Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Gljivična infekcija: Kako se nositi s jednim od naučestalijih problema?

Ono što možda niste znali o gljivičnim infekcijama je da su česte - oko 75% žena ih doživi barem jednom u životu. Gljivica koja najčešće uzrokuje probleme je kandida, koja se inače nalazi u vagini pod kontrolom dobrih bakterija

Iako su česte, gljivične infekcije mogu biti neugodne. Srećom, postoje jednostavni načini da se riješite ili barem smanjite šanse za ponovnu infekciju. Intimina, brand posvećen intimnom zdravlju žena, pruža sve informacije o gljivičnim infekcijama koje trebate znati.Ono što možda niste znali o gljivičnim infekcijama je da su česte – oko 75% žena ih doživi barem jednom u životu. Gljivica koja najčešće uzrokuje probleme je kandida, koja se inače nalazi u vagini pod kontrolom dobrih bakterija. Međutim, ako se poremeti ravnoteža, može uzrokovati peckanje, svrbež i nelagodu tijekom spolnog odnosa. Kandida se također može proširiti na vulvu i uzrokovati učestalo mokrenje u slučaju infekcije otvora uretre.

Zašto dolazi do ovih infekcija?

Zašto dolazi do ovih infekcija? Vagina zahtijeva specifično okruženje – treba biti vlažna, ali ne previše mokra, i ima određeni pH da bi se osjećali dobro o sebi i svojoj vagini. Laktobacili, normalna flora rodnice, održavaju tu ravnotežu sprječavajući rast štetnih bakterija poput Enterobacteriaceae i kandide. Međutim, ravnoteža se može poremetiti iz raznih razloga, uključujući uporabu antibiotika, oslabljeni imunološki sustav i vanjske čimbenike poput ispiranja i vaginalnih dezodoransa koji mogu iritirati i utjecati na mikrobiom.

Postoje i druge stvari koje bismo mogli raditi ili koristiti, a nismo svjesni da povećavaju šanse za gljivične infekcije. Kako bismo spriječili njihov razvoj, preporučuje se izbjegavanje dnevnih uložaka, uske odjeće i nezračnih tkanina koje stvaraju vlažno okruženje. Nošenje pamučnih gaćica, osobito tijekom spavanja ili kod kuće, može biti korisno. Treba izbjegavati ostajanje u mokrim kupaćim kostimima, jer toplina i vlaga pogoduju rastu gljivica. Također, ograničavanje unosa šećera i alkohola, izbjegavanje mirisnih uložaka, tampona i proizvoda za kupanje te jačanje imunološkog sustava su važni koraci u prevenciji gljivičnih infekcija.

Ako se pojavi infekcija, gljivične infekcije se obično lako liječe. Preporučuje se posjet ginekologu kako bi se isključila druga moguća stanja. Liječnik će vam najčešće propisati antifungalne kreme ili čepiće, a u težim slučajevima oralne lijekove. Važno je napomenuti da gljivična infekcija nije spolno prenosiva bolest, pa partner ne mora uzimati lijekove, ali se preporučuje pričekati nekoliko dana nakon početka liječenja prije spolnog odnosa.

Kao što vidite, izbjegavanje gljivičnih infekcija nije teško. Zdrava prehrana, zdrave navike i stil života igraju važnu ulogu u cjelokupnom vaginalnom zdravlju. Čak i ako dođe do infekcije, ona se obično lako liječi. Važno je ne dopustiti da strah učini stvari većima nego što jesu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime