Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Ovi savjeti za mršavljenje su znanstveno provjereni i – potvrđeni!

Pretilost je postala globalna pandemija, i kako to obično biva – u skladu s porastom svjesnosti o zdravstvenom riziku koji nosi višak kilograma – raste i broj ‘teorija’ o načinima kako bi je trebalo rješavati. Kako odavno pretilost nije samo estetski problem nego i krivac za mnoga oboljenja, tako je nužno da su u razne […]

Pretilost je postala globalna pandemija, i kako to obično biva – u skladu s porastom svjesnosti o zdravstvenom riziku koji nosi višak kilograma – raste i broj ‘teorija’ o načinima kako bi je trebalo rješavati.Kako odavno pretilost nije samo estetski problem nego i krivac za mnoga oboljenja, tako je nužno da su u razne teorije uključe i znanstvena istraživanja. Jer to znači da su takve teorije prošle stručne provjere pa se na kraju možemo s povjerenjem prepustiti onima koje su dobile ‘pozitivnu ocjenu’!

8 provjereno najboljih dijeta za mršavljenje i 4 koje trebate izbjegavati

1/ POPITI POLA LITRE VODE POLA SATA PRIJE OBROKA

Znanstvena istraživanja pokazala su kako su osobe koje su popile pola litra vode pola sata prije obroka konzumirale manje kalorija tijekom obroka. Naime, ta je kontrolna skupina bila 44% uspješnija u mršavljenju od skupine koja nije pila vodu prije obroka. 
Dodatni benefit uz ovaj savjet možemo dobiti ako
vodu zamjenimo mješavinom nezaslađenog biljnog čaja. On ima jače djelovanje zbog ljekovitih svojstava svake biljke – u odnosu na ‘običnu’ vodu.

2/ CRNA KAVA UBRZAVA METABOLIZAM

Crna kava je stimulans koji treba koristiti umjereno jer njezina prekomjerna uporaba izaziva ovisnost i umanjuje učinkovitost mršavljenja. Preporučena doza koju ne bi trebalo preći je u prosjeku od 3 do 5 kava dnevno.
Studije navode kako crna kava može ubrzati metabolizam od 3 do 11% ali se to odnosi samo na kavu. Naime, dodaci poput šećera ili šlaga mogu učinak preokrenuti u suprotnom smjeru i dodati kalorije, odnosno ta kombinaije može malo ubrzati rad metabolizma, ali i povećati energetski unos.

3/ INTERVALNI POST ILI POVREMENO OGRANIČAVANJE VREMENA U KOJEM JEDEMO

Eksperimenti na miševima pokazali su kako povremeno ograničavanja dostupnosti hrane može poništiti učinke povremenog prejedanja. U eksperimentalnim uvjetima dvije skupine miševa dobijale su istu količinu visokokalorične hrane, a razlika je bila u vremenu dostupnosti. Skupina kojoj je hrana stalno bila dostupna se zdebljala i imala sve rizične fatore koje uz debljina obično dolaze (povišeni jetreni enzimi, upale, teškoće pri kretanju, preddijabetisno stanje). Skupina kojoj je hrana bila dostupna samo 8 sati dnevno ostala je vitalna i nije se udebljala.
Ima više različitih načina intervalnog posta, a najpoznatiji su 12/12 ili 8/16 ili 5/2. U prva dva slučaja govorimo o satima u danu u kojima jedemo, dok u trećem o dva dana posta i 5 dana uobičajenog jedenje tijekom jednog tjedna. 
Što god odabrali, jedno je bitno: smršaviti možete samo ako smanjite energetski unos!

4/ DNEVNIK PREHRANE I AKTIVNOSTI

Pametni telefoni su nam svima znatno olakšali vođenje dnevnika prehrane i aktivnosti. Danas doista možete birati između brojnih aplikacija od kojih su mnoge besplatne ili imaju simboličnu cijenu. 
Naime, istraživanja su dokazala kako praćenjem onogo što pojedemo i načina kako smo jeli može dovesti do eliminacije suvišnih kilograma. Naime, tada više vodimo brigu o prehrani, a dodatni plus jest i činjenica da većina uz aplikacije za prehranu uključuje i aplikacije vježbanje. Ono čak ni ne mora biti zahtjevno, dovoljno je redovito šetati i uključiti pedometar da bi na kraju rezultat bio uspješan.

Trčanje i mršavljenje: Teško je, ali i moguće uz kondiciju izgubiti i kilograme

5/ SVJESNO JEDENJE

Ovo nije metoda koja samo isključuje druge distrakcije tijekom obroka nego prehranu podiže na višu razinu. Naime, unaprijed razmišljamo o nutritivnoj vrijednosti namirnica koje ćemo konzumirati i njihovom utjecaju na naš organizam.

Autofagija: koje su vrste posta i kako pomažu mršavljenju?

Tehnike kojima bi se trebali koristiti za svjesno jedenje su sljedeće:  

  • Dok jedete sjedite za stolom – obratite pozornost na namirnice i njihovu teksturu i okus tražeći dobre strane.
  • Izbjegavajte bilo kakva ometanja tjekom jela – kao što su gledanje televizijskog programa, javljanje na mobitel ili rad na laptopu.
  • Jedite polako; uzmite dovoljno vremena za lagano žvakanje i uživanje u aromama. Ovo je neophodno jer mozgu treba dosta vremena za prepoznati kada smo siti. Naime,  produžavanjem vremena obroka smanjuje se mogućnost prejedanja.
  • Birajte namirnice koje su nutritivno vrijednije jer će one osigurati dulje vrijeme sitosti. Najbrže smo gladni nakon – junk fooda.

6/ UPRAVLJANJE RAZINOM STRESA

Stres, posebno ako je stalan, često zna biti glavni faktor debljanja. U ovoj situaciji krucijalno je naučiti prepoznati kada jedemo zbog gladi, a kada to činimo pod utjecajem stresa. Sljedeći korak jest ovladati tehnikama smanjivanja stresa a da to nije povezano sa prekomjernim unosom određenih namirnica (najčešće ugljikohidrata). Dobar napredak je i kada se takve reakcije prorjede te smanji količina namirnica u kojima tražimo ‘utjehu’.

________________________________________________________________________

Boris Močinić, dr. sc. prirodne medicine i savjetnik za mršavljenje u Studiju za njegu tijela Močinić radi kontinurano kao savjetnik za mršavljenje od početka 90-ih godina prošlog stoljeća kombinirajući aurikoloterapiju, fitoterapiju i personalizirane upute o prehrani. Primjenjujući holističke principe u mršavljenju proširio je područje djelovanja na neinvazivne aparativne tretmane za oblikovanje tijela i pomlađivanje što je sintetizirao u doktorskoj disertaciji iz područja prirodne medicine. Strast mu je traganje za novim neinvazivnim i učinkovitim tehnologijama pa je među prvima počeo primjenjivati akustične (udarne) valove za rješavanje celulita i HIFU (fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta) za smanjivanje dubinskih uzroka starenja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime