Subota, 10 veljače, 2024

Bez srama: Jeste li se ikad zapitali zašto vaša kakica – smrdi?

Ali, kako bismo shvatili zašto je kupaonica toliko smrdljiva odlučili smo detaljnije istražiti temu. Evo što možete učiniti po pitanju neugodnog mirisa nakon obavljanja nužde

Prije nego što prijeđemo na konkretne primjere, moramo se osvrnuti na činjenice. Gotovo je sigurno da na svijetu ne postoji osoba čiji izmet ima ugodan miris, pa nema potrebe za osjećajem neugodnosti kada nakon nužde toalet smrdi.Ipak, ponekad se suočavamo s mirisom gorim od onog na koji smo navikli, a postoji nekoliko potencijalnih razloga.

Sasvim bezopasan mrad!

Dobro je znati kako smrad jedino napada vaša osjetila, za sve ostalo je bezopasan. Ali, kako bismo shvatili zašto je kupaonica toliko smrdljiva odlučili smo detaljnije istražiti temu. Evo što možete učiniti po pitanju neugodnog mirisa nakon obavljanja nužde.

1/ Jedete hranu bogatu sulfatima

Ključna stvar koja utječe na miris stolice jest prehrana. Hrana u našem organizmu izravno utječe na bakterije u probavnom sustavu i stolici”, objašnjava liječnik i gastroenterolog te profesor na fakultetu Touro, Niket Sonpal. Kako se hrana u tijelu razgrađuje proizvode se plinovi kao nusproizvodi, a mirisi mogu biti izražajni.

Hrana s visokim udjelom sulfata, poput povrća, mliječnih proizvoda, jaja i mesa, može utjecati da izmet miriše kao – pokvarena jaja.
“Sumpor je nužna komponenta u našoj prehrani, a određene namirnice bogate sulfatima povećavaju sumporni plin kao nusprodukt hrane koja se razgrađuje”, dodaje dr. Sonpal.
To su, primjerice: brokula, prokulice, kupus, cvjetača, ali i jaja, mliječni proizvodi, rikola, suho voće i češnjak. Ako u kupaonici ostaje jak miris, u prehrani pokušajte smanjiti količinu hrane bogatu sulfatima. Međutim, nemojte potpuno izbaciti ove namirnice jer su zbog sulfata važne za normalno funkcioniranje organizma.

2/ Jedete hranu visokog udjela masnoće

Hrana s visokim udjelom masnoće također može uzrokovati smrdljiv, pa čak i ‘mastan’ izmet. “Debelo crijevo ne može probaviti masnoću koja se nije razgradila u probavnom sustavu te prolazi u neprobavljenom obliku”, objašnjava gastroenterolog.

Ovaj proces rezultira smrdljivim izmetom vrlo sličnim mekoj stolici koji se naziva steatoreja. Nema prevelike potrebe za zabrinutosti, ali ako jedete puno brze hrane bogate mastima i često se suočavate s ovim problemom, trebali biste smanjiti konzumaciju i iz zdravstvenih razloga. Uz to, ako niste na dijeti poput keto dijete, a i dalje primjećujete steatoreju, obratite se liječniku jer bi problem mogao biti pokazatelj imunološku reakcije na gluten.

3/ Intolerancija na određene namirnice

Osim glutena, i mliječni proizvodi mogu izazvati probleme. “Ako ne podnosite laktozu, a konzumirate mlijeko ili sladoled na bazi mlijeka, riskirate brzi posjet kupaonici do kojeg dolazi zbog malapsorpcije”, objašnjava dr. Sonpal.
Ako vam situacija zvuči poznato posjetite liječnika i provjerite jeste li intolerantni na laktozu. Isto tako, pokušajte izbaciti laktozu iz prehrane na određeno vrijeme kako biste vidjeli popravlja li se miris stolice.

4/ Konzumiranje alkoholnih pića

Pivo, vino, viski – od svega navedenoga, konzumiranje alkohola naknadno rezultira smrdljivim izmetom.
“Visoka razina alkohola u krvi može utjecati na organe u tijelu, poput želuca i crijeva”, objašnjava dr. Sonpal. Visoka koncentracija alkohola može utjecati na floru u crijevima, čime uzrokuje poremećaj normalnog rada. Kao rezultat nastaju plinovi i smrdljivi miris koji se zadržava neko vrijeme. Kako biste ublažili reakciju, popijete vodu kad konzumirate alkohol. Ne moramo dodatno objašnjavati da je to dobro iz više razloga.

5/Reakcija na određene lijekove

Lijekovi poput antibiotika ili hormona mogu se pomiješati s crijevnim bakterijama, ubrzavajući ili usporavajući način kretanja izmeta kroz vaša crijeva”, objašnjava dr. Sonpal. Također mogu uzrokovati malapsorpciju određenih hranjivih sastojaka, uzrokujući smrdljivi proljev. U svakom slučaju posjetite liječnika ako s novim lijekovima počnu probavne smetnje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime