Petak, 22 ožujka, 2024

Opasna kombinacija: Zašto ne bismo smjeli istodobno konzumirati alkohol i kofein?

Stručnjaci imaju nekoliko teorija zašto miješanje kofeina s alkoholom može biti opasnije od alkohola samog po sebi, počevši od jednostavne činjenice da što dulje ostajete budni znači da ćete dulje piti i da ćete kasnije ostati vani

U bilo koje doba dana možete čuti kako netko naručuje kombinaciju alkohola i kofeina. Bilo da je to jutarnja žestica s kavom ili večernji izbor raznih alkoholnih varijanti u kombinaciji s energetskim napitcima.Iako su pojedini sastojci koje sadržavaju energetska pića pomalo misterija, jedan od tih sastojaka definitivno je i kemikalija adenozin, upozorava istraživač alkohola Brandon Fritz, postdoktorant na odjelu psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiana. Brandon proučava neurobehavioralne učinke alkohola i upozorava kako se adenozin nakuplja u mozgu tijekom dana, djeluje na središnji živčani sustav i pomaže u regulaciji budnosti i pospanosti, a kad dosegne visoku razinu – uspavljuje.

S druge strane, kofein, stimulans našeg središnjeg živčanog sustava, sprečava pospanost suzbijajući porast razine adenozina. “Kofein djeluje kako bi pokrenuo energiju, blokirajući adenozinske receptore u mozgu, zaustavljajući taj pospani signal i budeći vas”, ističe Fritz.

Savjet nutricionista: Što je proteinska kava i je li (doista) zdrava?

Alkohol djeluje drugačije od kofeina

Kofein djeluje i na druge dijelove tijela, u velikoj mjeri i na srce – a nuspojave mogu uključivati ​​ubrzani rad srca, povišeni krvni tlak, drhtavicu, vrtoglavicu i tjeskobu, stoji u studiji američke Nacionalne medicinske knjižnice. Vjerojatnost pojave ovih simptoma ovisi o raznim čimbenicima, poput toga koliko ste osjetljivi na kofein.

Alkohol, pak, djeluje drugačije od kofeina. Prvo, uzrokuje nakupljanje više adenozina u organizmu, objašnjava Fritz, što je razlog zašto možete zadrijemati nakon nekoliko pića. Pijenje alkohola također može usporiti vrijeme reakcije, smanjiti ravnotežu i motoriku, te oslabiti prosudbu. Slično kao i kofein, alkohol je povezan s porastom otkucaja srca i krvnog tlaka. Znači li to da bi njihovo mješanje moglo značiti dodatne probleme za vaš kardiovaskularni sustav?

Možda. Kada konzumirate i alkohol i kofein, njihovo bi zajedničko djelovanje moglo još više povećati puls i krvni tlak, ovisno o tome koju količinu konzumirate. Ali to ne znači da miješanje kofeina i alkohola rezultira dvostruko snažnijim srčanim efektima od konzumiranja jednog od njih. Susan A. Stoner, dr. sc., savjetnica za istraživanje na Institutu za zlouporabu alkohola i droga sa Sveučilišta u Washingtonu, kaže da ovdje ne dolazi do sinergije, što znači da nema posebne interakcije između alkohola i kofeina koji eksponencijalno povećava učinke. Ali ako pijete veće količine alkohola ili kofeina, stvari se ipak mogu pogoršati.

Kofein pruža osjećaj kako možete sve

No, kad je u pitanju djelovanje na mozak, kofein učinkovito “poništava” učinak alkohola. Ovo samo zvuči dobro, ali zapravo može biti opasno. Jedan od najvećih mitova je taj da će vam kofein pomoći da budete bistriji i savjesniji kad ste pijani. To (nažalost) nije istina.

“Uobičajeni razlog koji ljudi daju za konzumiranje velikih količina kofeinskih energetskih pića zajedno s alkoholom je taj što žele biti budni cijelo vrijeme”, objašnjava Fritz. Svakako, kofein može pomoći u borbi protiv pospanosti koja se često javlja nakon ispijanja alkohola, ali neće učiniti ništa u vezi s načinom na koji alkohol utječe na vašu prosudbu ili motoričke sposobnosti.

Jer veselje je u malim stvarima: 10 načina da budete sretni – svaki dan!

“Primarni učinak kombinacije kofeina i alkohola je taj što se smanjuju sedativni učinci alkohola”, kaže Fritz.

“No, donošenje odluka i koordinacija i dalje su vrlo upitni. Naime, s obzirom da ste pijani, i dalje će vam moć rasuđivanja i koordinacije biti jako loša, ali toga niste svjesni jer vam kofein pruža osjećaj kako možete sve.”

 

Postoje čak i istraživanja koja ukazuju na povezanost kombinacije alkohol-kofein i onoga što stručnjaci nazivaju “štetnom povezanosti s alkoholom”. Treba imati na umu da su se sva ova istraživanja bavila miješanjem alkohola s energetskim pićima, stoga je moguće da ovdje igraju i drugi čimbenici, poput sastojaka energetskog napitka.

Stručnjaci imaju nekoliko teorija zašto miješanje kofeina s alkoholom može biti opasnije od alkohola samog po sebi, počevši od jednostavne činjenice da što dulje ostajete budni znači da ćete dulje piti i da ćete kasnije ostati vani. To u osnovi znači da biste mogli imati dulje vremensko razdoblje da upadnete u nevolje. Taj udar energije jednostavno produžuje sate budnosti, kada biste inače zbog pospanosti išli kući na spavanje.

Što je s ispijanjem kave u alkoholiziranom stanju?

Nema smisla miješati pića s kofeinom kad ste pijani. Neće alkohol ispariti iz vašeg organizma, kao što se priča. “Suprotno uvriježenom mišljenju, kofein vas neće – otrijezniti!”, kaže Stoner. Da bi to učinio, kofein bi trebao ubrzati način na koji vaša jetra metabolizira alkohol, ali nema tu moć. Umjesto toga, pretjerivanje s kofeinom u pokušaju da se otrijeznite može zapravo dovesti do prethodno spomenutih štetnih učinaka, poput drhtavice, pojačane tjeskobe i ubrzanog rada srca.

Mnogo je važnih pitanja na koja treba odgovoriti kada je riječ o miješanju ove dvije tvari, ali jedno je jasno: ovo je kombinacija koju treba izbjegavati.

Još se istražuje ima li kombiniranje alkohola i kofeina dugoročne zdravstvene posljedice i kako bi mnogi drugi sastojci koji se često nalaze u energetskim pićima, osim kofeina (uključujući šećere i stimulanse na bazi biljaka), mogli utjecati na opijenost. I dok je činjenica da količina i tempo kojim konzumirate svaku tvar neovisno ublažava njihove učinke, pokušajte izbjegavati kombinaciju alkohola i kofeina.
Ako ipak uživate u ovim vrstama pića, dobro obratite pažnju na to koliko ste pića popili – kao i kod svih vrsta alkohola, umjerenost je ključna! A alkohol je štetan i najbolje ga u potpunosti izbjegavati!

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime