Petak, 17 svibnja, 2024

Koliko često mijenjate četkicu za zube i zašto je loše ako je koristite predugo?

Prije nego što odlučite uložiti u jednu od najboljih pasta za izbjeljivanje zubi ili druge postupke za posvjetljivanje vašeg osmijeha, vrijedi se vratiti na početak i naučiti koliko često trebate prati zube novom ručnom ili električnom četkicom za zube

Jeste li se zapitali zapravo koliko često trebate mijenjati četkicu za zube? Imamo naviku da često i brzo zamijenimo higijenske proizvode poput sredstva za pranje tijela i šampona kada nam ponestane, ali nemamo tendenciju da se sjetimo kupiti novu četkicu za zube toliko često koliko bismo trebali.Nakon godina pranja zuba, svoje četkice uzimamo zdravo za gotovo i pretpostavljamo da ostaju čiste uz malo paste za zube i vode dva puta dnevno. No to je daleko od istine. Dakle, prije nego što odlučite uložiti u jednu od najboljih pasta za izbjeljivanje zubi ili druge postupke za posvjetljivanje vašeg osmijeha, vrijedi se vratiti na početak i naučiti koliko često trebate prati zube novom ručnom ili električnom četkicom za zube.

Ručna četkica za zube ili električna?

Ako se koristite klasičnom ručnom četkicom za zube, onda biste ju trebali mijenjati svaka tri do četiri mjeseca. Ako svoju četkicu koristite dulje od toga, čekinje će se početi izlizati i istrošiti te neće biti tako učinkovite u uklanjanju naslaga. Kada se previše plaka i ostataka hrane zadržava u ustima, postoji rizik od karijes i bolesti desni se povećavaju.

Ako imate električnu četkicu za zube, zamijenite glavu svakih 12 tjedana. To bi trebalo činiti češće nego za ručnu četkicu za zube jer električne četkice često imaju kraća vlakna, te se brže troše i moraju se prije zamijeniti. Ali ako želite biti oprezni, mogli biste zamijeniti glavu svoje četkice i ranije od 12 tjedana, ako primijetite da se dlake ne čine u najboljem obliku.

Što se događa ako ne promijenite četkicu za zube?

1/ Mogli biste oštetiti zube

Korištenje četkice za zube duže od preporučenog značit će da čišćenje zuba dva puta dnevno neće biti učinkovito koliko bi trebalo biti. Čekinje postaju izlizane, a izlizane čekinje manje su učinkovite u uklanjanju plaka i ostataka hrane oko zuba. Ako znate kako pravilno prati zube, to neće biti problem za vas, ali ako su vlakna vaše četkice za zube istrošena, tada tehnika neće funkcionirati kako bi trebala.

Važno je biti svjestan da neke vrste pasta za zube također mogu ubrzati proces trošenja, abrazivna pasta za zube uzrokuje više trenja, što dovodi do bržeg trošenja čekinja.

2/ Povećan rizik od bolesni desnih

Na isti način, ako učinkovito ne uklonite naslagu sa zuba, vaši će desni patiti. Manje učinkovito uklanjanje plaka može dovesti do viška bakterija u ustima, što uzrokuje loš zadah, a može se ponovno taložiti u ustima uzrokujući ponovnu infekciju i povećan rizik od gingivitisa.

Naučiti kako pravilno čistiti zube koncem također će pomoći u tome, ali gingivitis je ozbiljno stanje koje može uzrokovati odvajanje zuba i desni, a u nekim slučajevima i gubitak zuba. Ako ste zabrinuti za svoju oralnu higijenu sa simptomima koji uključuju crvenilo, krvarenje, upalu ili natečenost desni, svakako posjetite svog stomatologa što je prije moguće.

3/ Može se pojaviti pjesan

Ovo je prilično ekstreman slučaj, ali kako mnogi ljudi drže svoje četkice za zube pod tušem i na drugim vlažnim mjestima u kupaonici, poput umivaonika, toga treba biti svjestan. Uvjeti gdje se drži četkica za zube izravno su povezani s brojem bakterija koje se nalaze na njima i preživljavanjem bakterija.

Trebali bi biti još više zabrinuti ako svoju četkicu za zube držite na umivaoniku koji je blizu WC školjke. “Jeste li znali da ispiranje WC školjke može stvoriti učinak aerosola, prskajući klice kroz zrak? Zatvaranje poklopca WC školjke može pomoći, ali držite četkice za zube što dalje od WC školjke kako biste smanjili broj bakterija koje bi mogle sletjeti na njih.” Ako je vaša četkica za zube također bila u vašoj kupaonici nekoliko mjeseci, tada će nakupljanje bakterija vjerojatno biti još veće.

 

4/ Možete proširiti zarazu na druge

Postoji nekoliko slučajeva u kojima biste trebali redovitije mijenjati četkicu za zube, a jedan od njih je, kažu stomatolozi, nakon oporavka od bolesti poput gripe. Držanje četkice za zube nakon što ste bacili posljednju maramicu nije samo nehigijensko za vas, nego ćete vjerojatno prenijeti klice koje se nalaze na vašoj četkici za zube nekome drugome ako pohrani svoju četkicu na isto mjesto.

Studija Jaipur Dental Collegea, objavljena u New York State Dental Journalu, točno objašnjava zašto je to toliko važno. Njihovo istraživanje pokazalo je da do 70% korištenih četkica za zube sadrži bakterije poput virusa gripe, stafilokoka, E. coli, kvasnih gljivica i strep virusa, koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti, dr. Cartas naglašava: “Važno je zapamtiti da je nakon oporavka od zaraznog zdravstvenog stanja obavezno zamijeniti četkicu za zube.”

Kako održati četkicu za zube čistom?

Zapamtite ove praktične savjete za sigurnost i izdržljivost vaše bilo ručne ili električne četkice za zube

  • Držite četkice za zube odvojeno: Nemojte svoju četkicu za zube držati na mjestu gdje bi mogla doći u kontakt s glavom druge četkice.
  • Uvijek isperite: Uvijek isperite četkicu nakon pranja zuba.
  • Čuvajte četkicu za zube na otvorenom: Ne stavljajte četkicu za zube u zatvorenu posudu, to stvara idealno okruženje za rast bakterija.
  • Nikad ne dijelite četkicu za zube: Bez obzira koliko ste bliski s drugom osobom, nikada ne dijelite svoju četkicu za zube.
  • Čišćenje neka bude jednostavno: Nemojte koristiti vodicu za ispiranje usta, sapun ili druga sredstva za dezinfekciju četkice za zube, jer je to jednako loše za četkicu kao što bi moglo biti i za vas.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime