Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Detoksikacija organizma: Nutrijenti i tvari za jetru, bubrege i žučni mjehur

Eiminaciju neadekvatnih namirnica i hrane koja je alergena, najbolje potiču nutrijenti koji utječu na rad jetre i čuvaju jetru - jer je ona glavni organ uključen u detoksikaciju

Ako vam je probava loša, začepljeni sinusi, imate loš zadah, a konzumirate dosta brze hrane i ne osjećate se u najboljoj formi, možda je vrijeme za detoksikaciju. A eliminaciju neadekvatnih namirnica i hrane koja je alergena, najbolje potiču nutrijenti koji utječu na rad jetre i čuvaju jetru – jer je ona glavni organ uključen u detoksikaciju.Jetri su, dakle, potrebni određeni nutrijenti za detoksikaciju. Pojačano izlučivanje žuči važan je dio detoksikacije jer žuč pomaže u odstranjivanju toksina topivih u mastima. Znakovi slabog otjecanja žuči mogu biti konstipacija koja je pojačana unosom vlakna, flatulencija, suha koža i kosa, indigestija 1-2 sata nakon obroka, indigestija nakon masnih jela, te tvrda stolica.

Najpoželjniji nutrijenti za detoksikaciju su sljedeći:

Multivitamini – Treba izabrati multivitamin koji sadrži selen, molibden, cink i bakar.

Kolin i metionin – Poznati lipotropni faktori, kolin i metionin pomažu u regulaciji metabolizma masti i pojačavaju tok žuči.

Vitamin C – Vitamin topiv u vodi, antioksidant koji pomaže u detoksikaciji. Također može pomoći pri smanjenju nekih popratnih učinka detoksikacije kao što su glavobolja i mučnina.

Sikavica (Silybum marianum) je biljka sa mnogim pozitivnim učincima na jetru. Ona je antioksidans, pomaže jetri u regeneraciji stanica, i upotrebljava se nakon ekspozicije kemijskim i industrijskim zagađivačima ili radi sprečavanja negativnih učinaka upotrebe alkohola i konzumacije masnoća.

Artičoka – Sadrži spojeve koji povećavaju protok žuči i pomažu u probavi masnoća

Repa – Sadrži betain koji promovira regeneraciju jetrenih stanica i potiče protok žuči. Također ima pozitivan učinak na metabolizam masti.

Brokula i drugi članovi obitelji Brassica (kupus, cvjetača, kelj pupčar, koraba), pomažu djelovanje enzima u jetri.

Svježe voće i povrće odličan je izvor vitamina C i glutationa, koji su esencijalni za detoksikaciju.

Proteini – Potrebni su jetri tokom detoksikacije. Leguminoze, orašasto voće, sjemenke, quinoa i proteinski prah. Neke osobe odabiru umjerenu konzumaciju ribe.

Luk i češnjak – Bogati su sumpornim spojevima. Pomažu u eliminaciji štetnih teških metala iz tijela.

Korijen maslačka – Pomaže protok žuči, može se koristiti i kao čaj.

Fotografije: Unasplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime