Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Odgovorni za zdravlje: našoj probavi ipak trebaju ‘dobre’ bakterije!

Probiotici imaju važnu ulogu u održavanju zdrave mikrobiote te se koriste u prevenciji i komplementarnom liječenju raznih bolesti, zbog čega je kod suplementacije važno odabrati točno određene sojeve u primjerenoj dozi, naravno prema preporuci stručnjaka i ovisno o tegobama

Probiotici, tzv. dobre bakterije, svoju popularnost stekli su posljednjih desetljeća zahvaljujući brojnim kliničkim istraživanjima, koja su dokazala njihove povoljne učinke na zdravlje. Naime, oni pozitivno djeluju na ravnotežu našeg ekosustava mikroorganizama, tzv. mikrobiote, od rođenja jedinstvene i svojstvene svakom pojedincu, koja uslijed okolišnih čimbenika može biti značajno narušena.

Glavni krivci za lošu probavu i razne bolesti

Stres, neadekvatna prehrana, prekomjerna tjelesna masa, starenje, kronične bolesti, infekcije, uzimanje lijekova (posebice antibiotika) utječu na disbiozu crijevne mikrobiote čime ona gubi prirodnu sposobnost podrške normalnom funkcioniranju probave, imuniteta, neurološkog sustava, odnosno našeg zdravlja u cijelosti.
“Danas probiotici imaju važnu ulogu u održavanju zdrave mikrobiote te se koriste u prevenciji i komplementarnom liječenju raznih bolesti, zbog čega je kod suplementacije važno odabrati točno određene sojeve u primjerenoj dozi, naravno prema preporuci stručnjaka i ovisno o tegobama. Najpoznatiji probiotici su bakterijske kulture iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium među kojima se ističu L. reuteri, L. lactis i L. casei, ali i B. lactis, B. longum i B. bifidum. Spomenuti probiotički sojevi potiču obnovu i ravnotežu naše prirodne mikroflore sprječavajući kolonizaciju (prerastanje) oportunističkih i patogenih bakterija”, objašnjava Karmen Matković Melki, dipl. ing. nutricionist.

Zaštitnim metaboličkim djelovanjem probiotici utječu na smanjenje propusnosti crijevnog epitela, osiguravaju bolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata te stvaraju tvari koje obnavljaju stanice crijeva.

Brojna pozitivna djelovanja ‘dobrih bakterija’ 

“Probiotici su se pokazali učinkovitim saveznikom zdravlja probavnog sustava gdje, ovisno o vrsti i soju, pomažu kod probave hrane, smanjenja nadutosti, proljeva i zatvora te prevenciji upalnih bolesti crijeva. Također, njihova je korist potvrđena i u poticanju crijevne imunofunkcije, odnosno podršci normalnom radu imunosnog sustava uslijed antibiotske terapije, ali i u prevenciji respiratornih infekcija, gornjih dišnih puteva te kod alergija i autoimunih bolesti”, tvrdi Matković Melki.

Stil života i prehrana osnovni su čimbenici koji djeluju na zdravlje mikrobiote. Mnogobrojno i  raznoliko ‘stanovništvo’ crijeva zahtijeva jednako raznolike izvore hranjivih tvari, zato je od ključne važnosti prehranu pokušati održati uravnoteženom.
Jedan od najboljih prehrambenih obrazaca je mediteranska prehrana koja podrazumijeva maksimalnu eliminaciju rafiniranih šećera, procesiranih prehrambenih proizvoda i zasićenih masti te, s druge strane, potiče konzumaciju svježe, lokalne hrane.
Stoga uz tradicionalna jela, važno je da se na stolu što više nađe i plava riba, maslinovo ulje te sezonsko povrće i cjelovite žitarice. Upravo spomenute namirnice sadrže protuupalne omega masne kiseline i dijetalna vlakna, odnosno prebiotike koji pogoduju razvoju dobrih bakterija. Podršku zdravlju mikrobiote pruža i voće koje uz vitamine i mineralne tvari može sadržavati i probavne enzime koji dodatno olakšavaju probavu, zato ga je važno uključiti u raznoliku, uravnoteženu i umjerenu prehranu.

Čuvanjem crijevnih mikrobiota – čuvamo svoje zdravlje

Probavni sustav i crijevna mikrobiota imaju izrazito jak utjecaj na cjelokupno zdravlje organizma stoga je jasno da čuvanjem njihova zdravlja, čuvamo svoje zdravlje, naglašava Karmen Matković Melki, dipl. ing., nutricionist.


A kao pravi ”stručnjaci za crijeva” na našem se tržištu posebno su se istaknuli Omni-Biotic 6 i Omni Biotic Powder; dodataci prehrani koji sadrže visokoaktivne bakterijske sojeva i njihovu hranu u obliku vrijednih vlakana, koja omogućuje dugotrajno razmnožavanje i nastanjivanje bakterija duž cijelog probavnog trakta. A u danima kada nemamo dovoljno snage ni vremena za pripremu obroka, mnogi posežu i za ”pojačivačem energije” Caricol®, pre- i fitobiotikom koji regulira probavu i pomaže protiv napada gladi.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime