Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Stručnjaci ističu: Ovo je 7 mitova o hrani za jačanje imuniteta koji – nisu istiniti

Lako je postati žrtva raznih zdravstvenih savjeta ili još gore, raznoraznih dodataka i preparata koji nam pogrešno obećavaju zaštitu

Jačanje imuniteta je najbolja preventiva protiv bolesti, čega smo sad, nakon pandemije koronavirusom, itekako svjesni. No, kao i kod svake opasne zdravstvene ugroze, lako je postati žrtvom pretjerano grandioznih (premda naizgled umirujućih) zdravstvenih savjeta ili još gore, raznoraznih dodataka i preparata koji vam pogrešno obećavaju zaštitu.
Donosimo vam najpopularnije mitove o prehrambenim navikama za jačanje imuniteta:U kojim slučajevima više nije nužno i – bolje?

Mit: Udvostručavanje dodataka vitamina C pomoći će imunološkom sustavu

Vitamin C važan je nutrijent za optimalnu imunološku funkciju. Međutim, studije su pokazale da nam uzimanje megadoza vitamina C u obliku dodataka prehrani zapravo ne donosi ništa dobro kad se radi o suzbijanju prehlade ili druge bolesti. U tim slučajevima više nije nužno bolje, jer naša tijela istodobno mogu apsorbirati samo nekoliko stotina miligrama vitamina C. Preporučena doza, koja predstavlja dnevnu količinu hranjivih sastojaka koja udovoljava potrebama većine ljudi, jest 75 miligrama dnevno za odrasle ženke i 90 miligrama dnevno za odrasle muškarce. Bilo koja količina iznad ove izlučuje se urinom.

Mit: Superhrana je lijek za sve

Zdrava prehrana važna je za održavanje našeg imunološkog sustava punim kapacitetom. Ali ne postoji ‘superhrana’ koja to može čarobno potaknuti. Konzumiranje raznolike hrane, s naglaskom na uzimanje više voća i povrća, može nam pružiti mnoge vitamine i minerale, poput A, C i E, koji igraju ključne uloge u imunološkom sustavu. Ovo voće i povrće može biti u različitim oblicima: svježe, smrznuto, konzervirano ili u staklenkama.

Zeleni smoothie: Najbolji recepti za vitaminsku bombu za bustanje imuniteta i detox

Otkrijte namirnice koje jačaju imunološki sustav

Mit: Jedina hrana koja jača imunitet su citrusi

Citrusi, poput limuna, naranče i grejpa, ukusni su, dragocjeni izvori vitamina C koji ima pozitivan učinak na naš imunitet, ali nisu jedini. Za njima je sjajno posegnuti kad tražite slatku zdravu poslasticu, ali to nisu jedine namirnice koje mogu podržati zdravlje imunološkog sustava. Neke od ovih slanih sastojaka dodajte u svaki obrok jer su ‘pojačivači’ imunosti:

  • Crvena paprika: Pola šalice sadrži više od 150% vaše dnevne vrijednosti vitamina C.
  • Češnjak: Sumporni spojevi u češnjaku jačaju funkcije imunološkog sustava.
  • Mrkva: Često nam govore da je mrkva izvrsna za zdravlje očiju. Jest, ali velika količina vitamina A koju sadrži također je fantastičan pojačivač imuniteta. Prekursori vitamina A poput karotenoida (beta-karoten) važni su antioksidanti koji jačaju imunološku funkciju i mogu pomoći našem tijelu u borbi protiv infekcija.
  • Piletina: Pileća juha s razlogom je dobra hrana za utjehu. Kao prvo, hidratizira, ali sadrži i cink, važan mineral koji pomaže u upravljanju upalom. Perad, poput piletine, sadrži i vitamin B6, koji je važan za stvaranje novih i zdravih crvenih krvnih stanica. Pileća juha (juha od kostiju) sadrži hranjive sastojke koji pomažu i u zdravlju i imunitetu crijeva.

Eliksir zdravlja: 7 provjerenih recepata za najukusnije juhe od kostiju

Životne navike koje jačaju imunitet

Mit: Hrana i vitamini jedini su način za poboljšanje imuniteta

Prehrana ispunjena obiljem važnih hranjivih sastojaka presudna je za cjelokupno zdravlje i snažan imunitet, ali igraju ulogu i mnogi drugi faktori životnog stila.

Jeste li znali da spavanje jača imunološki sustav? Kada se ne odmorimo adekvatno, izvana se ne osjećamo samo umorno, to može uzrokovati stres i upale u našim tijelima, što otežava liječenje bolesti. Odrasli trebaju između sedam i devet sati sna noću za jačanje imuniteta, ali sa današnjim užurbanim životom to ponekad može biti nerealno. Ulaganje malih napora da se taj minimum dosegne, čak i ako to znači leći u krevet sat vremena ranije ili primijeniti pravilo “bez zaslona” prije spavanja, tako da je lakše prebacivanje u način mirovanja uistinu može biti od pomoći.

Također, upravljajte stresom, kojeg danas razumljivo ima jako puno. Meditacija, vježbanje, uspostavljanje redovnih video poziva s prijateljima i obitelji ili traženje pomoći od stručnjaka za mentalno zdravlje – sve su mogućnosti. Pronađite ono što vam odgovara.

Vježbanje je jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti za održavanje zdravlja i jačanje imuniteta. Ne samo da pomaže u ublažavanju stresa, studije su pokazale da ljudi koji redovito vježbaju imaju manje šanse da se prehlade od onih koji to ne čine. Krenite u brze šetnje ako ste u mogućnosti ili pronađite neke treninge kod kuće kako bi vaš imunološki sustav dobio poticaj. Smanjite alkohol i pušenje.

Ovo se može činiti očitim zdravstvenim prijedlogom, ali mnogi ne znaju da cigarete i alkohol zapravo ometaju rad imunološkog sustava. Studije su otkrile da cigaretni dim može ‘komunicirati’ s virusima, poput gripe, uzrokujući oštećenje pluća i upale, pogoršavajući simptome gripe za pušače. Alkohol je također pronađen u studijama kako bi oslabio tjelesni odgovor na gripu. Ako je njihovo potpuno izrezivanje nerealno za vas, postavite sebi ograničenja i nastojte postupno smanjivati unos.

Ulje crnog kima: Na vrijeme ojačajte imunitet protiv alergija i dišnih smetnji

Zdravi imunološki sustav počinje uspostavljanjem dugoročnih zdravih navika

Mit: Ehinaceja, beta glukani, bazga, reishi i drugi dodaci za jačanje imuniteta dobri su za sve
Iako biljni lijekovi zasigurno mogu pomoći što se tiče imunološke potpore, oni ne nude jedinstveni pristup. Pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima, uključujući autoimune bolesti, trebali bi surađivati s liječnikom ili farmaceutom kako bi napravili personalizirani plan. Zapamtite: ako nešto djeluje na većini ljudi, a istraživanja to potvrđuju, ne znači uvijek da je to i najbolji pristup vašem vlastitom tijelu.

Mit: Voda s dodatkom i sportska pića potrebna su za jačanje imuniteta
Voda s dodatkom ili sportska pića često su izvor umjetnih boja i zaslađivača, stvari bez kojih definitivno možemo živjeti. Zdravi imunološki sustav započinje uspostavljanjem dugoročnih zdravih navika, uključujući prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, aktivnost i dovoljno spavanja te brigu o svojoj mentalnoj dobrobiti.

Mit: Svježe voće i povrće bolje je od konzervirane ili smrznute hrane u pružanju hranjivih tvari koje podržavaju imunitet
Konzervirano ili smrznuto voće i povrće često se sakuplja na vrhuncu zrelosti kako bi se zadržale potrebne hranjive tvari. Oni su izvrstan izvor zdravih sastojaka koji mogu poslužiti kao jednostavan način da pojačamo unos voća i povrća i nisu lošiji od svježeg voća i povrća.

Vitamin D – ključan u jačanju imuniteta i borbi protiv koronavirusa!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime