Subota, 24 srpnja, 2021

Detoksikacija organizma: Nutrijenti i tvari za jetru, bubrege i žučni mjehur

Eiminaciju neadekvatnih namirnica i hrane koja je alergena, najbolje potiču nutrijenti koji utječu na rad jetre i čuvaju jetru - jer je ona glavni organ uključen u detoksikaciju

Ako vam je probava loša, začepljeni sinusi, imate loš zadah, a konzumirate dosta brze hrane i ne osjećate se u najboljoj formi, možda je vrijeme za detoksikaciju. A eliminaciju neadekvatnih namirnica i hrane koja je alergena, najbolje potiču nutrijenti koji utječu na rad jetre i čuvaju jetru – jer je ona glavni organ uključen u detoksikaciju.

Jetri su, dakle, potrebni određeni nutrijenti za detoksikaciju. Pojačano izlučivanje žuči važan je dio detoksikacije jer žuč pomaže u odstranjivanju toksina topivih u mastima. Znakovi slabog otjecanja žuči mogu biti konstipacija koja je pojačana unosom vlakna, flatulencija, suha koža i kosa, indigestija 1-2 sata nakon obroka, indigestija nakon masnih jela, te tvrda stolica.

Njapoželjniji nutrijenti za detoksikaciju

Multivitamini – Treba izabrati multivitamin koji sadrži selen, molibden, cink i bakar.

Kolin i metionin – Poznati lipotropni faktori, kolin i metionin pomažu u regulaciji metabolizma masti i pojačavaju tok žuči.

Vitamin C – Vitamin topiv u vodi, antioksidant koji pomaže u detoksikaciji. Također može pomoći pri smanjenju nekih popratnih učinka detoksikacije kao što su glavobolja i mučnina.

Sikavica (Silybum marianum) je biljka sa mnogim pozitivnim učincima na jetru. Ona je antioksidans, pomaže jetri u regeneraciji stanica, i upotrebljava se nakon ekspozicije kemijskim i industrijskim zagađivačima ili radi sprečavanja negativnih učinaka upotrebe alkohola i konzumacije masnoća.

Artičoka – Sadrži spojeve koji povećavaju protok žuči i pomažu u probavi masnoća

Repa – Sadrži betain koji promovira regeneraciju jetrenih stanica i potiče protok žuči. Također ima pozitivan učinak na metabolizam masti.

Brokula i drugi članovi obitelji Brassica (kupus, cvjetača, kelj pupčar, koraba), pomažu djelovanje enzima u jetri.

Svježe voće i povrće odličan je izvor vitamina C i glutationa, koji su esencijalni za detoksikaciju.

Proteini – Potrebni su jetri tokom detoksikacije. Leguminoze, orašasto voće, sjemenke, quinoa i proteinski prah. Neke osobe odabiru umjerenu konzumaciju ribe.

Luk i češnjak – Bogati su sumpornim spojevima. Pomažu u eliminaciji štetnih teških metala iz tijela.

Korijen maslačka – Pomaže protok žuči, može se koristiti i kao čaj.

Pročitajte još...

Video vježbe: Joga – duboka detoksikacija za dušu i tijelo

Ova jednostavna i vrlo učinkovita joga rutina pristupačna je i potpunim početnicima. Idealno bi bilo napraviti je kao prvu stvar ujutro, kada se probudite, kako biste energizirali tijelo za početak dana ali i odmah potaknuli organe za detox

Hit namirnice za detoksikaciju: imate ‘legitimno pravo’ jesti čak i češnjak!

'Sprijateljite' se s namirnicama koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje (novogodišnje) odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, bolje se osjećati, a kada svemu dodate redoviti trening i zdravi jelovnik - gdje će vam biti kraj?

Detoksikacijske kupke: spas od prehlada, ankcioznosti, suhe kože, stresa…

Od smirivanja uma do ublažavanja upala, poboljšanja simptoma prehlade i gripe do smirivanja nadražene kože, evo kako uz pomoć pjenastih kupki (u koje možemo dodati i poneki 'tajni' sastojak) možemo ublažiti ili prevenirati brojne zdravstvene tegobe...

Debljina je uzrok raznih bolesti: Kako mršavljenjem poboljšati imunitet?

Općepoznata je povezanost pretilosti s različitim bolestima kao što su dijabetis, kardiovaskularne bolesti i one lokomotorne, visoki tlak, povišene masnoće, neke vrste karcinoma, apneja i masna jetra. Pandemija koronavirusa, pak, otkrila je da su pretile osobe u najvećem riziku od smrti - stoga je više nego ikad bitno da se riješite viška kilograma!

Povezano

Pravila higijene: Ovo su jedina 3 dijela tijela koja trebate prati svaki dan

Pretjerano tuširanje ili kupanje zapravo mogu donijeti više štete nego koristi. Sapunom zapravo trebate oprati samo tri dijela tijela, a ostale - dobro ispirati vodom!

Poticaj za uravnoteženiji život: Zdravi ljudi rade ovih 10 stvari drugačije

Ovih 10 navika zajedničke su zdravim ljudima, a nekoliko malih promjena dnevne rutine  sve su što vam je potrebno za (dobar) početak. I ne morate ih provoditi sve odjednom - riječ je o ravnoteži i uvođenju novih navika vlastitim tempom

Matea Hrboka Zekić: Kako se nositi s raznim tegobama tijekom putovanja?

Muči vas zatvor, otečene noge, koža vam je 'buknula'... Kako bi vaš godišnji odmor zasluženo prošao u što upuštenijem i ležernijem ugođaju, upoznajte se s najčešćim zdravstvenim problemima tijekom godišnjih odmora te kako ih možemo prevenirati i liječiti

Dobra vijest: Ljubitelji kave imaju manji rizik od kroničnih bolesti jetre

Ispijanje bilo koje vrste kave povezano je sa smanjenim rizikom od obolijevanja i umiranja od kronične bolesti jetre, u usporedbi s nekonzumiranjem kave. A najveća korist, tvrde stručnjaci, dobiva se ispijanjem tri do četiri šalice kave dnevno!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime