazumjeva višestruku promjenu temperature, potiče i cirkulaciju. Osim toga, naše tijelo gubi težinu u vodi pa mnoga bolna koštano-mišićna stanja u morskoj vodi postaju podnošljiva, a bol katkad biva dugotrajno olakšana.

Aerosol i negativni ioni

Potsjetimo još samo što nam od pamtivjeka čini morski zrak. Lječilišta mnogih dišnih bolesti u posljednjem su stoljeću nicala Mediteranom, a upravo je Hrvatska poznata  po takvim lokalitetima. Aerosol pomiješan s gotovo terapijskim mirisom lokalnog bilja doista djeluje ljekovito i opuštajuće. 

Iako sve ove karakteristike potiču opuštanje i pune nam baterije, a zbog jenjavanja zdravstvenih ili estetkih problema odmah postajemo vedriji, još jedan morski element dobro djeluje na našu psihu.

Riječ je o negativnim ionima čije djelovanje je znanost tek nedavno počela proučavati. Negativni ioni su čestice koje se oslobađaju sudaranjem molekula vode pod djelovanjem sunca. Recentna istraživanja pokazuju da pozitivno djeluju na raspoloženje i koncetraciju te da uklanjaju viruse i bakterije iz zraka. Njihov broj je vrlo organičen u gradskim uvjetima budući da se vežu za čestice onečišćenja i padaju na zemlju  (jednako tako vežu se za bakterije pod čijom težinom one padaju i eliminiraju se iz zraka).

S druge strane, zrak u planininama, u šumama, a posebno u blizini vodenih površina, a posebno u blizni slapova gdje je sudarane čestica vode najače, obiluje negativnim ionima. Neki znastvenici objašnjavaju da se zato tako dobro i energizirano osjećamo u blizini vode. Budući da je morska površina često valovita, a u valovima je puno sudaranja molekula vode, uz obalu se oslobađaju negativni ioni u velikim količinama što bi mogao biti ključ dobroga raspoloženja.

Stoga, što god činili na moru, bilo da plivate, šetate uz obalu, udišete aeroslol ili jednostavno odmarajte, regeneracija uma i tijela je zajamčena. Priuštite si zato barem pokoji vikend na Jadranu! Vaše će vam zdravlje to višestruko vratiti.

Pročitajte još...

Najljepše skrivene plaže Hrvatske koje morate istražiti ovoga ljeta!

Ako vam je dosadila gužva na poznatim plažama i želite pronaći malo više mira i istraživati ljepote obale, donosimo vam najljepše skrivene plaže u Hrvatskoj. Neka vam ovo ljeto bude posebno!

Savjet psihologinje: Kako najbolje iskoristiti godišnji odmor?

Uz nekoliko stvari koje možete učiniti za sebe prije, tijekom i nakon godišnjeg odmora, moguće je izvući maksimum iz svakog, pa i ne baš idealnog godišnjeg odmora.

Arktik nestaje: alarmantno povlačenje morskog leda

Arktička ledena kapa zamrznuti je ocean kojem je potrebna hitna zaštita. Ovo područje ima ključnu ulogu u očuvanju klimatske stabilnosti, no nažalost smanjilo se na rekordnu malu površinu

8. kontinent: genijalan prototip oceanske stanice koja uklanja plastiku iz mora

Prototip postrojenja za čišćenje oceana slovačke dizajnerice Lenke Petráková osvojio je prvu nagradu na arhitektonskom natječaju za projekte koji predstavljaju kreativna rješenja za izazove u okolišu

Povezano

Ravnotežom crijeva do željene figure

Hranu ne možemo doživljavati samo kroz računanje kalorija, čak ni kad govorimo o mršavljenju. Hrana je poruka - ona je informacija našim stanicama, našem DNK-u

TOP 8 najboljih načina da zaustavite prehladu i prije nego što počne

Od pravilnog pranja ruku do dovoljnog sna, otkrijte provjerene savjete liječnika kako možete izbjeći bolest. Ovo je vrijeme zapravo 'rezervirano' za razne viroze, prehlade i respiratorne bolesti

Istraživanje otkriva: Žene u Hrvatskoj imaju naviku spavati u čarapama

Kvaliteta sna utječe na našu koncentraciju, obavljanje svakodnevnih obaveza, veći je rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a patit će i naš imunološki sustav

Koliko često mijenjate četkicu za zube i zašto je loše ako ju koristite predugo?

Prije nego što odlučite uložiti u jednu od najboljih pasta za izbjeljivanje zubi ili druge postupke za posvjetljivanje vašeg osmijeha, vrijedi se vratiti na početak i naučiti koliko često trebate prati zube novom ručnom ili električnom četkicom za zube

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime