Subota, 23 ožujka, 2024

4 načina na koja možemo sasvim legalno isprobati – kanabis

Od različitih namirnica, preko koktela s određenim udjelom kanabisa u sebi, do kozmetičkih preparata za njegu kože i medicinskih pripravaka koji pomažu kod različitih tegoba - kanabis malo-pomalo ulazi u našu svakodnevicu

Iako se sve više zemalja zalaže za legalizaciju marihuane, odnosno svakog roda konoplje, u rijetkim je to zapravo i ostvareno. Proces legalizacije konoplje dugotrajan je, ali bi mogao otvoriti mnoštvo načina da ljudi rekreativno konzumiraju ovu biljku i donijeti brojne ekonomske koristi.U Hrvatskoj je trenutno iskorištavanje biljke konoplje regulirano Zakonom o suzbijanju zlouporabe opojnih droga te se smije koristiti industrijska proizvodnja konoplje s udjelom ne više od 0,2% THC-a.

Sorta konoplje koja nema psihoaktivan učinak

Ta konoplja zapravo sadrži CBD, što je skraćenica za kanabidiol, podvrstu konoplje sorte Cannabis sative L., koja nema psihoaktivan učinak. Uzgoj industrijske konoplje, odnosno tržište CBD-a posljednjih godina je procvjetalo i jedno je od najbrže rastućih u svijetu. Očekuje se da će globalno tržište legalne marihuane doseći 73,6 milijardi dolara do 2027. godine, prema novom izvješću koje je objavilo Grand View Research, Inc.
Takvo tržište uveliko bi pomoglo ekonomskoj situaciji, ali i smanjilo nezaposlenost. Primjerice, legalizacijom konoplje u Hrvatskoj moglo bi se zaposliti desetci tisuća ljudi.

A kako (za) sada možemo legalno koristiti kanabis?

1/ Namirnice od kanabisa
Hrana je trenutno možda najdostupniji oblik kanabisa i nudi brojne proizvode, poput čokolada, lizalica, žvakaćih guma i raznih ukusnih kolačića. Analiza tržišta Markets za 2020. godinu procijenila je globalno tržište jestivih sastojaka kanabisa na 2,9 milijardi dolara u 2020. godini, a predviđa se da će doseći 11,8 milijardi dolara do 2027. godine!

2/ Kokteli s kanabisom
Pića s udjelom konoplje postaju sve atraktivnija. Ukusni kokteli možda bi mogli zamijeniti omiljena pića u noćnom izlasku. Uz ovakve gutljaje, možda ćete otkriti da Artet, brend bezalkoholng pića s infuzijom kanabisa, zamjenjuje vaš happy hour koktel.
“Još uvijek postoje trenuci koji zahtijevaju dobru bocu vina ili neke slavljeničke mjehuriće, ali i dalje će biti prigoda, poput happy houra, u kojem je dobar koktel od kanabisa u malim dozama savršen. A da ne spominjemo da je dodatna prednost odsutnosti mamurluka sljedeći dan vrlo primamljiva”, izjavio je Xander Shepherd, suosnivač Arteta.

3/ Kozmetika od kanabisa
Proizvodi za njegu kose i kože s udjelom ulja kanabisa postali su jako popularni zadnjih godina. Sve više brendova izdaje linije kozmetike s konopljom. Od krema za lice, ulja za čišćenje lica, njegujućih losiona za tijelo do šampona i regeneratora za kosu te gelova za tuširanje – ponuda je zaista raznolika. Također, stiže sve više reakcija o njihovom pozitivnom učinku ne samo u održavanju zdrave kože. Naime, poznato je kako koža upija određenu količinu kozmetičkih preparata, pa ekstrakti kanabisa mogu na taj način pomoći čak i uravnoteženju organizma u cjelini.

4/ Konoplja u medicini
Kanabis se već duže vrijeme upotrebljava u medicinske svrhe i postoji sve više istraživanja njegovih ljekovitih svojstava. Kanabis može utjecati na povećanje apetita i smanjenje gubitka težine uzrokovanih virusom HIV, kao i ublažiti simptome artritisa, astme, raka, Alzheimerove bolesti, Cronove bolesti, duševnih poremećaja te epilepsije. Njegova ljekovita svojstva još se otkrivaju, a ako se koristi na pravilan način i umjereno, postoje dokazi da zaista učinkovito pomaže.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime