Petak, 17 studenoga, 2023

Mit ili istina: Izbjeljivanje zbiju kod kuće može imati brojne negativne posljedice

Bilo da tražite najbolju pastu za izbjeljivanje zuba koja djeluje ili tražite način da spriječite žutilo zuba, donosimo nekoliko savjeta o prirodnom izbjeljivanju zubi kod kuće

Postoje tri dokazana načina za prirodno izbjeljivanje zubi, ali evo zašto stomatolozi upozoravaju na njih. Neki od načina prirodnog izbjeljivanja zubi mogu ozbiljno oštetiti vaše zube, stomatolozi objašnjavaju zašto, te koje su najbolje alternative.Broj različitih načina na koje navodno možete prirodno izbijeliti zube skočio je posljednjih godina jer su postupci izbjeljivanja zubi postali kozmetički zahvat broj jedan za one koji žele uložiti u bjelji osmijeh.

Nažalost, stvarno ne postoji način da prirodno izbijelite zube koristeći svakodnevne metode i proizvode koje ćete vjerojatno pronaći u svojoj kuhinji. Neki, poput sode bikarbone, voćnih enzima i aktivnog ugljena, mogu djelovati na neke ljude, ali svaki stomatolog s kojim smo razgovarali također je upozorio na takve metode izbjeljivanja iz jednog razloga.

Bilo da tražite najbolju pastu za izbjeljivanje zuba koja djeluje ili tražite način da spriječite žutilo zuba, ovo je ono što nekoliko stomatologa i znanost kaže o prirodnom izbjeljivanju zubi kod kuće.

Što čini zube žutima?

Postoje dvije vrste bojenja zubi, vanjsko i unutarnje bojenje. Vanjske mrlje se nakupljaju na površini zuba, a uzrokovane su pigmentacijom na caklini vaših zuba od hrane i pića poput crnog vina, čaja i kave, zajedno s nekim svakodnevnim stomatološkim proizvodima. Neke vodice za ispiranje usta koje sadrže klorheksidin, kao što je Corsodyl, također mogu obojiti zube ako se koriste dulje od nekoliko tjedana. Ipak su bezopasne i lako ih uklanja vaš stomatolog ili higijeničar.

Unutarnje bojenje je malo složenije jer utječe na dentin i sloj ispod cakline, a ne postoje prirodni lijekovi za ovu vrstu bojenja. Ovo je unutar vaših zuba, uzrokovano tvarima kao što su antibiotici poput tetraciklina. Ovo je puno teže liječiti i zahtijevat će tečaj profesionalnog izbjeljivanja zubi koji vam je propisao vaš stomatolog.

Kako prirodno izbjeliti zube?

1/ SODA BIKRONA

Nekoliko studija potvrđuje da je soda bikarbona siguran i učinkovit način za prirodno izbjeljivanje zubi. Iako su mnogi od njih, uključujući one sa Sveučilišta Purdue i Sveučilišta Indiana, istraživali učinkovitost pasta za zube na bazi sode bikarbone i otkrili da su vrlo učinkovite u uklanjanju površinskih mrlja sa zuba, još jedna studija Tokyo Dental Collegea posebno se bavila tradicionalnom sodom bikarbonom za izbjeljivanje zubi. Proučavali su učinke obične sode bikarbone i pranja zuba električnom četkicom u usporedbi s običnom pastom za zube s fluorom i otkrili da je prva značajno učinkovitija, bez veće promjene u hrapavosti zubi od onoga što vidimo kod nekih od najboljih pasta za zube.

Međutim, iako je dokazano da je soda bikarbona učinkovita u izbjeljivanju zubi, studija je provedena na goveđim zubima izvan tijela – što znači da prirodni potencijal bojenja kave, crnog vina, curryja, čaja i drugih proizvoda nije bio loš problem. Ako ne jedete i ne pijete ove vrste proizvoda, onda bi vam ova metoda mogla biti uspješnija.

2/ VOĆNI ENZIMI

Svi znamo da je previše šećera – čak i voćnog šećera – štetno za vaše zube, ali studija iz 2020. koju su proveli Pelotas Dental School i Sveučilište u Michiganu otkrila je da im svojstvo u određenim vrstama voća može pomoći da zubi izgledaju bjelje u kratkom roku. Studija je proučavala papain, ficin i bromelain, koji su sve vrste voćnih enzima, i otkrila da su dva od tri učinkovita u uklanjanju nekih površinskih mrlja. Bromelain, koji je enzim koji se nalazi u ananasu, i ficin, koji se nalazi u lateksnom soku stabla smokve, bili su dva koja su izbila na vrh jer su istraživači otkrili da enzimi pokazuju “obećavajuće rezultate” i čak su rezultirali smanjenjem cakline štete od karbamid peroksida, koji se koristi u nekim legalnim tretmanima za izbjeljivanje bez recepta.

3/ AKTIVNI UGLJEN

Aktivni ugljen trenutačno je posvuda, u svemu, od smoothieja do sredstava za pranje lica, s nekim dokazima sa Sveučilišta Sultan Qaboos koji sugeriraju da je koristan za uklanjanje toksina iz tijela. To je popularna komponenta zubne paste za izbjeljivanje iz sličnih razloga, ali postoje mješoviti rezultati.

Nekoliko studija ispitalo je je li aktivni ugljen učinkovit način za prirodno izbjeljivanje zubi, s pozitivnim rezultatima. Studija Sveučilišta medicinskih znanosti Shahid Beheshti, na primjer, promatrala je tri različite paste za zube na bazi ugljena i otkrila da sve tri imaju snažan učinak izbjeljivanja na zube umrljane kavom jer je ugljen blagi abrazivni materijal. Sveučilište Aristotel u Solunu posebno je promatralo učinak ugljena na ljudske zube i otkrilo da je bio uspješan u poboljšanju ukupne boje zubi iz istog razloga, ali su upozorili da to može dovesti i do oštećenja zubnu caklinu.

Dok su druge studije, poput istraživanja sa Sveučilišta Hacettepe, dokazale suprotno i sugerirale da paste na bazi ugljena imaju isti učinak izbjeljivanja kao i druge obične paste za zube koje ne izbjeljuju zube.

Ne pokušavajte ovo kod kuće

Dokazano je da ove metode rade s nekoliko studija koje podupiru njihov uspjeh kao prirodnih izbjeljivača zubi. Međutim, stomatolozi će vam reći da su protiv njihove uporabe. Kao i protiv korištenja drugih prirodnih tretmana za izbjeljivanje poput soka od limuna, ulja za izvlačenje, jabučnog octa i kurkume. Jedini način da učinkovito i sigurno izbijelite zube je korištenje određene razine peroksida koju legalno može propisati samo vaš stomatolog. Nema dokaza da su stvari poput izvlačenja uljem učinkovite, a sok od limuna vrlo je kiseo i oštećuje caklinu, pa se nikada ne bi trebao razmatrati.

Soda bikarbona, voćni enzimi i ugljen mogu učiniti da vaši zubi izgledaju bjelji u početku jer su abrazivi, što znači da doslovno ribaju površinu vaših zuba kada ih pravilno perete. Međutim, još nekoliko studija i svi stomatolozi s kojima smo razgovarali također potvrđuju da te tvari mogu razgraditi caklinu na vašim zubima – tzv. dio koji čini da vaši zubi prirodno izgledaju bijeli.

Caklina je tvrdi vanjski sloj vaših zuba koji štiti dentin, od kojeg se sastoji najveći dio vašeg zuba i prirodno je žute boje. Caklina je prirodno bijela, pa ako koristite pastu za zube koja je abrazivna i troši caklinu, ona postaje prozirnija, uzrokujući žute zube, te na kraju čini da zubi izgledaju još žutije. Proizvodi namijenjeni za korištenje kod kuće neće imati potrebnu razinu i stoga su u najboljem slučaju neučinkoviti, a u najgorem slučaju sadrže sastojke koji mogu ostrugati ili skinuti caklinu s vaših zuba. Dugoročno to može uzrokovati oštećenje vaše cakline, pa čak i dovesti da vam zubi izgledaju žutije.

Kako prirodno dobiti bijele zube?

Dakle, načini prirodnog izbjeljivanja zubi trebali bi biti isključeni s popisa, ali postoje načini koje su odobrili stomatolozi da spriječite daljnje bojenje zubi i dugoročno poboljšate njihovu boju.

  • Izbjegavajte tamnu hranu i piće
  • Prestanite pušiti
  • Koristite električnu četkicu za zube
  • Koristite pastu za izbjeljivanje zuba 
  • Redovito idite na pregled kod stomatologa
  • Održavajte dobro oralno zdravlje

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime