Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Ljetni problemi: Što napraviti ako vas ubode pčela?

Pčelinji ubod obično se osjeti kao oštar ubod ili peckanje. To je zato što pčelinji žalac koji se koristi za probijanje kože sadrži otrov. Kiselu smjesu punu proteina, enzima i drugih spojeva koji pomažu pčeli da se obrani od grabežljivaca

Pčele su tijekom ljetnih mjeseci svuda oko nas. Kada jednom, kada se kupamo, kada šetamo. Čini nam se da ih ne možemo izbjeći. Stoga nas ni ne čudi što su pčelinji ubodi gotovo svakodnevnica tijekom ljeta.Pčelinji ubod obično se osjeti kao oštar ubod ili peckanje. To je zato što pčelinji žalac koji se koristi za probijanje kože sadrži otrov. Kiselu smjesu punu proteina, enzima i drugih spojeva koji pomažu pčeli da se obrani od grabežljivaca. Kada pčelinji otrov uđe u kožu, odmah počinje izazivati reakcija, što dovodi do simptoma kao što su bol, upala kože i oteklina. Od kojih većina obično nestaje za nekoliko sati.

Iako ubod općenito nije opasan, ukoliko niste alergični, svakako zna biti bolan i intezivniji od uboda komarca. Neki ljudi mogu imati težu alergijsku reakciju koja dovodi do intenzivne boli, otekline ili čak anafilaksije. Ovo je rijetko, ali može biti opasno po život.

Prvo, važno je znati kako sigurno ukloniti pčelinji žalac

Prije nego što učinite bilo što, provjerite je li pčelinji žalac ostao u koži. Ako ne vidite žalac, moguće je da vas je ubola osa, stršljen ili neki drugi kukac. To je zato što je jedna od glavnih razlika između pčela i drugih insekata uboda ta što pčele imaju bodljikav žalac. Koji ostaje u koži dugo nakon što je pčela otišla. Zbog ovog bodljikavog uboda, pčela vas može ubosti samo jednom, dok kukci poput osa imaju ravan ubod koji im omogućuje da vas ubodu više puta.

Ako primijetite da vam iz kože viri mali crni ubod, iznimno je važno da ga odmah uklonite jer se većina otrova oslobađa otprilike u prve tri sekunde. Ako ga se možete riješiti odmah, možete izbjeći neke od simptoma ili barem smanjiti njihovu ozbiljnost.

Što god radili, izbjegavajte stiskanje uboda kako biste uklonili žalac. Čak i korištenje alata poput pincete kako bi iščupali žalac može gurnuti taj otrov dublje u kožu.

Free Close-Up View of a Bee Pollinating Flowers Stock Photo

Što staviti na pčelinji ubod za brzo olakšanje

Trebate smanjiti oticanje, upalu i bol nakon što izvadite ubod. Evo kako to možete napraviti uz ovih par koraka

1/Operite ubod i okolno područje sapunom i vodom

Nakon što ste sigurno uklonili ubod s kože, jedna od prvih stvari koje trebate učiniti je lagano oprati područje oko uboda sapunom i vodom. Ako to učinite prije nanošenja bilo čega drugog, možete smanjiti rizik od infekcije.

2/Upotrijebite hladni oblog

Nakon što ste oprali i osušili područje oko uboda, postoji nekoliko stvari koje stručnjaci preporučuju. Prvo: hladni o Poželjet ćete nešto omotati oko hladnog obloga, poput ručnika, kako ne bi iritiralo kožu. To može smanjiti bol, osjetljivost i oticanje.

3/Nanesite kalamin losion

Ovo je losion koji može pomoći u smanjenju svrbeža i iritacije uzrokovane mnogim ugrizima i ubodima buba. Kalaminski losion smatra se sigurnim za djecu i dojenčad, tako da je dobar izbor za mlađu djecu.

Postoje li kućni lijekovi za ubod pčela koji mogu pomoći u smanjenju simptoma?

Ljekovi iz ljekarne obično su najučinkovitije za liječenje blagih uboda pčela kod kuće, ali postoje neki uobičajeni sastojci u kućanstvu koji mogu imati neke prednosti ako ste u nevolji.

Nanesite pastu od sode bikarbone i vode. Možete pokušati miješati otprilike četvrtinu šalice sode bikarbone s jednom ili dvije čajne žličice vode da napravite pastu, a zatim malo utapkajte ubod. Ostavite da odstoji oko 15 minuta prije nego što ga isperete.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime