Srijeda, 29 ožujka, 2023

Odgovorni za zdravlje: našoj probavi ipak trebaju ‘dobre’ bakterije!

Probiotici imaju važnu ulogu u održavanju zdrave mikrobiote te se koriste u prevenciji i komplementarnom liječenju raznih bolesti, zbog čega je kod suplementacije važno odabrati točno određene sojeve u primjerenoj dozi, naravno prema preporuci stručnjaka i ovisno o tegobama

Probiotici, tzv. dobre bakterije, svoju popularnost stekli su posljednjih desetljeća zahvaljujući brojnim kliničkim istraživanjima, koja su dokazala njihove povoljne učinke na zdravlje. Naime, oni pozitivno djeluju na ravnotežu našeg ekosustava mikroorganizama, tzv. mikrobiote, od rođenja jedinstvene i svojstvene svakom pojedincu, koja uslijed okolišnih čimbenika može biti značajno narušena.

Glavni krivci za lošu probavu i razne bolesti

Stres, neadekvatna prehrana, prekomjerna tjelesna masa, starenje, kronične bolesti, infekcije, uzimanje lijekova (posebice antibiotika) utječu na disbiozu crijevne mikrobiote čime ona gubi prirodnu sposobnost podrške normalnom funkcioniranju probave, imuniteta, neurološkog sustava, odnosno našeg zdravlja u cijelosti.
“Danas probiotici imaju važnu ulogu u održavanju zdrave mikrobiote te se koriste u prevenciji i komplementarnom liječenju raznih bolesti, zbog čega je kod suplementacije važno odabrati točno određene sojeve u primjerenoj dozi, naravno prema preporuci stručnjaka i ovisno o tegobama. Najpoznatiji probiotici su bakterijske kulture iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium među kojima se ističu L. reuteri, L. lactis i L. casei, ali i B. lactis, B. longum i B. bifidum. Spomenuti probiotički sojevi potiču obnovu i ravnotežu naše prirodne mikroflore sprječavajući kolonizaciju (prerastanje) oportunističkih i patogenih bakterija”, objašnjava Karmen Matković Melki, dipl. ing. nutricionist.

Zaštitnim metaboličkim djelovanjem probiotici utječu na smanjenje propusnosti crijevnog epitela, osiguravaju bolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata te stvaraju tvari koje obnavljaju stanice crijeva.

Brojna pozitivna djelovanja ‘dobrih bakterija’ 

“Probiotici su se pokazali učinkovitim saveznikom zdravlja probavnog sustava gdje, ovisno o vrsti i soju, pomažu kod probave hrane, smanjenja nadutosti, proljeva i zatvora te prevenciji upalnih bolesti crijeva. Također, njihova je korist potvrđena i u poticanju crijevne imunofunkcije, odnosno podršci normalnom radu imunosnog sustava uslijed antibiotske terapije, ali i u prevenciji respiratornih infekcija, gornjih dišnih puteva te kod alergija i autoimunih bolesti”, tvrdi Matković Melki.

Stil života i prehrana osnovni su čimbenici koji djeluju na zdravlje mikrobiote. Mnogobrojno i  raznoliko ‘stanovništvo’ crijeva zahtijeva jednako raznolike izvore hranjivih tvari, zato je od ključne važnosti prehranu pokušati održati uravnoteženom.
Jedan od najboljih prehrambenih obrazaca je mediteranska prehrana koja podrazumijeva maksimalnu eliminaciju rafiniranih šećera, procesiranih prehrambenih proizvoda i zasićenih masti te, s druge strane, potiče konzumaciju svježe, lokalne hrane.
Stoga uz tradicionalna jela, važno je da se na stolu što više nađe i plava riba, maslinovo ulje te sezonsko povrće i cjelovite žitarice. Upravo spomenute namirnice sadrže protuupalne omega masne kiseline i dijetalna vlakna, odnosno prebiotike koji pogoduju razvoju dobrih bakterija. Podršku zdravlju mikrobiote pruža i voće koje uz vitamine i mineralne tvari može sadržavati i probavne enzime koji dodatno olakšavaju probavu, zato ga je važno uključiti u raznoliku, uravnoteženu i umjerenu prehranu.

Čuvanjem crijevnih mikrobiota – čuvamo svoje zdravlje

Probavni sustav i crijevna mikrobiota imaju izrazito jak utjecaj na cjelokupno zdravlje organizma stoga je jasno da čuvanjem njihova zdravlja, čuvamo svoje zdravlje, naglašava Karmen Matković Melki, dipl. ing., nutricionist.


A kao pravi ”stručnjaci za crijeva” na našem se tržištu posebno su se istaknuli Omni-Biotic 6 i Omni Biotic Powder; dodataci prehrani koji sadrže visokoaktivne bakterijske sojeva i njihovu hranu u obliku vrijednih vlakana, koja omogućuje dugotrajno razmnožavanje i nastanjivanje bakterija duž cijelog probavnog trakta. A u danima kada nemamo dovoljno snage ni vremena za pripremu obroka, mnogi posežu i za ”pojačivačem energije” Caricol®, pre- i fitobiotikom koji regulira probavu i pomaže protiv napada gladi.

 

Pročitajte još...

Opstipacija: Muči vas neredovita stolica? Posegnite za ljekovitim biljkama

Imate problema sa opstipacijom, odnosno, zatvorom? Tada znate kako trebate poduzeti sve što je u vašoj moći da ju izregulirate. Naime, kao posljedica neuredne stolice u organizmu javljaju se brojni poremećaji koji vrlo štetno djeluju na druge organe, a u najgorem slučaju dolazi do raka debelog crijeva

Struganje jezika – važna obrana organizma od virusa i raznih bolesti!

Perete i čistite zube zubnim koncem, ali stružete li jezik? Ova drevna tehnika njege usne šupljine prakticira se tisućama godina, ali se nedavno ponovno pojavila na zapadnom wellness radaru zbog raznih zdravstvenih benefita. Evo što to točno jest i kako se pravilno izvodi!

Tajne nutricionista: savjeti za zdravu i uravnoteženu prehranu!

Često smo previše zaokupljeni idejom da moramo drastično promijeniti navike ako želimo vidjeti rezultate, ali ne shvaćamo da neke promjene mogu proizaći iz najjednostavnijih radnji.

Voda s limunom: svi benefiti za zdravlje i borbu protiv (korona)virusa!

Svi znamo da je voda s limunom odlična za detoksikaciju i mršavljenje, no to nisu jedini benefiti koje ima za naše zdravlje. Ako još niste u kategoriji onih koji dan započinju ispijajući toplu vodu s limunom, donosimo nekoliko dobrih razloga zašto biste to ipak trebali početi - već od sutra ujutro!

Povezano

Mit ili istina: Je li gazirana voda zaista štetna za naše zdravlje?

Možda ste čuli kako gazirana voda nije zdrava jer vam a) uništava zube, b) šteti probavi i c) loša je za kosti. No, je li tome uistinu tako ili su to samo predrasude, otkrivamo u nastavku!

Ravnotežom crijeva do željene figure

Hranu ne možemo doživljavati samo kroz računanje kalorija, čak ni kad govorimo o mršavljenju. Hrana je poruka - ona je informacija našim stanicama, našem DNK-u

TOP 8 najboljih načina da zaustavite prehladu i prije nego što počne

Od pravilnog pranja ruku do dovoljnog sna, otkrijte provjerene savjete liječnika kako možete izbjeći bolest. Ovo je vrijeme zapravo 'rezervirano' za razne viroze, prehlade i respiratorne bolesti

Istraživanje otkriva: Žene u Hrvatskoj imaju naviku spavati u čarapama

Kvaliteta sna utječe na našu koncentraciju, obavljanje svakodnevnih obaveza, veći je rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a patit će i naš imunološki sustav

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime