Subota, 23 ožujka, 2024

Urbani mitovi i legende 21. stoljeća – Dijeta: Zašto smo sve deblji i deblji?

Jedina efektna dijeta od svih u povijesti smišljenih dijeta se zove "prestani žderat', počni vježbat' i kretat' se". U skladu s mogućnostima i prkosom pobijediti neprijatelja. I tako 365 dana u godini

Dijeta.Jedna od najsvakodnevnijih tema u kulturama, društvima i područjima u kojima hrana kao primarna egzistencijalna potreba nije pitanje imanja i nemanja već normalni civilizacijski doseg. I društva koje se mjerkanjem ekonomskih varijabli ne mora nužno smatrati društvom izobilja već ugodnog življenja ili preživljavanja.

Uz osnovne standarde uvažavanja terminologije zdravlja kao stupnja visoke funkcionalnosti organizma te činjenice da se prema tipovima konstitucije tijela indeks tjelesne mase i tjelesne težine izračunava najprostije svedeno uvažavajući dob i starost tako da od centimetraže oduzmete broj 1 pa ako je riječ o osobi od 45 godina visokoj 179 cm, njegova će idealna tjelesna težina biti okvirnih 79 kg par gore dolje više-manje.

Hrvatska je pri vrhu najdebljih zemalja EU

Hrvatska je prema statističkim podacima pri vrhu EU po broju debelih osoba, a dvije trećine ili 67% odraslog stanovništva se ubraja u kategoriju pretilih, dok se svako treće dijete starosti između 8 i 9 godina nalazi u toj kategoriji. Prof. dr. Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu na prvom ovogodišnjem Adriatik simpoziju o debljini i tečaju Europske asocijacije za debljinu (EASO) nazvanog “Od dijagnoze do liječenja” naveo je kako debljinu treba liječiti kao kroničnu bolest uzrokovanu prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva i kao takvu povećanim rizikom od smrtnosti i razvoja drugih raznih vrsta bolesti od šećernih, kardiovaskularnih do karcinoma. U raznim slučajevima poremećaja ravnoteže između omjera unosa i potrošnje zdravih i nezdravih prehrambenih navika, razine plata i trpeza ovisit će ne samo o individualnim preferencama, ukusu i dubini novčanika, već geografskim zadatostima ponude prehrane teritorija o kojem se govori.

Wellbeing i slične krilatice new age self help body treatmenta i inih uvezenih anglizama kojima se dokazuje modernost praćenja i konzumiranja angosaksonskih fast food brzopoteznih mekdrek svinjarija. Dodate li računici internet, influenserstvo i lake zarade prodavača magle i razne vrste self helpera koji u vremenima kriza najbolje pecaju i rade, imate savršen prostor medijske eksploatacije teme koja može biti zlorabljena na 101 način.

Dijeta je mimo narodskog shvaćanja izraza za gladovanje sa svrhom mršavljenja bazično izraz koji opisuje kontrolirano uzimanje točno određenih količina i vrsta hrane radi smanjenja tjelesne mase, a ka mršavljenja. UN dijete, mesne, voćne, povrtne, keto, vake nake dijete prilagođavane su individualnim odlukama i potrebama nedovoljno karakternih ljudi ili tek genetski dodirnutih sklonostima brzom i lakom debljanju.

Velika količina neznanja

Osim čovjeka u nevolji prva karika u lancu je bujanje količine strućljaka. Onih čije savjete trebate zadnje, ali ih dobivate među prvima. Onih koji površnim psihologijama ugađaju onome što debeli ili ugroženi ili dijetno zainteresirani, mahom žele, a ne trebaju čut.

Gledaš ljude, friendove, friendice, poznanici, stranci, optimisti kako izgaraju oko tih skidanja kila i slušaju trilijarde idiotskih savjeta i prenemaganja “kužera” kako treba i ne treba ne biste li u tjedan dana skinuli 17 kilograma i zadržali osmijeh. Bez mesa, bez suhog, samo meso, bez masti, bez slatkog, bez ugljikohidrata, bez k…ca. I onda svi u panici oko lipnja kad ljetna tijela nisu ni izbliza njihov odraz u ogledalu, počinju tobogansko puštanje apatiji uz bespomoćni vapaj: “Što da radimo, ništa nam ne uspijeva?”.

Bombardirani raznim izvorima informacija ostaju zbunjeni u svom neznanju i nemogućnosti karakternih odluka i odolijevanja izazovima. A odgovor je gotovo uvijek pred nosom i banalno jednostavna matematika. Ona koja ide do razine 1+1, ali doslovno.

Jedina efektna dijeta od svih u povijesti smišljenih dijeta se zove “prestani žderat’, počni vježbat’ i kretat’ se”. U skladu s mogućnostima i prkosom pobijediti neprijatelja. I tako 365 dana u godini. Svaki mjesec skineš 1 kg i za godinu dana nov čovjek. Ali to se onda ne zove dijeta nego način života. Nije riječ se o velikoj dr.sc. mudrosti već samo sublimiranju činjenica temeljem razgovora s tridesetak stručnjaka i stručnjakinja s područja medicine i sportske prehrane.

Točka preokreta: Zašto je promjena važna i kako se pripremiti za nju? 

Važan je trud i odricanje komoditeta

I za to treba truda i odricanja komoditeta i nema prostora brzim i efikasnijim “prodavačima magle” koji znaju bolje i lakše. Ne nasjedajte na druga, treća, peta, sedma brzopotezna rješenja dok ne nađu doista bezopasni usisavač za salo i mast pa vam neka privatna klinka naplati par tisuća eura koje usisaju sva vaša godišnja zadovoljstva negdje oko svibnja da kad prođe ljeto opet možete listopadom krenuti u sezonu nemanja karaktera i neodolijevanja raznim delicijama i slasticama u slijedovima. I probajte ne biti naivni. Svako žderanje ne traži truda, svako skidanje itekako. Svi brzo skinuti i izgoreni kilogrami se još lakše i brže vraćaju. Samo za to se treba suočiti s prestankom bajanja, tepanja i inih udovoljavanja privatnim guštima i sitnim malim hedonizmima.

Ovo nisu liječnički nego prijateljski dojmovi i informacije lika koji cijeli život ubija tone sladoleda i dobar dio života statira između 70 i 80 kg na 177 cm uz trčanje, plivanje, sparinge, sport, kopanje, fizički rad i mahom tjelesnost kao način života. A vi znate što ćete ili ne s njima.

Zato polako i strpljivo. Treba vremena, a ne magle. Tko izdrži, shvatit će. U paru sa sobom je najlakše.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime