Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Točka preokreta: Zašto je promjena važna i kako se pripremiti za nju? 

Kako prestati s opravdanjima za loše postupke koje činimo i početi graditi snažne temelje za život kakav želimo? Jer, na koncu, u životu možemo imati ili rezultat ili izgovor. Nikada oboje

Svatko do nas, u nekom razdoblju svog života, treba promjenu – svoju točku preokreta. A to podrazumijva – izbaciti staru lošu naviku i uvesti novu, bolju, koja će razviti osjećaj snage, samopouzdanja i sposobnosti – za ostvariti svoje veće ciljeve. Ispuniti svoje potencijale.Potrebno je prestati s opravdanjima za loše postupke koje činimo i početi graditi snažne temelje za život kakav želimo.

Kada počnemo tražiti opravdanja – što se zapravo nalazi ispod toga?  

No, unatoč tome što su nam promjene toliko potrebne i važne, zašto ih onda ne činimo? Zašto su tako teške? 
Promjene su put u nepoznato. A mnogi se boje nepoznatog. Strah u nama često postavlja pitanje: što ako bude još gore? No, povjerenje u nama može postaviti kontra pitanje: A što ako bude bolje? Ovisno o tome koji unutrašnji glas prevladava nađemo ili način ili opravdanje za nešto (ne)napraviti.

Joga kao stil života i put ka promjenama te boljim odlukama!

Svi smo mi određeni našim uvjerenjima koja smo ponajviše nekritički usvajali u ranoj mladosti, tijekom odrastanja. Ono što je vjerovalo naše okruženje (obitelj, prijatelji, škola, društvo) to smo povjerovali i mi. Usvojili smo sve što su nam servirali jer smo vjerovali svojim autoritetima. Tek kasnije, u odrasloj dobi, počeli smo (ili još uvijek nismo) propitkivati što je to u što mi vjerujemo. Upravo ovdje leži važna točka našeg života, točka u kojoj se pitamo: Slažem li se s tim uvjerenjima? Koriste li mi? Je li zbog njih moj život bolji ili lošiji? Znam li zašto radim to što radim? Ta pitanja su naša Točka Preokreta. 

Slažem li se s tim uvjerenjima? Koriste li mi? Je li zbog njih moj život bolji ili lošiji? Znam li zašto radim to što radim? Ta pitanja su naša Točka Preokreta

Kroz rad na sebi i sa sobom najčešće otkrivamo kako unutar nas postoje duboka ograničavajuća uvjerenja koja nas udaljavaju od života kakav želimo imati. Ta uvjerenja uglavnom se tiču našeg odnosa prema sebi, poput: nisam dovoljno dobra, nisam dovoljno sposobna, nemam talente, ne zaslužujem… Ili odnosa prema svijetu oko sebe: život je surov i težak, moram se jako namučiti da bi dobila mizernu plaću, novac kvari ljude, ne može se naći posao bez veze… Sve to možemo staviti pod unutarnja i vanjska uvjerenja. 

Ograničeni usađenim uvjerenjima

Zbog tih dubokih uvjerenja određeni smo ne onim što želimo već onim što možemo (ili ne možemo).
Zato, kada trebate izaći iz toksične veze koja vas umanjuje i iscrpljuje, kada trebate  promijeniti posao na kojem niste sretni ili promijeniti neku prehrambenu naviku koja vas udaljava od vašeg zdravlja – vi niste u stanju to napraviti. Pristajete na ono u čemu niste sretni jer duboko u sebi ne vjerujete da ćete naći bolje, a to proizilazi iz nepovjerenja da zaslužujete bolje!

Video vježbe: Joga – duboka detoksikacija za dušu i tijelo

Ako se čak i odvažite na promjenu i nađete drugi posao ili drugog partnera, a ne promijenite svoje uvjerenje o sebi – vrlo vjerojatno ćete svjedočiti istom ili sličnom scenariju – samo u drugom ‘pakiranju’. Opet će se dogoditi neka druga loša osoba za vas, neki drugi loš posao ili šef ili ćete od novih navika jednostavno odustati! 

Stoga – put ka pravoj promijeni kreće od promjene naših uvjerenja o sebi samima i svijetu oko sebe

Kako pronaći način

Kada povjerujemo da smo dovoljno dobri, da zaslužujemo, da znamo i da možemo – onda se prirodno javlja jasnoća kako nešto napraviti. Pronalazimo način. Kad izaberemo način na koji ćemo napraviti željenu promjenu – potrebno je imati vodstvo i podršku.
K
ada zapnete i ne znate kako dalje važno je imati nekoga da vam pomogne svladati prepreku – dajući vam novu perspektivu za novi smjer. Također, važno je imati i grupu za podršku, koja vas razumije, suosjeća s vama, navija za vas i potiče vas da nastavite dalje! 
Vodstvo u obliku coacha ili voditelja programa i grupa pomažu nam da ostanemo dosljedni!! Bez dosljednosti, niti jedna promjena ne može biti napravljena. 

  • Ako želimo postići rezultate u sportu – moramo redovito trenirati. 
  • Ako želimo da nam odnos uspije – moramo redovito ulagati u njega. 

Ako želimo promjenu – moramo redovito ponavljati novu akciju, dok ona ne preraste u našu novu naviku. Jer, navike su naučeni obrasci ponašanja koji nakon dovoljno ponavljanja postanu naši automatizirani postupci, pa ih obavljamo često i potpuno nesvjesno. Kada nesvjesno stvorimo loše navike, te svjesno poželimo stvoriti dobre – to zahtjeva upravo istu stvar. Ponavljanje. 

Više od vježbanja: 11 fantastičnih benefita joge za psihičko i fizičko zdravlje

Zato je važno otkriti koja nas uvjerenja određuju i želimo li zadržati ta uvjerenja ili želimo stvoriti nova, koja rade ZA nas i koja ‘podupiru’ život kakav želimo. 

Na koncu, u životu možemo imati ili rezultat ili izgovor. Nikada oboje.

________________________________________________________________________

Jassna Luna Jozić, karijerni nomad, svoja brojna poslovna i životna iskustva stjecala je u području ekonomije, marketinga, ali i glume i kazališta, da bi se skrasila na Dobrom mjestu kao učiteljica joge i life&executive coach. S više od 1000 sati rada s klijentima kroz individualne sesije, satove joge, predavanja i radionice stekla je veliko iskustvo za vođenje ljudi na njihovo dobro mjesto. Više informacija na www.dobromjesto.hr

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime