Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Ravnotežom crijeva do željene figure

Hranu ne možemo doživljavati samo kroz računanje kalorija, čak ni kad govorimo o mršavljenju. Hrana je poruka - ona je informacija našim stanicama, našem DNK-u

“Manje jedi – više troši i kilogrami će nestati”, rečenica je koju ste sigurno čuli ukoliko ste spomenuli svoj višak kilograma. No, je li ovaj savjet održiv? Mogu li se mnogobrojni metabolički  procesi svesti na običnu kalkulaciju? 1000 kalorija iz brokule i 1000 kalorija iz gaziranog soka je i dalje 1000 kalorija, ali za dobrobit našeg organizma nije isto konzumiramo li isti broj kalorija iz povrća ili takvog pića, tvrdi dr. Vlaho Šapro, autor Fitometaboličke Dijete i voditelj centra za mršavljenje Sapro Slimming Clinic.  

Hrana je informacijaHranu ne možemo doživljavati samo kroz računanje kalorija, čak ni kad govorimo o mršavljenju. Hrana je poruka – ona je informacija našim stanicama, našem DNK-u. Obrok bi trebao obilovati zdravim, raznovrsnim i raznobojnim namirnicama koje će nahraniti naše stanice, omogućiti nam sitost, a neće prouzročiti dodatno nakupljanje kilograma.

Prije svega, potrebno je osvijestiti da je jedino zdravo mršavljenje ono u kojem isključivo gubimo neželjenu mast, zadržavamo ili povećavamo mišićnu masu i povećavamo hidrataciju organizma. Da bismo to postigli, u Fitometaboličkoj Dijeti prvo potičemo detoksikaciju, zatim uspostavljamo hormonsku ravnotežu i na kraju ubrzavamo metabolizam.

Crijevne bakterije kao uzrok nakupljanja kalorija

U Fitometaboličkoj Dijeti,  u procesu zdravog mršavljenja posebnu pozornost posvećujemo zdravim crijevima i crijevnom mikrobiomu. Naime, mnoge osobe ne mogu smršavjeti usprkos radikalnim dijetama i vježbanju. Jedan od razloga leži u crijevima.

Crijevna mikrobiota sadrži firmikute (debljajuće crijevne bakterije) i bakteroide (bakterije zadužene za mršavljenje). Osobe koje imaju višak firmikuta u crijevima, apsorbiraju dodatne šećere koje ove bakterije stvaraju, uz kalorije koje se ionako nalaze u hrani. Taj “skriveni” izvor energije može biti odgovoran za do 15% dnevnog unosa kalorija. Bakteroidi, s druge strane, izlučuju višak šećera iz tijela putem stolice.

U zdravoj crijevnoj flori ove dvije skupine bakterija su u međusobno uravnoteženom omjeru 2:1, dok kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, udio firmikuta može biti višestruko veći – čak 2000:1. Upravo se zato osobe s poremećenom crijevnom florom više i brže debljaju te teže gube kilograme, od onih osoba čija je crijevna flora u ravnoteži.

Uloga dobrih bakterija pri mršavljenju

Crijevnu floru nužno je hraniti korisnim bakterijama, ali i hranjivim tvarima i vlaknima, što postaje sve teže s užurbanim načinom života te smanjenom konzumacijom voća, povrća i cjelovitih žitarica. U tom slučaju od pomoći može biti sinbiotik OMNi-BiOTiC® metabolic, dodatak prehrani koji sadrži 7 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 3 milijarde bakterija u 1 vrećici, uz aktivacijsku matricu, koji dovode crijevnu floru u ravnotežu.

Uz unos dobrih bakterija, preporučuje se bakterije nahraniti omiljenom hranom u vidu dodatka prehrani OMNi-LOGiC® Jabučni pektin, koji pomaže rast i djelovanje bakterija odgovornih za mršavljenje – bakteroida. Ako bakteroidi imaju dovoljno dostupnog jabučnog pektina, razmnožavaju se i trajno nastanjuju crijeva te ne dopuštaju prevlast firmikutima, odnosno “debljajućim bakterijama”.

Tijekom procesa mršavljenja, uvijek je dobro obratiti pažnju i na otkiseljavanje organizma, koje upravo zbog jednolične prehrane može biti prepreka gubitku kilograma. META-CARE® Basic 3 sadrži vrijedne minerale kalij, kalcij i magnezij, koji potiču rad probavnih enzima, uravnotežuju elektrolite, opuštaju mišiće, uz dodatak ekstrakata mediteranskih biljaka – origana, ružmarina, timijana, kadulje i komorača.

Osim obuhvaćanja mnogobrojnih procesa u našem organizmu na fizičkoj razini, zdravo mršavljenje najčešće uključuje i promjenu postojećih uvjerenja o prehrani te uspostavljanje novog odnosa s hranom, a često i sa samim sobom. Ovo rezultira time da osoba, osim što dobije novu figuru, upozna i jednog novog „poboljšanog” sebe, kojem se zdravlje i kvaliteta života mijenjaju na bolje, što je i sam cilj procesa zdravog mršavljenja.

Detaljnije o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-metabolic/

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-logic-jabucni-pektin/

https://omni-biotic.hr/proizvod/meta-care-basic-3/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan pronađite na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Foto: Bojan Zibar

Pročitajte još...

Odgovorni za zdravlje: našoj probavi ipak trebaju ‘dobre’ bakterije!

Probiotici imaju važnu ulogu u održavanju zdrave mikrobiote te se koriste u prevenciji i komplementarnom liječenju raznih bolesti, zbog čega je kod suplementacije važno odabrati točno određene sojeve u primjerenoj dozi, naravno prema preporuci stručnjaka i ovisno o tegobama

Debljina je uzrok raznih bolesti: Kako mršavljenjem poboljšati imunitet?

Općepoznata je povezanost pretilosti s različitim bolestima kao što su dijabetis, kardiovaskularne bolesti i one lokomotorne, visoki tlak, povišene masnoće, neke vrste karcinoma, apneja i masna jetra. Pandemija koronavirusa, pak, otkrila je da su pretile osobe u najvećem riziku od smrti - stoga je više nego ikad bitno da se riješite viška kilograma!

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Ove supenamirnice pomlađuju + 24-satni alkalni detox

Naša ugledna liječnica i nutricionistica otkriva zašto je alkalna prehrana baš ta koju naše tijelo 'obožava'. Ona ga hrani kisikom, visokovrijednim nutrijentima, 'skida' godine s lica, čini nas energičnim, ukratko ima prirodni antiageing učinak. No, postoje i namirnice koje obavezno trebamo izbjegavati

Nutricionist Nenad Bratković: Kako odoljeti prejedanju tijekom blagdana?

Osjećaj kroničnog umora, simptomi nadutosti, distenzije, meteorizam, konstipacije (probavnog zatvora), a kod mnogih i izmjena stolica – česta su posljedica akutnog prejedanja i neumjerene prehrane. Nenad Bratković donosi vrijedne savjete kako se pobrinuti za zdravlje probavnog sustava tijekom blagdana

Povezano

TOP 8 najboljih načina da zaustavite prehladu i prije nego što počne

Od pravilnog pranja ruku do dovoljnog sna, otkrijte provjerene savjete liječnika kako možete izbjeći bolest. Ovo je vrijeme zapravo 'rezervirano' za razne viroze, prehlade i respiratorne bolesti

Istraživanje otkriva: Žene u Hrvatskoj imaju naviku spavati u čarapama

Kvaliteta sna utječe na našu koncentraciju, obavljanje svakodnevnih obaveza, veći je rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a patit će i naš imunološki sustav

Koliko često mijenjate četkicu za zube i zašto je loše ako ju koristite predugo?

Prije nego što odlučite uložiti u jednu od najboljih pasta za izbjeljivanje zubi ili druge postupke za posvjetljivanje vašeg osmijeha, vrijedi se vratiti na početak i naučiti koliko često trebate prati zube novom ručnom ili električnom četkicom za zube

Zdravi ko’ dren: Steknite naviku cjelogodišnjeg kupanja u moru

Razmišljate li o tome da postanete cjelogodišnji plivač / kupač, sigurni smo kako će vam ta navika promijeniti život. Oni koji se godinama kupaju tijekom svih godišnjih doba tvrde kako se osjećaju bolje fizički, psihički i emotivno. Valja imati na umu i kako su izvan sezone plaže samo vaše, a more je uglavnom čišće nego u ljeti. No, kako početi s kupanjem u hladnom moru?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime