Petak, 19 srpnja, 2024

5 domaćih recepata za detoksikaciju organizma i bustanje imuniteta!

Odlučite li upravo ovo jesenje vrijeme iskoristiti da 'nabustate' oslabljeni imunitet usred brojnih prehlada i virusnih infekcija, predlažemo vam 5 recepata za detoksikaciju koje možete napraviti sami

Na spomen detoksikacije mnogi pomisle na post, pa se često ovaj pojam nađe u negativnim konotacijama. No, detoksikacija izvorno ne zagovara ‘čišćenje organizma gladovanjem’ nego je zapravo pobornik uravnotežene prehrane.



Organizam možete očistiti i tako da ga dovedete u ravnotežu, a da ne gladujete!

Prehrambene navike – krivci za loše zdravlje!

Česte prehlade, umor, probavne tegobe i nečista koža simptomi su koji upozoravaju na to da je organizmu potrebna promjena i to ponajviše – prehrambenih navika. Uvrstimo li, dakle, u svoj život zdrave prehrambene navike, organizam će nam biti zahvalan.
Prije svega, to znači da u dnevnu konzumaciju hrane trebamo dodati cjelovite žitarice, voće, povrće, nemasno meso, mliječne proizvode, biljna ulja, sjemenke i orašaste plodove. 

Svi pričaju o njemu: Zlatno mlijeko od kurkume – 10 blagodati za organizam

Odlučite li upravo ovo jesenje vrijeme iskoristiti kako biste ‘nabustali’ oslabljeni imunitet usred brojnih prehlada i virusnih infekcija, predlažemo vam 5 recepata za detoksikaciju koje možete napraviti sami:

  1. Izmiksajte u shakeru bananu, šaku zamrznutog šumskog voća, integralni keks i čašu obranog mlijeka. 
  2. U sokovniku iscijedite svježu ciklu, mrkvu, jabuku i limetu. U sok dodajte naribani đumbir i promiješajte. 
  3. Nasjeckajte sezonsko svježe voće, pomiješajte ga s posnim sirom i pospite usitnjenim orašastim plodovima. 
  4. Umjesto kupovnih namaza i pašteta, napravite domaći namaz od slanutka. Pomiješajte šalicu kuhanog slanutaka, 2 češnja češnjaka, 1 žlicu tahinija (paste od mljevenog sezama) i 2 žlice soka od limuna. Začinite crvenom paprikom i paprom pa izmiksajte i po potrebi dodajte malo vode. 
  5. Napravite krem juhu od različitih vrsta povrća. Nasjeckajte poriluk, mrkvu, brokulu i krumpir ili drugo povrće, propirjajte ga na maslinovu ulju, zalijte vodom i kuhajte dok ne omekša. Na kraju izmiksajte i začinite, pazeći da minimalno dodate sol. 

Eliksir zdravlja: 7 provjerenih recepata za najukusnije juhe od kostiju

Zapamtite: Detoksikacija organizma podrazumijeva konzumaciju što manje industrijski prerađene hrane, a što više svježih namirnica i obroka pripremljenih blagom termičkom obradom!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime