Srijeda, 3 srpnja, 2024

Zašto je badem toliko popularan za zdravlje i ljepotu kože?

U njemu se nalazi veoma uravnoteženi sastav hranjivih tvari, tako da je poznat kao najzdravijih i najcjelovitiji orašasti plod, kao što je to primjerice jabuka među voćem

Badem u kozmetičkoj industriji zauzima jedno od najistaknutijih mjesta jer je bogat hranjivim tvarima, jedan je od najbogatijih izvora vitamina E, vitamina B kompleksa te velikog udjela nezasićenih masnih kiselina. Stoga je idealan sastojak brojnih hranjivih krema, losiona i kupki te ostalih kozmetičkih proizvoda.Od svih orašastih plodova badem se danas najviše uzgaja i daje najveći svjetski urod. Oko 70 posto svjetske proizvodnje badema otpada na Kaliforniju, no tražen je u svim dijelovima svijeta.

Najtraženiji orašasti plod

Bademovo stablo je srodno breskvi, šljivi i marelici, a sjemenka marelice je toliko slična bademu da se zajedno sa njime koristi u proizvodnji marcipana. Postoje mnoge vrste badema koje se međusobno razlikuju po obliku i po okusu – uglavnom se dijele na slatki ili gorki badem. Dok se slatki badem koristi u prehrani, iz gorkih sorti se proizvode različiti bademovi ekstrakti, posebno u kozmetičkoj industiji.

Zdrava kombinacija masnoća

Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju. Osim toga, u njemu se nalazi veoma uravnoteženi sastav hranjivih tvari, tako da je poznat kao najzdravijih i najcjelovitiji orašasti plod, kao što je to primjerice jabuka među voćem.

Oko 52 posto njegove težine otpada na masnoće, od kojih je 67 posto nezasićeno. Veoma dobra i zdrava kombinacija esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana omogućava pozitivan učinak badema na razinu kolesterola u krvi – brojni liječnici I medicinski stručnjaci preporučuju ljudima da koriste badem za snižavanje kolesterola.

 

Badem je jedan od najbogatijih izvora vitamina E u prirodi; a to je vitamin koji djeluje protiv stvaranja slobodnih radikala, odnosno antioksidantno. Uz fitokemikalije quercetin i kempferol koje se također nalaze u bademu i taj antioksidans djeluje zaštitno protiv raka.

Izvor vitamina i minerala

U bademu nalazimo i mnoge vitamine B kompleksa, naročito niacin, te brojne minerale, od kojih izdvajamo kalcij kojim je badem najbogatiji među orašastim plodovima.

Njegove se hranjive tvari, naročito bjelančevine, idealno nadopunjuju sa onima iz žitarica i mahunarkama (nedostaje mu aminokiselina lizin), tako da je on najbolji za te kombinacije, primjerice, u obliku muslija.

No, badem možemo koristiti i izmiksanog u obliku “bademovog maslaca” ili od njega možemo napraviti veoma ukusno mlijeko. Ukoliko bademe stavimo kratko u kipuću vodu, njihova smeđa kožica će se lako oguliti; i takvi će oguljeni bademi imati blagi okus i glatku konzistenciju, što je naročito pogodno pri pripremi “maslaca”. Osim u kulinarstvu, (možemo ga upotrebljavati pri pripremi veoma ukusnih kolača, torti i drugih slatkiša), badem je idealan za domaće pripravke maski, pilinga ili krema, dovoljno je da ga samo sitno narežemo i smješamo, primjerice sa kravljim sirom, te stavimo na kožu da je nahrani.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime