Petak, 22 ožujka, 2024

Gdje sam, pobogu, stavio ključeve? Ili, hranom protiv moždane magle

Borite li se i vi s 'rupama' u pamćenju, nedostaje vam koncentracije i ne možete se sjetiti nekih (osnovnih) informacija - suočavate se s 'moždanom maglom'! Otkrijte kako (i koja) hrana može pomoći da poboljšamo koncentraciju, pamćenje i energiju tijela

Svi smo u životu (a neki i često) imali trenutke kad smo se pitali: “Gdje sam, pobogu, stavio ključeve?”. Za neke od nas koji se stalno bore s obradom informacija i zaboravljanjem to mogu biti znakovi tzv. ‘moždane magle’.A nakon protekle godine i stresa koji je donijela, nije ni čudo što se sve više nas susreće s tim simptomima. Ali, može li se išta učiniti kako bismo 2023. godine razmišljali jasnije?

Očajnički se pokušavate prisjetiti nekih informacija…

Zamislite da dan provodite s maglom koja se kovitla ispred vas i stalno se morate boriti za  koncentraciju ili jasno razmišljanje. Baš takav je život s moždanom maglom. Možda oko vas nema stvarne magle, ali se čini kao da je ima. I često vam se događa da očajnički pokušavate prisjetiti se informacija za koje ste sigurni da ste ih znali jučer, ili još češće na poslu se borite s razumijevanjem podugih uputa.

Mnogo je razloga za moždanu maglu koja je skup raznih simptoma. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse koji može napraviti testove kako bi utvrdio jesu li krivci drugi problemi, poput problema sa štitnjačom, anemija ili autoimuna bolest. No, osim tih simptoma, krivac često može biti i naša – prehrana! Iako se moždana magla ne može izliječiti samo hranom koju jedemo, prehrambeni nedostaci mogu uzrokovati slične simptome, pa njihovo rješavanje doista može pomoći.

Zauzvrat, određena hrana i dodaci prehrani mogu pomoći u osvježavanju i čuvanju našeg pamćenja, bistrine misli i rješavanja stresa!

Vitamin D – ključan u jačanju imuniteta i borbi protiv koronavirusa!

Vitamin sunca – vitamin D

U zimskim mjesecima, s manje dnevnog svjetla i prilikama za sunčanje vani, preporučeno je uzimati dodatak vitamina D kako bi nadoknadili nedostatak sunčeve svjetlosti. Trenutni savjet je uzimati 400 mg vitamina D između listopada i ožujka, kako bi kosti i mišići bili zdravi, ali nekim će osobama možda trebati veće doze. Niska razina vitamina D česta je kod onih koji provode puno vremena unutra, što bi se zasigurno moglo primijeniti na mnoge od nas u ovom trenutku! Sunce je naš najbolji izvor vitamina D, ali potencijalni izvori hrane uključuju masnu ribu i žumanjke. Oni koji su na biljnoj prehrani možda će se htjeti posavjetovati s liječnikom kako bi pronašli odgovarajući dodatak.

Konzumirajte masnu ribu

Masna riba je prepuna omega 3 i masnih kiselina, no mnogi od nas – procjenjuje se zapravo dvije trećine – ne jedu preporučena dva riblja obroka tjedno. I time propuštamo puno! Studije su pokazale da su omege pronađene u masnoj ribi presudne u pomaganju kod blagih kognitivnih oštećenja i gubitka pamćenja. Membrane naših stanica (uključujući i naš mozak) napravljene su od masti, a omega 3 može im pomoći da budu zdrave, što optimizira kognitivne funkcije kao rezultat. Da biste iskoristili najveću korist, najbolje je odlučiti se za divlju masnu ribu (poput pastrve i lososa), ali postoje i veganski izvori. Valentina sugerira, između ostalih, isprobavanje morskih algi, algi, oraha, lanenog sjemena, sjemenki konoplje i chia.

Možda imate nedostatak vitamina B12?

Vitamini B skupine doista su važni za naš živčani sustav, pa se zbog niskog vitamina B12 borite s ekstremnim umorom (što može pridonijeti simptomima poput loše koncentracije), zajedno s problemima s pamćenjem i razumijevanjem. Hrana bogata vitaminom B12 uključuje crveno meso, perad i jaja, odnosno prehrambeni kvasac i obogaćene žitarice za vegane.

10 namirnica koje fantastično hidratiziraju kožu – iznutra!

Pojačajte hidrataciju

Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti za borbu s moždanom maglom jest osigurati dobru hidrataciju. Kad ste dehidrirani, to može utjecati na vašu pažnju i kognitivne sposobnosti. Vaš mozak sadrži oko 75% vode, a dehidracija je povezana s problemima poput umora i moždane magle, stoga je ključno osigurati hidrataciju tijekom dana. Ipak, kao opće pravilo, može biti korisno pratiti boju urina tijekom dana, pazeći da ona bude blijedožuta. 

Studije su otkrile i kako da kofein može imati pozitivan učinak na razinu energije, koncentraciju i kognitivne sposobnosti – ali pijenje više od nekoliko šalica kave dnevno moglo bi biti štetno. Kofein može imati prednosti ako se koristi odgovorno, poput povećane budnosti i kognitivnih sposobnosti. No, za osjetljive ljude to bi moglo dovesti do problema koji uključuju poremećaj spavanja i tjeskobu. Biljni čajevi mogu biti izvrsna alternativa, a imaju i brojne prednosti. 

Nakon prejedanja: 8 provjereno najboljih dijeta za mršavljenje i 4 koje trebate izbjegavati

Isprobajte mediteransku prehranu

Mediteranska prehrana – koja uključuje puno svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i ribe – ima puno blagodati za organizam, a posebno za mozak. Iza toga stoji obilje znanosti: sporiji pad kognitivnih sposobnosti, što je otkrilo istraživanje objavljeno u časopisu Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. Dijeta koja se fokusira na povrću i cjelovitim žitaricama, mogla bi pomoći u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Mediteranska prehrana ima brojne protuupalne benefite, a također pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi zbog vlakana, proteina i obroka bogatih masnoćama. Oni, pak,  pomažu u održavanju ravnoteže šećera u krvi jer tijelu treba više vremena da ih razgradi. Rezultat je bolji fokus, raspoloženje i energija!

Bez obzira odlučite li za zalihe ribe ili izbacivanje šećera iz prehrane, važno je pronaći rješenje koje djeluje na vaše tijelo i vaš um. Budući da smo svi toliko različiti, suradnja s kvalificiranim nutricionistom ili dijetetičarom može vam biti od velike pomoći kako biste shvatili što pokreće vašu moždanu maglu i da ona postane prošlost.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime