Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Za pravilno držanje tijela: Kako brinuti o kralježnici tijekom spavanja

Našu cjelokupnu dobrobit određuje način na koji se zgrčimo dok spavamo. Ali mi spavamo! Kako možemo mijenjati ono što radimo u stanju kad nismo ničega svjesni?

Svi znako da izgledamo znatno bolje kad stojimo uspravno. Ramena zabačena unatrag, brada prema gore, prsa van, čvrsti trup… cijela figura izgleda viša i mršavija, a dojam samouvjereniji.Isto ti vrijedi i za dugo sjedenje. U trenutku se olako spustimo i pogrbimo, a to, nakon nekog vremena, dovodi do brojnih posljedica – povećava napetost mišića u ramenima, vratu i čeljusti. Kad bismo se barem svako toliko mogli pogledati u ogledalo i vidjeti svoju sjedeću pozu, brzo bismo se ispravili i popravili.

No, jeste li znali i da je položaj tijela tijekom spavanja jednako važan za dobro funkcioniranje mišića? 

Pokušajte spavati u poznatom okruženju

Držanje tijela gotovo je nemoguće kontrolirati dok spavate. Na temelju prethodnog iskustva, vaše će tijelo zauzeti bilo koji položaj koji mu se učini ugodnim ili poznatim. Ako spavate u nepoznatom okruženju (primjerice, u drugom krevetu), možda ćete otkriti da vam je neugodnije. Zato, prilikom oodabira mjesta za spavanje, procijenite ispunjava li to ono ‘zahtjeve’ koji su vam u prošlosti osiguravali miran san.

Tvrdoća madraca ovisi o našim navikama

Tvrdoća madraca može biti često razlog nelagodnog spavanja. Ako se netko navikne na čvršći madrac, a zatim prijeđe na mekši, moguće je da će osjetiti nelagodu tijekom spavanja. Uz to, vrsta jastuka također može biti ključan dio spavanja. I dok će nekima jastuk s izrezom za vrat biti idealan za spavanje, drugima će tvrđi ili puniji jastuk biti ugodniji.

Kralježnica ne mora biti ravna

Suprotno popularnoj teoriji kako kralježnica mora ostati u što ravnijem položaju dok  spavamo, mnogi ljudi spavaju u ‘neprirodnim’ položajima za kralježnicu, ali imaju vrlo miran san. Budući da gravitacija ne utječe na kralježnicu dok netko leži (gravitacija uglavnom utječe na mišiće kralježnice i na ravan položaj kad je čovjek uspravan), možete biti u potpunosti zgrčeni i imati miran san.

Eksperimentirajte s krevetom

U pravilu, ako mislite da se loše držite tijekom spavanja i zbog toga osjećate bolove u vratu i ramenima – eksperimentirajte s različitim vrstama jastuka!
Ako je, s druge strane, donji dio leđa izvor vaše boli pronađite vrstu madraca koja vam odgovara. Istražite razne materijale, marke, čvrstoće i funkcije jastuka i madraca.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime