Odlazak na određenu dijetu može vam pomoći da u kratkom roku izgubite kilograme, ali je dugoročno vrlo lako povratiti težinu. Tijelo ne reagira dobro na dijete sa smanjenim kalorijama, a brzo mršavljenje tijelo zapravo prisiljava na pohranjivanje masnoće.
Često smo previše zaokupljeni idejom da moramo drastično promijeniti navike ako želimo vidjeti rezultate, ali ne shvaćamo da neke promjene mogu proizaći iz najjednostavnijih radnji.
Donosimo nekoliko jednostavnih smjernica koje će vam olakšati kretanje prema zdravijem i uravnoteženijem načinu života. Predložene navike i preporuke mogu se integrirati u stvarni život i omogućujući održive promjene. Pokušajte se smjernica pridržavati 5-7 dana – što duže, to bolje!
Preporučena dnevna rutina
- Popijte 1,5 šalicu tople vode sa žlicom jabučnog octa ili limuna i uzmite jednu porciju tablete klorele (puknuta stanična stijenka).
- Pojedite grejp!
- Ako planirate vježbati, svakako uzmite i šaku orašastih plodova!
- Ako imate vremena prije tuširanja iščetkajte kosu, a tuširanje završite pod mlazom hladne vode barem 30 do 60 sekundi.
- Odaberite iste ili slične obroke za doručak koje smo preporučili u nastavku članka.
- Pijte mnogo tekućine kroz dan. Umjesto kave, usredotočite se na čajeve bez kofeina i vodu s kapljicama metvice klorofila. Pokušajte konzumirati jednu šalicu vode, čaja ili druge tekućine svakih 30 minuta.
- U slučaju gladi uzmite grickalicu – pijte juhu ili pojedite malo celera, mrkve ili badema.
- Odaberite iste ili slične obroke za ručak koje smo naveli u nastavku članka.
- Ako vas uhvati glad kasno poslijepodne priuštite si malu povrtnu grickalicu.
- Za posljednji obrok u danu odaberite nešto od izdvojenih primjera za večeru i pokušajte jesti gotovo četiri sata prije nego što planirate otići spavati.
- I ako vas uhvati glad prije spavanja, popijte toplu juhu ili čaj.
Sastojci koje preporučuju nutricionisti
Lisnato i cvjetno povrće je najvažnije povrće koje možete jesti. Kombinacija proteina, vlakana, spojeva koji sadrže sumpor i male energetske gustoće, čini ovo povrće savršenim sastojkom koji možete uključiti u svoje obroke. Najpoznatiji su brokula – bogata vitaminom C i koja povećava apsorpciju kalcija, a uz nju cvjetača, kupus i zelje.
Fermentirana i uzgojena hrana (primjerice kiselo zelje i kimchi) dobra je za probavu. Neke fermentirane namirnice sadrže probiotike koji pomažu u održavanju zdrave flore crijeva.
Grejp pomaže u kontroli razine inzulina.
Konopljina srca sadrže zdrave masti i pružaju čisti izvor bjelančevina na biljnoj bazi. Ove kombinirane makro tvari mogu pomoći u zadovoljenju žudnje za hranom te prestanku prejedanja ili nepotrebnog jedenja grickalica.
Zeleno lisnato povrće može sadržavati velike količine vitamina A i C, kao i bjelančevine, vlakna i kalcij. Lisnato povrće pomaže u uklanjanju toksina i održavanju tijela jakim.
Limun sadrži velike količine vitamina C koji je neophodan za zdravlje, ali i jačanje i održavanje imunološkog sustava i kože. Vitamin C djeluje kao prekursor kolagena, proteina važnog za formiranje i održavanje kožnih tkiva, zglobova, kose i noktiju.
Sjemenke suncokreta sadrže mineral koji se zove selen, antioksidans koji pomaže u regulaciji rada štitnjače. Sjemenke sadrže i velike količine minerala magnezij. Ovaj mineral pomaže podržavati rad mišića i zdravlje kostiju i srca.
Ideje za obroke
Doručak
- Kajgana preko umućenog zelenila i ljubičastog kupusa
- Kokos i chia sjemenke sa zdrobljenim malinama i orasima
- Kokosova juha od tikvica sa svježim avokadom
- Miso juha s tikvicama, kupusom i ribom
- Tvrdo kuhana jaja na povrću (pomiješati tikvice, špinat, kelj)
- Zagrijana leća s curryjem, keljom, zelenim lukom i miješanim divljim gljivama
- Kajgana
Užina
- Mlijeko od jagode sa srcem od konoplje
- Nasjeckano povrće s eddamme humusom
- Juha od špinata i slanutka
- Pečena cvjetača s pesom i zelenilom od konoplje
- Sjemenke suncokreta, bademi i orasi
- Brazilski oraščić
- Juha od brokule
- Krastavci s limunom i morskom soli
- Pečeni slanutak
- Salata od mariniranog kupusa
Ručak
- Riba s chimichurrijem i umakom od špinata
- Kuhana brokula, humus i sezam
- Kumin salata od divljeg lososa
- Parena brokula i bok choy s chia preljevom od đumbira i limete uz salatu od klica s pečenom cvjetačom ili malim komadom lješnjaka
- Salata od povrća na žaru s avokadom i fritajom
- Juha od leće sa salatom od špinata
- Zeleni smotuljci s divljim lososom ili smrvljenim grahom i salsom
- Pesto quinoa
- Losos u umaku od javora s pečenim povrćem
Večera
- Špageti s pestom od kelja
- Juha od špinata i slanutka
- Pečena cvjetača s pesto umakom i zelenilom od konoplje
- Povrće kuhano na pari s tahini preljevom, svježim klicama i avokadom
- Pečeno ljetno povrće s kremastim preljevom od indijske kasije – mrkva, tikvica, zelje repe i šparoge (nasjeckano i pečeno, prelijevanje hladno prešanim uljem i svježim začinskim biljem)
- Tikvice u umaku od tahini biljaka
Napitci
- Osvježavajući čaj od metvice s nekoliko kapi klorofila
- Sok od zelenog povrća – krastavac, kelj, celer, limun, đumbir
- Topla voda s limunom
- Čaj od kamilice
- Rooibos čaj