Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Za čin života: Inspirativna kulinarska radionica koja podiže svijest o ranom otkrivanju raka dojke

Kroz upotrebu svakodnevnih predmeta koje većina žena ima u svojim domovima, organizatori radionice su nastojali dodatno približiti svijest o otkrivanju bolesti. Na radionici je, primjerice, prikazano zrno crnog papra koje u svojoj minijaturnoj veličini simbolizira rani stadij raka dojke

Svake godine u Hrvatskoj oko tri tisuće žena suoči se s dijagnozom raka dojke, a tu bitku, nažalost, gubi gotovo sedam stotina žena. Iako je rak dojke jedna od tri najčešće dijagnosticirane vrste raka kod žena, postoje načini da se ove tužne statistike poboljšaju, sugerira Hrvatska liga protiv raka:‘Rak dojke je u gotovo 99 % slučajeva izlječiv ako se otkrije na vrijeme, stoga je prevencija najbitnija. Kroz brojne edukativno-zdravstvene kampanje javnost se redovito informira o važnosti samopregleda. Zahvalni smo svakome tko opipom redovito vrši pregled dojke, no danas nam je borbi protiv ove zloćudne bolesti potrebna sva moguća pomoć, ona koju imamo u ultrazvuku i mamografiji. Žene koje se oslanjaju isključivo na samopregled dojki, pa zbog toga ne odlaze na redovite dijagnostičke pretrage, zapravo su u prilično ranjivoj situaciji koju je potrebno hitno osvijestiti.’

Edukacija o važnosti prevencije raka dojke kroz kulinarsku radionicu

Kako bi podigli svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, Hrvatska liga protiv raka udružila se s dvije ugledne tvrtke – Kotányi Hrvatska i vodećim pružateljem medicinskih usluga napredne dijagnostike Affidea Hrvatska. Tim povodom, povodom ovogodišnjeg ‘Dana žena’, pokrenuli su prvu fazu edukativnog projekta nazvanog ‘Za čin života’. Na kulinarskoj radionici pod vodstvom poznatog chefa Ivana Pažanina, brojne poznate osobe sudjelovale su u korisnoj i praktičnoj lekciji koja je istovremeno bila i lekcija o važnosti brige o zdravlju.

Tijekom pripreme tijesta za focacciu, sudionici su bili pozvani da ga mijese na način koji simulira samopregled dojke, a u samom tijestu je bio skriven muškatni oraščić veličine ‘tipične kvržice’ koju bi žene najčešće mogle osjetiti tijekom samopregleda. Međutim, gosti radionice nisu bili svjesni da je kulinarski događaj na koji su došli povezan s ozbiljnom bolešću. Kad su saznali dodatne informacije, iznenadili su se, a te nove spoznaje ostat će im urezane u pamćenju.

Kroz upotrebu svakodnevnih predmeta koje većina žena ima u svojim domovima, organizatori radionice su nastojali dodatno približiti svijest o otkrivanju bolesti. Na radionici je, primjerice, prikazano zrno crnog papra koje u svojoj minijaturnoj veličini simbolizira rani stadij raka dojke. Ovo zrno, gotovo neprimjetno tijekom samopregleda, često je smješteno ispod površine kože, što ga čini izazovnim za otkriti, čak i modernim uređajima. Kada se otkrije, može biti veličine zrna papra ili čak manje, podsjećajući na početak borbe protiv bolesti koja može značajno utjecati ne samo na život oboljele žene već i na cijelu njezinu obitelj.

Napredak u liječenju bolesti pruža svjetliju budućnost

Međutim, svjetla budućnost nazire se kroz napredak u dijagnostici i terapiji zloćudnih bolesti. U proteklim godinama, ovi napretci rezultirali su smanjenjem smrtnosti i poboljšanjem dugoročnog preživljavanja, pružajući sve veći broj oboljelih priliku za kvalitetan život. Na radionici su i gosti imali priliku čuti ohrabrujuće riječi od stručnjaka. Među njima su bili majka Suzy i kći Sarah Josipović, te parovi Amar i Alma Vukičević Bukvić, Andrea Buča i Juraj Krušlin, sestre Anja Alavanja Viljevac i Ina Vukmirica, te Jelena Veljača i Marija Mazalin.

 

‘Hoćemo li kvržicu na vrijeme napipati samopregledom pitanje je veličine dojke i njene
pozicioniranosti u tkivu dojke. Zbog toga se ne treba oslanjati isključivo na preglede dojki opipom. To ne znači da samopregled nije bitan. Itekako je bitan i potreban, baš kao što su potrebni i redoviti preventivni pregledi: mamografija za žene starije od 40 godina, a ultrazvuk već od 20. godine života. Često obavljamo razne pretrage – vadimo krv, odlazimo zubaru, kozmetičaru i pedikeru na njegu noktiju – i ne vidim razlog zašto ne bismo pronašli vrijeme jednom u godini dana za jedan pregled koji život znači.

Osim toga, i muškarci mogu oboljeti od raka dojke: njih 25 do 30 svake godine u Hrvatskoj oboli od karcinoma dojke, a postupci liječenja i dijagnostike jednaki su onima kod žena. Zbog toga je tu i jedan praktičan savjet za sve parove: čuvajte se zajedno, nema ničeg loše u tome da pod tušem radite zajednički pregled. Neka vam to postane mjesečna rutina ali nikako ne smijete zanemariti redovite dijagnostičke preventivne preglede.’, ohrabrujuća i umirujuća je poruka prim. mr. sc. Ljerke Eljuge, cijenjene specijalistice onkologije i radioterapije, jedne od najvećih hrvatskih stručnjaka na području zdravlja žena.

Nažalost, rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah iza kardiovaskularnih bolesti. No, postoji nada, jer mnogo toga možemo učiniti sami kako bismo smanjili rizik. Ključno je osvijestiti važnost kvalitetne prevencije i odmah poduzeti korake u tom smjeru. Redoviti pregledi i briga o vlastitom zdravlju su temelj dugotrajnog i zdravog života.

Zato, kad god koristite crni papar u svom domu, neka vam on bude podsjetnik na važnost brige o zdravlju. Kroz jednostavne postupke poput samopregleda i dijagnostičkih pregleda koje nudi suvremena medicina, omogućite sebi i svojim najbližima uživanje u životu i svim njegovim čarima.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime