Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Sve ih je više: Kako se zaštiti od uboda komaraca?

Vjerujemo da ste, ako imate izražene reakcije na ubode, isprobali razne načine i recepte. Ipak, nije se loše prisjetiti provjerenih načina kako prevenirati, ili barem skratiti i ublažiti vrijeme iritacije nakon uboda

Izgleda da dugoočekivano i jako željeno ljeto napokon dolazi! Veliki su izgledi da ćemo trajno izvući iz ormara svoju ljetnu odjeću i sve više vremena provoditi u prirodi. Sve to zvuči savršeno, ali ima jedna stvar koja bi nam, kao i svake godine, mogla kvariti ljetnu idilu. To su, pogađate, ubodi komaraca. Zanimljivo je, ubodi komaraca rezultat su uboda ženki komaraca, one su te koje se hrane krvlju. Ženke koriste proteinske sastojke iz krvi kako bi stvorile jajašca. Kada ženka komarca ubode kožu, ona tad ubrizgava malu količinu sline koja sadrži antikoagulanse kako bi spriječila grušanje krvi i omogućila slobodan protok. Reakcija tijela na ove antikoagulanse uzrokuje svrab, crvenilo i oticanje na mjestu uboda. Zanimljivo je da se mužjaci komaraca hrane biljnim sokovima i ne ujedaju ljude. 

Svrab koji se javlja kao reakcija na ubod može biti prilično iritantan. U nekim slučajevima, kod osjetljivih osoba, mogu se javiti ozbiljnije reakcije kao što su jaki svrab, oticanje, i crvenilo u većem području oko uboda. Reakcije mogu trajati nekoliko dana. Također, postoji rizik od prenošenja zaraznih bolesti, ali on je jako mali u odnosu na ukupan broj uboda komaraca. 

Nakon kratke lekcije i podsjetnika iz biologije, idemo na rješavanje potencijalnog problema. Vjerujemo da ste, ako imate izražene reakcije na ubode, isprobali razne načine i recepte. Ipak, nije se loše prisjetiti provjerenih načina kako prevenirati, ili barem skratiti i ublažiti vrijeme iritacije nakon uboda. 

Prevencija    

Jedan od prvih koraka kojeg možemo poduzeti a kojeg često zaboravimo, je prevencija od uboda. Najpopularniji način je korištenje repelenata, osnosno tvari koje odbijaju komarce. Mogu biti u obliku spreja, losiona, krema ili ulja. Savjet je nanositi ih u skladu s uputama na pakiranju. Nošenje zaštitne odjeće je također jedan od korisnih načina da se smanji rizik od uboda. Dugi rukavi, duge hlače i čarape mogu prekriti veći dio tijela i smanjiti izloženost komarcima. Postavljanje mreža protiv komaraca na prozore i vrata izuzetno je korisno jer se radi o tkanini koja omogućava prolazak zraka a insekte zadržava vani. Paljenje mirisnih svijeća ili držanje na prozoru biljaka koje svojim mirisom odbijaju komarce jedan je od najjednostavnijih načina. 

Pomoć nakon uboda 

Iako su reakcije na ubod komaraca obično bezopasne i nestaju u roku nekoliko dana, znaju biti iritantne pa ih redovito nastojimo ublažiti ili ih se potpuno riješiti. Evo nekoliko načina i sredstava koji su nam dostupni u kućanstvu, a mogu nam pomoći u ovoj situaciji. 

Soda bikarbona 

Bijeli prah koji ima široku primjenu u kućanstvu, medicini i svijetu kozmetike pokazao se dobrim i u ublažavanju ugriza komaraca. Jušnu žlicu sode bikarbone pomiješajte s vodom tako da dobijete gustu smjesu. Nanesite smjesu na mjesto uboda, pričekajte nekoliko minuta i isperite toplom vodom. 

Ocat 

Natopite vatu octom i natapkajte mjesto uboda. Kiselina iz octa će nagristi mjesto uboda i ublažiti crvenilo i svrbež. Vatu možete zalijepiti i ostaviti desetak minuta. 

Zubna pasta 

Mentol u pasti za zube stvorit će osjećaj hlađenja na koži. Mozak puno brže registrira osjećaj hlađenja od svrbeža, pa je iz tog razloga ova metoda učinkovita. 

Med 

Ovaj prirodni lijek specifičan je zbog svojih antimikrobnih svojstava koji će brzo spriječiti infekciju i samim time smanjiti svrbež i peckanje na mjestu uboda.

Led 

Kad su u pitanju otekline, led je provjereni stari recept. Komadić leda zamotajte u krpu i prislonite na mjesto uboda. 

 Topla voda ili topla žlica 

Sekret kojeg ženka komarca ubrizga ispod površine kože ne može djelovati pri povišenim temperaturama. Možete natopiti ručnik toplom vodom, ili prisloniti zagrijanu žličicu i pritisnuti na mjesto ugriza. 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime